Теми статей
Обрати теми

Відрядження держслужбовця: чи враховувати суміщення у денному заробітку?

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Головному інспектору встановлена надбавка за додаткове навантаження у розмірі 50 % посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця з 01.09.2020 р. по 18.09.2020 р. 15.09.2020 р. головного інспектора направляють у відрядження. Чи слід йому нараховувати надбавку за день відрядження? (Київська обл.)

За відрядженим працівником зберігається місце роботи (посада) протягом усього часу відрядження.

Відповідно до ст. 121 КЗпП оплата праці за дні відрядження здійснюється згідно з умовами, визначеними трудовим або колективним договором, та її розмір не може бути нижчим середнього заробітку (розрахованого за нормами Порядку № 100). Це загальноприйнята норма, але на держслужбовців вона не поширюється.

Відповідно до ч. 5 ст. 42 Закону № 889* за держслужбовцем на весь період відрядження зберігаються його посада та заробітна плата.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889.

Що це означає?

Пояснимо:

1) за час відрядження держслужбовцю виплачується його заробітна плата як за звичайний робочий день (лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1584/13/84-16);

2) виконувати правило щодо розміру оплати за день відрядження не нижче його середнього заробітку не потрібно.

Йдемо далі. Які складові включає в себе поняття «заробітна плата» в цьому випадку? Складові заробітної плати державного службовця визначені у ст. 50 Закону № 889: посадовий оклад, надбавки за вислугу років, надбавки за ранг державного службовця, премії (у разі встановлення). Також до складових зарплати належать стимулюючі виплати (надбавка за інтенсивність праці та надбавка за виконання особливо важливого завдання).

Що стосується виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця — з вересня 2019 року із ст. 50 Закону № 889 така виплата виключена. Але це не означає, що вона не входить до складових зарплати, бо ст. 52 Закону № 889 дозволяє встановлювати таку виплату.

По суті, доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника є зарплатною виплатою. Але при оплаті дня відрядження слід врахувати, чи виконував держслужбовець обов’язки тимчасово відсутнього працівника цього дня.

Якщо на час відрядження держслужбовець звільняється від виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги (бо він сам відсутній на своєму робочому місці), то при обчисленні зарплати за час відрядження до розрахунку не включають виплату за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця.

Щоб уникнути непорозумінь, у наказі про відрядження держслужбовця потрібно прямо зазначити, що обов’язки відсутнього працівника не «їдуть» разом з ним у відрядження. Формулювання може бути таке: «на час відрядження… звільнити його від виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, покладені наказом…».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі