Теми статей
Обрати теми

Староста — депутат ради?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
У зв’язку із змінами законодавства про місцеве самоврядування читачі запитують: «Чи може староста бути депутатом ради?»

Одразу відповімо — НІ! За новими нормами не може староста бути депутатом відповідної ради!

А тепер обґрунтуємо чому.

Нормою ч. 2 оновленої ст. 511 Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР* передбачено, що староста є членом виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за посадою і працює в ньому на постійній основі.

* Далі — Закон «Про місцеве самоврядування».

А ч. 9 ст. 51 цього ж Закону визначено, що до складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради.

Тож, з урахуванням того, що тепер кандидатура старости затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, слід мати на увазі таке:

якщо кандидатура старости буде запропонована і затверджена з числа депутатів відповідної ради, то депутатські повноваження такій особі потрібно буде скласти достроково;

якщо ж староста, призначений радою за новими нормами, буде обраний депутатом, зокрема на проміжних виборах, то повноваження старости мають бути достроково припинені за рішенням відповідної ради.

Водночас, з урахуванням цих та інших норм, зазначимо, що староста може бути депутатом «чужої» ради, але не працювати в ній на постійній основі!

Також обґрунтуємо чому.

Щодо отримання старостою депутатського мандата в інших радах прямої заборони немає.

Водночас ч. 7 ст. 51 Закону «Про місцеве самоврядування» зазначає, що «На осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і працюють у ньому на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені цим Законом для сільського, селищного, міського голови

Частина 4 ст. 12 цього Закону визначає: «Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю».

Наша позиція така: при вирішенні цього питання слід брати до уваги саме уточнюючу частину цієї норми «…щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені цим Законом для сільського, селищного, міського голови.»

А про суміщення у ч. 4 ст. 12 Закону «Про місцеве самоврядування» зазначено, що голова не може «….суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю».

З урахуванням зазначеного робимо висновок, що депутатом «чужої» ради староста може бути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі