Теми статей
Обрати теми

Чи скорочувати робочий час напередодні свята «півставковому» працівникові?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Працівник установи працює на півставки. Як правильно табелювати його роботу в передсвятковий день — 4 чи 3,5 години?

Згідно з ч. 1 ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (їх перелік наведений у ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників скорочується на 1 годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Виняток — працівники, яким установлений скорочений робочий час відповідно до ст. 51 КЗпП (неповнолітні працівники, працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами, медики, педагоги тощо).

Неповний робочий час (неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень) установлюється за погодженням між працівником і роботодавцем. Оплата праці в цьому випадку проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежить від виробітку (ст. 56 КЗпП).

Чи поширюється ч. 1 ст. 53 КЗпП на працівників, які працюють неповний робочий час? У самій статті 53 КЗпП про це не сказано. Тому звернемося до роз’яснень «трудового» міністерства.

Так, у листі від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14 Мінсоцполітики зазначало, що норма ст. 53 КЗпП поширюється на працівників, які працюють за 5-денним або 6-денним робочим тижнем з установленою законодавством нормою робочого часу (тобто 40 годин на тиждень).

Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується, тобто тривалість їх роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на 1 годину. Причому цей висновок справедливий для працівників, які працюють на умовах неповного робочого дня, неповного робочого тижня або поєднання неповного робочого дня і робочого тижня.

Таким чином, у цілому при неповному робочому часі скорочення тривалості роботи на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів КЗпП не передбачено.

Проте в колективному договорі можна передбачити таке скорочення в певних випадках. Ідеться про ситуацію, коли при неповному робочому тижні або поєднанні неповного робочого дня і робочого тижня тривалість окремих робочих днів становить 8 годин. Тривалість такого 8-годинного робочого дня ми вважаємо за можливе скоротити на 1 годину напередодні святкового або неробочого дня. Аналогічного підходу дотримується і Мінсоцполітики в листі від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284.

Водночас, ніщо не заважає вам у колдоговорі прописати можливість скорочення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів для всіх працівників, яким установлений режим неповного робочого часу. У цьому ж документі слід зазначити, на скільки скорочуватиметься тривалість роботи в передсвяткові дні (наприклад, на 1 годину чи на якийсь час, який обчислюється з урахуванням зайнятості працівника).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі