Теми статей
Обрати теми

Прогул під час карантину?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Чи має право роботодавець звільнити працівника за прогули через невихід на роботу під час карантину у зв’язку з відсутністю транспортного сполучення?

Загальнонаціональний карантин та пов’язані з ним обмежувальні заходи — це справжній виклик як для працівників, так і для роботодавців.

Тож у деяких регіонах питання, як дістатися на роботу, залишається все ж відкритим. Тоді як бути з працівником, який не має можливості дістатися до роботи? Пробачити, винести догану чи звільнити за прогул?

Як відомо, прогул є однією з підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

ВАЖЛИВО! Звільнення працівника за прогул — право, а не обов’язок роботодавця.

Тому, наприклад, роботодавець може обмежитися усним зауваженням або таким дисциплінарним стягненням, як догана (ст. 147 КЗпП).

Це підкреслює Мінсоцполітики у своєму листі від 10.06.2014 р. № 214/13/116-14.

Тож почнемо з визначення. Прогул — це відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин (п. 24 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9, роз’яснення Міністерства юстиції України «Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу» від 01.02.2011 р.).

Водночас відсутність працівника на роботі з поважних причин не може вважатися прогулом, а отже, й підставою для розірвання трудового договору. Держпраці в Івано-Франківській області підкреслює, що причину відсутності працівника на роботі можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті працівником (див. офіц. сайт Держпраці в Івано-Франківській області: dspif.gov.ua/news/3365-zvlnennya-pracvnika-za-progul.html).

Уся заковика в тому, що в законодавстві немає чіткого переліку причин відсутності працівника на роботі, які слід вважати поважними. Це й зрозуміло. Передбачити і прописати все в законодавстві неможливо.

Тож оцінювати поважність причин відсутності працівника на роботі в кожному конкретному випадку доводиться роботодавцю, а також суду (у разі виникнення трудового спору).

До речі, нещодавно ВС розглядав питання поважності причин відсутності працівника на роботі (постанова ВС у справі від 11.03.2020 р. № 459/2618/17). Під час розгляду справи представники Феміди виходили з того, що «поважними причинами визнаються такі причини, що виключають вину працівника».

Відповідно до сталої судової практики причину відсутності працівника на роботі можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті самим працівником, зокрема: пожежа, повінь (інші стихійні лиха); аварії або простій на транспорті; виконання громадянського обов’язку (надання допомоги особам, потерпілим від нещасного випадку, порятунок державного або приватного майна при пожежі, стихійному лиху); догляд за захворілим зненацька членом родини; відсутність на роботі з дозволу безпосереднього керівника; відсутність за станом здоров’я.

Отже, робимо висновок:

оголошення карантину та запроваджені у зв’язку з цим обмежувальні заходи, зокрема відсутність транспортного сполучення, можуть вважатися поважною причиною для відсутності на роботі, оскільки не залежать від волі і бажання працівника.

Такої ж думки дотримується і Держпраці (див. повідомлення від 27 квітня 2020 року на сайті: zp.dsp.gov.ua).

До речі, у постанові КМУ «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину у зв’язку із загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 25.03.2020 р. № 256, рекомендовано роботодавцям утриматися від звільнень працівників із підстав, установлених пп. 3 — 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП (зокрема й за прогул).

Передусім звертаємо увагу на те, що це не заборона, а рекомендація. Але вона є цілком виправданою, оскільки ця підстава для звільнення й раніше викликала чималу кількість судових спорів, результатом яких було поновлення працівника на роботі через недотримання процедури звільнення.

Тому не радимо під час карантину звільняти працівників за прогул у зв’язку з відсутністю транспортного сполучення.

Проте і працівникам не слід цим зловживати. Тому краще дійти згоди з роботодавцем щодо організації роботи на час карантину.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі