Теми статей
Обрати теми

Зарахування військової служби у строк державної служби

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Чи буде враховуватись до стажу державної служби служба у Збройних силах України, а саме строкова, за контрактом та участь в антитерористичній операції? Таке запитання надійшло до редакції. Тож відповідаємо.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 3723 Закон України «Про державну службу» від 16.12.1993 р. № 3723-XII.

Закон № 889-VIII Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Закон № 2232 Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу»» від 25.03.1992 р. № 2232-XII.

Закон № 2011 Закон України «Про захист і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 р. № 2011-XII.

Постанова № 283 постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок обчислення стажу державної служби» від 05.05.1994 р. № 283.

Постанова № 229 постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок обчислення стажу державної служби» від 25.03.3016 р. № 229.

Порядок № 413 Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 р. № 413.

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

КМУ — Кабінет Міністрів України.

Почнемо з того, що питання обчислення стажу державної служби регулюються Законом № 3723, який діяв з 28.12.1993 р. по 01.05.2016 р., та постановою № 283; Законом № 889, який набрав чинності з 01.05.2016 р., та постановою № 229. Так, відповідно до п. 3 постанови № 283 до стажу державної служби включаються:

1

час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях

2

у трикратному розмірі час проходження військовослужбовцями військової служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції в особливий період

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону № 889, п. 4 постанови № 229 до стажу державної служби зараховуються:

1

час перебування на посаді державної служби відповідно до Закону, час перебування на посаді народного депутата України

2

час перебування на посадах працівників дипломатичної служби

3

час перебування на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

4

час перебування на посадах суддів

5

час перебування на посадах прокурорів

6

час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання

7

час професійного навчання державного службовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на державну службу, крім випадків, установлених законом

8

період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом

9

час перебування державного службовця у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду — у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку

10

час роботи на посадах патронатної служби, зазначених у частині першій статті 92 цього Закону

Частиною 1 статті 2 Закону № 2232 передбачено, що військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Проходження військової служби здійснюється громадянами України у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

Частиною 6 статті 2 Закону № 2232 передбачені такі види військової служби:

1

строкова військова служба; військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період; військова служба за контрактом осіб рядового складу

2

військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу

3

військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу

4

військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки

5

військова служба за контрактом осіб офіцерського складу

6

військова служба за призовом осіб офіцерського складу

Відповідно до пункту 1 статті 8 Закону № 2011 час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України «Про оборону України» від 06.12.91 р. № 1932-XII, зараховується до їх вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, час проходження державним службовцем строкової військової служби, військової служби за контрактом, в тому числі військової служби в особливий період, безперечно підлягає зараховуванню до стажу державної служби.

Увага!!! З огляду на наведені вище норми законодавства, час, протягом якого особа, будучи військовослужбовцем, брала участь в антитерористичній операції в особливий період, до 01.05.2016 р. буде зараховуватись у стаж державної служби в потрійному розмірі, після 01.05.2016 р. — зарахування відбуватиметься на загальних підставах.

При цьому в трикратному розмірі буде зараховуватись стаж для військовослужбовців при пред’явленні довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, складеної за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 413, яка є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі