Теми статей
Обрати теми

Just Married: відпустка і правила її надання

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Коронавірус вніс суттєві зміни у плани більшості молодят, тож літо, а з ним і адаптивний карантин дозволяють надолужувати упущене. Ну а роботодавцям доводиться тільки миритися з відсутністю на роботі працівників, які беруть шлюб, та правильно оформити їм відпустку. Що треба знати та про що треба не забути?

Закон не обіцяє молодятам щасливого сімейного життя, проте гарантує їм відпустку без збереження зарплати. Тривалість такої відпустки — до 10 календарних днів.

При цьому колективним або трудовим договором дозволяється передбачати інші види відпусток, не визначені у ст. 4 Закону про відпустки, але вони обов’язково мають бути оплачуваними. Тому в колективних договорах часто можна зустріти додаткові пільги для осіб, що одружуються, наприклад, надання перед весіллям додаткової оплачуваної відпустки до 3 днів.

Чи можна відмовити у наданні «весільної» відпустки у зв’язку з виробничою необхідністю?

Основу основ надання відпусток без збереження заробітної плати встановлює Закон про відпустки.

Саме в ньому чітко вказано, що відпустка за свій рахунок особам, які одружуються, — це відпустка, що надається в обов’язковому порядку. За наявності відповідних підстав піти у таку відпустку — це право працівника і, відповідно, обов’язок її надати для роботодавця.

Тож роботодавець не може відмовити, навіть якщо це несприятливо позначиться на робочому процесі підприємства.

Чи можна піти у «весільну» відпустку, якщо раніше працівник перебував у «карантинній» відпустці?

Надання протягом року відпустки без збереження заробітної плати за однією з підстав не позбавляє працівника можливості отримати неоплачувану відпустку за іншими підставами.

Тож якщо на період дії карантину працівник, наприклад, у березні — квітні перебував у відпустці за свій рахунок за ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки (це так звана «карантинна» відпустка), а потім вийшов на роботу, це ніяк не обмежує його у праві взяти відпустку теж за свій рахунок, але на підставах, установлених ст. 25 Закону про відпустки (у тому числі відпустку особам, які одружуються).

Коли надавати «весільну» відпустку?

Оскільки ця відпустка пов’язана з певною подією в житті працівника, то її слід надавати з дня, про який просить працівник, у межах періоду, в якому існують обставини, що дають право на відпустку.

Така відпустка може безпосередньо передувати дню реєстрації шлюбу, слідувати за ним, або дата реєстрації шлюбу може припадати на будь-який день відпустки.

Як оформити «весільну» відпустку?

Як і будь-яку іншу відпустку — оформлюємо її наказом. Для цього отримуємо письмову заяву від працівника. У ній мають бути зазначені причина, з якої працівник просить надати неоплачувану відпустку, дата початку відпустки та її тривалість.

Але однієї заяви недостатньо. Річ у тім, що надання такої відпустки пов’язано з певною подією, отже, цю подію і потрібно підтвердити.

Як передбачено в Правилах державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін’юсту від 18.10.2000 р. № 52/5, для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану. За погодженням з особами, що беруть шлюб, орган державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час державної реєстрації шлюбу.

Тож ще одним документом, який потрібно надати, буде довідка органу, що реєструватиме шлюб, із вказаною датою церемонії.

У табелі обліку використання робочого часу ця відпустка позначається буквеним кодом «ДБ» (цифровий код «14»).

В особовій картці працівника робимо відмітки в розділі V «ВІДПУСТКИ», зазначаючи вид відпустки, дати її початку і закінчення, підстави для надання цього виду відпустки.

Чи можна ділити таку відпустку?

Така відпустка не підлягає поділу на частини, оскільки її оформлення прив’язане до конкретної події (лист Мінсоцполітики від 03.02.2012 р. № 31/13/133-12).

Чи може новачок піти у «весільну» відпустку?

Закон про відпустки не містить вимоги про те, що відпустка за свій рахунок надається за відпрацьований рік. Тому, на нашу думку, надавати таку відпустку потрібно, орієнтуючись на календарний рік.

Простіше кажучи, право на неоплачувану відпустку виникає незалежно від часу, відпрацьованого у конкретного роботодавця.

Чи подовжують «весільну» відпустку на святкові і неробочі дні?

Нагадаємо основне правило поєднання відпусток і святкових днів, передбачене ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки.

«Cвяткові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 цього Закону), не враховуються.»

Тож «весільну» відпустку не подовжують на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на неї. Це не передбачено законом.

Чи згорає така відпустка, якщо працівник вирішить нею скористатися через деякий час після весілля?

Така відпустка надається саме особам, які одружуються, тобто тим, які перебувають у процесі взяття шлюбу, а не «які вже одружилися». Тому права на таку відпустку через якийсь час після весілля працівник уже не матиме. До речі, якщо працівник використав її не повністю, залишок відпустки на наступні роки не переносять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі