Теми статей
Обрати теми

Уповноважений підрозділ з питань запобігання та виявлення корупції: штатна чисельність

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Норми щодо забезпечення державними органами виконання обов’язкових вимог встановлення мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції передбачені наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 24.03.2020 р. № 112/20. Про можливі нормативні варіанти штатної чисельності «уповноважених» поговоримо далі.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

Наказ № 112/20 наказ НАЗК «Про встановлення обов’язкових вимог до мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах» від 24.03.2020 р. № 112/20.

Відповідно до пункту 15 частини першої статті 11 Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції надає роз’яснення, методичну та консультаційну допомогу, зокрема, щодо застосування положень цього Закону та прийнятих на його виконання нормативно-правових актів.

Ці роз’яснення відображають позицію Національного агентства з питань запобігання корупції з метою забезпечення однакового виконання обов’язкових вимог до мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах, встановлених наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 24.03.2020 р. № 112/20, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.04.2020 р. за № 363/34646, мають рекомендаційний характер і не містять нових правових норм.

ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

У статті 131 Закону визначено засади утворення та функціонування уповноважених підрозділів (уповноважених осіб). Уповноважені підрозділи підлягають утворенню як в апаратах міністерств, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, так і в їх територіальних органах.

За цим принципом вимоги до мінімальної чисельності, встановлені наказом № 112/20, підлягають застосуванню під час утворення уповноважених підрозділів як у центральних апаратах, так і територіальних органах органів державної влади, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

Вимоги до мінімальної чисельності, встановлені наказом № 112/20, підлягають застосуванню під час утворення уповноважених підрозділів у місцевих державних адміністраціях, передбачених у статті 131 Закону.

Необхідно враховувати, що загальна кількість працівників уповноваженого підрозділу не може перевищувати 15 осіб.

ВИЗНАЧЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ШТАТНОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ

Мінімальна штатна чисельність уповноваженого підрозділу встановлюється залежно від кількості штатних одиниць державного органу.

НАЗК у роз’ясненнях зазначає*, що при визначенні кількості штатних одиниць апарату міністерства, центрального органу виконавчої влади, іншого державного органу, юрисдикція якого поширюється на всю територію України, береться до уваги штатний розпис відповідного апарату державного органу.

* nazk.gov.ua/uk/departament-organizatsiyi-roboty-iz-zapobigannya-ta-vyyavlennya-koruptsiyi/obgovorennya/perelik-npa-metodychnyh-rekomendatsij-dlya-vykorystannya-u-roboti-upovnovazhenyh-pidrozdiliv-osib/

При визначенні кількості штатних одиниць у територіальному органі слід ураховувати штатний розпис відповідного територіального органу.

У державному органі зі штатною чисельністю, яка не перевищує 99 штатних одиниць, обов’язково визначають уповноважену особу з числа працівників державного органу. До таких працівників можна віднести спеціаліста внутрішнього аудиту, працівника юридичної або кадрової служби.

За потреби у введенні окремої посади уповноваженої особи зазначена посада може бути введена до структури державного органу за рішенням керівника органу.

Під час встановлення мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу місцевої державної адміністрації, крім штатної чисельності апарату місцевої державної адміністрації, слід ураховувати штатну чисельність її структурних підрозділів зі статусом юридичних осіб публічного права.

При врахуванні роз’яснень НАЗК слід звернути увагу на те, що утворення окремого уповноваженого підрозділу (визначення уповноваженої особи) в структурних підрозділах державних адміністрацій зі статусом юридичних осіб публічного права статтею 131 Закону не передбачено.

У державних органах зі штатною чисельністю від 100 до 199 штатних одиниць включно обов’язково призначають уповноважену особу. Посада уповноваженої особи вводиться до структури органу як окрема штатна одиниця.

У державних органах, штатна чисельність яких становить від 200 до 399 штатних одиниць включно, обов’язково утворюється уповноважений підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 2 одиниці.

У державних органах зі штатною чисельністю від 400 до 599 штатних одиниць включно обов’язково утворюється уповноважений підрозділ як окремий структурний підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 3 одиниці.

У державних органах зі штатною чисельністю від 600 до 799 штатних одиниць включно обов’язково утворюється уповноважений підрозділ як окремий структурний підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 4 одиниці.

У державних органах, штатна чисельність яких становить від 800 штатних одиниць, обов’язково утворюється уповноважений підрозділ як окремий структурний підрозділ зі штатною чисельністю не менше ніж 5 одиниць.

Слід зазначити, що наказом № 112/20 встановлено обов’язкові вимоги до мінімальної штатної чисельності уповноваженого підрозділу в державних органах, яка залежно від специфіки роботи державного органу може бути збільшена за рішенням відповідного керівника. При цьому головним критерієм для такого рішення повинні бути обґрунтовані розрахунки навантаження на працівників для забезпечення ними ефективного виконання завдань, які покладаються на відповідний уповноважений підрозділ, зокрема, щодо забезпечення функції взаємодії з уповноваженими підрозділами (уповноваженими особами) центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через відповідного Міністра.

УПОВНОВАЖЕНІ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО НАЛЕЖАТЬ ДО СФЕРИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО ОРГАНУ

Загальна чисельність осіб уповноваженого підрозділу державного органу, встановлена на підставі наведеного вище розрахунку, обов’язково збільшується на одну штатну одиницю на кожні 15 підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління державного органу.

Це означає, на думку НАЗК, що в кожному державному органі (територіальному органі державного органу), до сфери управління якого належить від 15 до 29 підприємств, установ, організацій, обов’язково призначають принаймні одну додаткову уповноважену особу.

При цьому державному органу (територіальному органу державного органу), в якому штатна чисельність не перевищує 99 осіб включно, а до сфери управління належить від 15 до 29 включно підприємств, установ, організацій, слід обов’язково призначити принаймні одну уповноважену особу і ще одну уповноважену особу рекомендовано призначити додатково.

Врахування кількості підприємств, установ, організацій здійснюється залежно від їх підпорядкованості державному органу або територіальному органу державного органу.

При підрахунку підприємств, установ, організацій рекомендовано не враховувати ті, що перебувають у процесі припинення діяльності.

Органам місцевого самоврядування,а також підприємствам, установам та організаціям, що належать до сфери управління державного органу, при розрахунку мінімальної штатної чисельності уповноважених підрозділів рекомендовано враховувати вимоги, встановлені наказом № 112/20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі