Теми статей
Обрати теми

Від діловода до посадової особи: що з надбавкою за вислугу років?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Підкажіть, будь ласка, чи зберігається стаж роботи службовця (діловод) в ОМС після переведення (на конкурсній основі) на посаду посадової особи місцевого самоврядування (спеціаліст) для нарахування надбавки за вислугу років?

Питання обчислення стажу служби в ОМС визначається нормами ст. 22 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ*.

* Закон № 2493.

Відповідно до зазначених норм до стажу служби в ОМС зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Визначимо посади, на які поширюється дія Закону № 2493.

Нормами ст. 2 цього Закону визначено, що його дія не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал ОМС.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 3 Закону № 2493 посадами в ОМС є:

— виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

— виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

— посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Тепер визначимо посади, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Чинний Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 та видані на його виконання підзаконні акти не розповсюджують свою дію на посадових осіб ОМС. Але відповідно до норми ст. 2 Закону № 2493 стаж роботи на посадах державної служби в умовах «нового законодавства» може бути зарахований до стажу служби в ОМС.

Розглянемо норми «старого законодавства» з питань державної служби, які ще частково регулюють питання проходження служби в ОМС.

У період дії Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ посади та органи, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби, визначалися згаданим Законом (посади держслужбовців) і Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283**.

** Порядок № 283.

Відповідно до п. 2 Порядку № 283 до стажу державної служби зараховується робота (служба), зокрема:

— на посадах в ОМС, передбачених у ст. 14 Закону № 2493, а також на інших посадах, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад в ОМС;

— на посадах службовців в органах, зазначених у п. 2 цього Порядку і додатку до нього, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців.

Посада діловода в ОМС визначена як посада службовця. За логікою цього Порядку для того, щоб робота на посаді службовця в ОМС могла бути зарахована до стажу державної служби і, відповідно, до служби в ОМС, особа має зайняти посаду держслужбовця.

У нашому випадку людина, яка працювала на посаді діловода, стала посадовою особою, тож період роботи на попередній посаді не може бути зарахований до стажу служби в ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі