Теми статей
Обрати теми

«Погана» оцінка головного бухгалтера: чи можуть звільнити?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Коментар до листа Мінекономіки від 02.04.2020 р. № 3512-06/22256-07

Щороку ми з друзями… проходимо оцінювання. Саме так можна сказати про щорічне оцінювання головних бухгалтерів бюджетних установ, яке проходить до 1 травня. Так-так, йдеться про Анкету про виконання головбухом бюджетної установи своїх повноважень (далі — Анкета), яку потрібно заповнити самому на себе та подати до органу Казначейства. Порядок проведення оцінки виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень затверджений наказом Мінфіну від 01.12.2011 р. № 1537 (далі — Порядок № 1537).

Нагадаємо, що заповнення Анкети — це тільки половина справи, хоча й досить важлива, та являє собою внутрішнє оцінювання.

А от коли ця Анкета потрапляє до спеціально створеної комісії в органі Казначейства, яка проводить подальшу оцінку головбуха, то починається другий етап — зовнішнє оцінювання.

Комісія розглядає всі подані документи та визначає результат оцінки головного бухгалтера: позитивний або незадовільний. Рішення комісії про результати оцінювання оформляється протоколом, який підписують Голова комісії та її члени.

Досить рідко, але, на жаль, трапляються випадки отримання незадовільного результату оцінювання.

Згідно з п. 14 Порядку № 1537 у такому випадку в протоколі наводяться рекомендації комісії щодо:

— удосконалення роботи головного бухгалтера та бухгалтерської служби бюджетної установи;

— усунення виявлених недоліків, у тому числі про розгляд питання щодо необхідності підвищення професійно-кваліфікаційного рівня головного бухгалтера, притягнення його до відповідальності та/або відповідності головного бухгалтера займаній посаді тощо.

Витяг із протоколу разом із супровідним листом надсилають головному бухгалтеру та керівнику бюджетної установи для прийняття відповідного рішення.

При цьому сам головний бухгалтер може оскаржити результат оцінки протягом 10 днів з дня отримання ним та керівником бюджетної установи витягу з протоколу (п. 18 Порядку № 1537).

Для цього головбух подає керівнику органу Казначейства за місцем обслуговування бюджетної установи відповідну заяву, в якій наводяться обґрунтовані пояснення та додаткові відомості щодо його службової діяльності.

За дорученням керівника органу Казначейства комісія у присутності головного бухгалтера протягом 2 тижнів із дня отримання органом Казначейства відповідної заяви проводить повторну оцінку.

Давайте повернемось до «покарання» за незадовільний результат оцінювання.

Що саме мається на увазі під розглядом питання щодо притягнення головного бухгалтера до відповідальності та/або відповідності головного бухгалтера займаній посаді?

Ідеться про дисциплінарні стягнення: догану або звільнення (ст. 147 КЗпП).

Відповідно до пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом, зокрема, у таких випадках:

— виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;

— систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення.

Так, фахівці Мінекономіки у листі від 02.04.2020 р. № 3512-06/22256-07 зазначили таке: якщо відповідно до рішення комісії органу Казначейства головному бухгалтеру визначено незадовільну оцінку та у протоколі порушено питання щодо притягнення до відповідальності та/або відповідності головного бухгалтера займаній посаді, то керівництвом установи може бути прийняте рішення про притягнення головбуха до дисциплінарної відповідальності або звільнення відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Важливо! Якщо головбух оскаржує результат проведеної оцінки, то звільнити його можна лише після повторного оцінювання та повторної незадовільної оцінки.

Так, якщо головний бухгалтер не згоден із «вироком» та оскаржив його (як ми зазначали раніше, на це він має право відповідно до п. 18 Порядку № 1537), то все потрібно починати спочатку.

Необхідно провести повторну оцінку. І якщо знову ж таки буде отриманий незадовільний результат, то слід повторно порушити питання щодо відповідності головного бухгалтера займаній посаді. І в такому випадку його можна звільнити згідно з п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП (ср. ).

Мінекономіки наголошує, що при звільненні «за невідповідність» (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП) потрібно пам’ятати важливі моменти:

— звільнення проводиться за погодженням із профспілкою (ст. 43 КЗпП);

— працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Також при накладенні дисциплінарного стягнення (у нашому випадку йдеться про звільнення) слід дотримуватись таких правил:

— його може застосовувати орган, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника (ст. 1471 КЗпП);

— воно застосовується безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Та не пізніше шести місяців з дня вчинення проступку (ст. 148 КЗпП);

— до застосування дисциплінарного стягнення потрібно отримати від працівника письмові пояснення (ст. 149 КЗпП);

— у разі обрання виду стягнення потрібно враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника (ст. 149 КЗпП). Тобто можна обмежитись лише доганою, не доводячи справу до звільнення;

— стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку (ст. 149 КЗпП).

Також нагадаємо, що працівник має право оскаржити звільнення (ст. 150, гл. XV КЗпП).

Що стосується звільнення згідно з п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП — за систематичне невиконання працівником своїх обов’язків, то фахівці Мінекономіки зауважили таке.

Цей варіант можливий, якщо документально зафіксовано (у протоколі рішення комісії з проведення оцінки, наказі, розпорядженні), що головбух не виконував або неналежно виконував свої обов’язки і це мало систематичний характер, тобто до нього протягом року вже було застосовано дисциплінарне стягнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі