Теми статей
Обрати теми

Як відпочивати, щоб краще працювати: 10 правил ідеального відпочинку

Часто-густо ми розглядаємо відпочинок лише як вільний від роботи час. Велика кількість людей йде на вихідні з думкою встигнути переробити всі хатні справи і нічого не пропустити в інформаційному чи діловому просторі. Тож вільний час перетворюється в підневільний. Як результат — ще більша втома, відсутність бажання йти на роботу і вигорання.

Відкриємо вам страшенну таємницю! Насправді, робота і відпочинок є діловими партнерами: одне без іншого неефективно. Тому ми вирішили написати рекомендації від ДС — адже наш колектив уміє не тільки добре працювати, а й відпочивати.

1. Не доводьте себе до перевтоми. Відпочивати потрібно перед появою втоми або з першими її ознаками. Приходити додому виснаженим — це не норма, хоч, як це не парадоксально, у вас повинні бути сили на відпочинок і домашню роботу. Адже легку втому простіше нейтралізувати, ніж хронічну. Не віддавайте роботі всю енергію без залишку. Робіть невеликі перерви в робочий час. Наприклад, п’ятихвилинні перепочинки на кожні півгодини напруги. Пам’ятайте: відпочинок — це також і зміна діяльності.

2. Скажіть «так» фізичній активності. Якщо ваша сфера діяльності пов’язана з розумовою працею, потрібно знаходити час для фізичної активності. Таким чином, мозок зможе відпочити, трохи перезавантажитися і підготуватися до наступного етапу. Знайте, навіть заміна однієї інтелектуальної роботи іншою допоможе розслабитись та підвищити працездатність.

3. Геть сором. Якщо у вас не виходить повноцінно відпочивати на вихідних, постарайтеся зрозуміти, що саме вам заважає. Сором за «ухилення» від обов’язків? Або, можливо, страх перед невизначеністю, чому саме присвятити вільний час (в будні-то все розписано і під контролем)?

4. Отримуйте задоволення. Визнайте, що відпочинок — це години і дні, які повинні приносити вам задоволення. Позбавтеся від розхожих штампів, як потрібно їх проводити. Вивчайте свої бажання, знаходьте найзаповітніші та реалізуйте їх.

5. «Спокойствие, только спокойствие». Спокій вам тільки сниться? Не змушуйте себе проявляти активність, якщо хочеться просто провести час із книжкою під ковдрою. Але не примушуйте себе розслаблятися, коли жадаєте активних випробувань.

6. Лягайте спати сьогодні, а не в той день, коли потрібно вставати. Найважливішим елементом відпочинку є здоровий сон! Уночі відбувається відновлення всіх функцій організму і нервової системи. Засинати потрібно природним чином, приблизно в один і той же час. Щоб виспатися, зазвичай потрібно 7 — 9 годин сну, але є й винятки — деякі люди можуть відмінно почуватися при сні у 5 — 6 годин. Однак іноді проблемою є не кількість, а саме якість сну.

7. Готуйтеся до відпочинку заздалегідь. Організуйте і плануйте цей процес відпочинку так, щоб він приносив задоволення. І рішуче міняйте плани, якщо спонтанно народилася ідея, як найяскравіше провести вільний час.

8. Вихідні дні не варто повністю присвячувати домашнім клопотам. Легше робити хатні справи щодня потроху, ніж витратити цілу суботу або неділю на генеральне прибирання. Залишайте один вихідний на повноцінний відпочинок, оскільки це ваш внесок у працездатність цілого тижня. Зустрічайтеся з друзями, навіть онлайн.

9. Побудьте на самоті. Приділіть час собі і своїм думкам. Щотижнева рефлексія — потужний інструмент вашого саморозвитку і позитивних змін у житті. Не використовуйте вихідні, щоб подумати над тими факторами, які впливають на галузь, в якій ви працюєте, чи на вашу компанію і на ваші завдання. Використовуйте цей час, щоб змінити ваше бачення відносно майбутнього тижня і підвищити ефективність роботи.

10. Не працюйте! Із поширенням цифрових технологій межа між буднями і вихідними стала все більше стиратися. По-перше, тепер простіше вирішити недовиконані завдання з дому. По-друге, завдяки мобільним телефонам і мессенджерам кожен із нас майже завжди на зв’язку з колегами і керівниками. Але якщо не провести межу між робочим та особистим часом, ви ніколи по-справжньому не відпочинете. Тому постарайтеся у вихідні відволіктися від справ. Мозку потрібен час, щоб перезавантажитися.

Наостанок! Готуйтеся до наступного тижня. Якщо повністю відключитися від роботи на вихідних неможливо, то увечері неділі вже можна замислитися про новий робочий тиждень, щоб ранок понеділка не застав вас зненацька.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі