Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка жінці, яка має дітей

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Надання додаткової відпустки жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю, є обов’язком державного органу, в якому така жінка працює. Але на практиці виникають питання з наданням такої відпустки. Якої тривалості (10 або 17 календарних днів) має бути відпустка жінки, яка має дитину з інвалідністю віком 15 років та дитину віком 7 років? Якої тривалості має бути відпустка жінки, яка має дитину віком 15 років та дитину віком 13 років, яка нею усиновлена? Чи є підстави для надання такої відпустки жінці, яка має двох дітей віком 15 та 9 років?

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 504 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

КЗпП Кодекс законів про працю України.

Закон № 2402 Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III.

ЦК України Цивільний Кодекс України.

Правове регулювання відпустки жінки, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, дитину з інвалідністю або яка усиновила дитину, здійснюється Законом № 504.

Відповідно до ст. 19 Закону № 504 жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Із чого зрозуміло, що такого виду додаткова відпустка має бути надана:

— жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінці, яка має дитину з інвалідністю;

— жінці, яка усиновила дитину;

— жінці, яка є матір’ю особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

— одинокій матері;

— батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Отже, жінці, яка обіймає посаду державного службовця, має двох дітей, одній з яких вже виповнилось 15 років, не може бути надано відпустку за підставою «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років», адже закон надає право на отримання такої відпустки тільки за умови наявності двох або більше дітей, які не досягли 15 років.

У випадку якщо жінка, яка обіймає посаду державного службовця, є матір’ю двох дітей, одна з яких досягла 15-річного віку, а інша є дитиною з інвалідністю, відповідно вона має право на відпустку за підставою «жінка, яка має дитину з інвалідністю» тривалістю 10 календарних днів.

Право на відпустку за цією підставою жінка матиме до досягнення дитиною з інвалідністю повноліття.

Адже, попри те, що Закон № 504 визначає тільки граничний вік, що дає право на визначення відпустки для жінок, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, при визначенні граничного віку, що дає право на відпустку жінці, яка має дитину з інвалідністю, необхідно виходити з визначення поняття дитини та досягнення повної цивільної дієздатності.

Так, відповідно до ст. 1 Закону № 2402 дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Відповідно до ст. 34 ЦК України повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

Відповідно до ст. 35 ЦК України повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини.

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і бажає займатися підприємницькою діяльністю.

Якщо жінка, яка обіймає посаду державного службовця, є матір’ю двох дітей, один з яких досяг 15-річного віку, а інший (віком 13 років) є усиновленим, відповідно вона має право на відпустку за однією підставою — «жінка, яка усиновила дитину» тривалістю 10 календарних днів.

За загальними нормами законодавства, наведеними вище, право на таку відпустку жінка матиме до досягнення дитиною, яка нею усиновлена, повноліття або до набуття такою дитиною повної цивільної дієздатності раніше (до досягнення повноліття).

Чи виключаються святкові та неробочі дні з додаткової соціальної відпустки на дітей?

Так, виключаються (ч. 2 ст. 5 Закону № 504). Святкові та неробочі дні (стаття 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону), не враховуються.

Чи можна брати частинами соціальну відпустку на дітей?

Соціальна додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, на відміну від щорічної відпустки, поділу на частини не підлягає. Адже у ст. 12 Закону № 504, яка передбачає поділ відпусток на частини, зазначено тільки про щорічну основну відпустку та щорічні додаткові відпустки. А відпустка на дітей не належить до щорічних. Мінсоцполітики у своїх листах від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13 та від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15 дотримується думки, що відпустку на дітей допустимо ділити на частини за підставами. Тобто якщо є декілька підстав, то спочатку можна надати відпустку за однією (наприклад, тривалістю 10 к. дн.), а через деякий час — за іншою підставою (наприклад, тривалістю 7 к. дн.), але не можна надавати частинами, якщо є тільки одна підстава для її надання.

Чи впливає соціальна відпустка на тривалість основної щорічної відпустки або інших відпусток, що належать працівникові?

Ні, додаткова відпустка на дітей не впливає на тривалість основної щорічної відпустки або інших відпусток. Ця відпустка надається понад кількість днів щорічних відпусток, передбачених Законом № 504, а також іншими законами і нормативно-правовими актами.

Чи може сумісниця скористатися правом на додаткову соціальну відпустку на дітей?

Так, може. У ст. 2 Закону № 504 зазначено, що право на відпустки мають громадяни України, іноземці й особи без громадянства, які перебувають у трудових відносинах із роботодавцем. Тому співробітниця має право на відпустку, що належить їй, скрізь, де вона оформлена за трудовим договором.

Чи пов’язаний період соціальної відпустки з відпрацьованим часом у поточному році та з датою народження дітей?

Відпустка на дітей може бути надана в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до або після. Це пояснюється тим, що така відпустка належить до категорії соціальних і не належить до щорічних (лист Мінпраці від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10 ).

Чи «згорає» відпустка на дітей, якщо її не використати в поточному році або декілька років поспіль?

Ні, не згорає. Законодавством не передбачено строку давності, після якого працівники, які мають дітей, втрачають право на додаткову соціальну відпустку (лист Мінпраці № 48/13/116-10).

Чи підлягає компенсації додаткова відпустка на дітей у разі звільнення?

Так, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 24 Закону № 504).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі