Теми статей
Обрати теми

Скорочений робочий час та мінімальна зарплата

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Окремим працівникам установлено скорочений робочий час. Яким чином за такими працівниками виконати умову про виплату зарплати не нижче за мінімальну?

Установлення скороченого робочого часу регулює ст. 51 КЗпП*.

* Кодекс законів про працю України.

Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується, однак працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.

Гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати (МЗП) встановлені ст. 31 Закону про оплату праці**. Вони є обов’язковими до виконання у тому числі й для працівників зі скороченим робочим часом. Так, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП.

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо ж нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою зарплати.

МЗП на 2020 рік установлена:

— у місячному розмірі — 4723 грн;

— у погодинному розмірі — 28,31 грн.

Якщо працівникові зі скороченою тривалістю робочого часу, який виконав місячну норму праці, встановлено оклад (місячну тарифну ставку), то його зарплата за місяць не може бути нижчою за МЗП у місячному розмірі (4723 грн).

Переходимо до працівників з погодинною оплатою.

МЗП у погодинному розмірі визначена для 40-годинного робочого тижня таким чином:

4723 грн : (2002 год : 12 міс.) = 28,31 грн,

де 4723 грн — МЗП у місячному розмірі;

2002 — норма тривалості робочого часу на 2020 рік при 40-годинному робочому тижні.

Звісно, застосування МЗП у погодинному розмірі (28,31 грн) при розрахунку зарплати працівникам зі скороченим робочим часом призведе до зниження суми заробітної плати порівняно із зарплатою працівників із повним робочим часом. А це суперечить положенням ст. 51 КЗпП.

Враховуючи наведене, у разі встановлення скороченої тривалості робочого часу для працівників з погодинною оплатою праці, роботодавець зобов’язаний з метою виконання вимог ст. 51 КЗпП та ст. 31 Закону про оплату праці розрахувати та затвердити у внутрішньому нормативному документі на відповідний рік МЗП у погодинному розмірі для працівників зі скороченою тривалістю робочого часу (МЗПгод. скор.). Для цього можна використовувати таку формулу:

МЗПгод. скор. = МЗПміс. : (Нскор. : 12),

де МЗПміс. — МЗП у місячному розмірі (у 2020 році — 4723 грн);

Нскор. — норма робочого часу, розрахована для працівника зі скороченим робочим часом;

12 — кількість календарних місяців у році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі