Теми статей
Обрати теми

Корупція та можливості її подолання: сприйняття публічними службовцями

Зелінський Сергій, доктор наук з державного управління, доцент
За оцінками українських дослідників і міжнародних експертів, масштаби корупції в Україні поки що залишаються значними. На жаль, у свідомості наших громадян домінує уявлення про широке поширення корупції як в органах влади і судовій системі, так і на побутовому рівні. А як же самі публічні службовці сприймають корупцію та як вони ставляться до системи антикорупційних заходів в органах влади?

Корупція — це складне і багатолике явище, і вона по-своєму універсальна. Щоб її здолати, потрібно змінити зміст і характер самих суспільних відносин, тому що специфічні ознаки поширення корупції зумовлені станом економічного і політичного розвитку суспільства, а також національним менталітетом.

Свого часу Голда Меїр, прем’єр-міністр Ізраїлю, зазначала: «…Якщо ви хочете побудувати ту країну, куди будуть повертатися її сини і дочки, якщо ви хочете побудувати країну, звідки їхати будуть тільки в сезон відпусток, якщо ви хочете побудувати країну, у якій не буде почуття страху за майбутнє, то зробіть всього лише два кроки:

1. Прирівняйте корупцію до зради батьківщині, а корупціонерів — до зрадників аж до сьомого коліна…

2. Зробіть три професії найбільш високооплачуваними і шанованими. Це — військові, вчителі і лікарі…».*

* Голда Меир. «Жемчужины мысли». URL: www.inpearls.ru/author/golda+meir (дата звернення: 05.05.2021).

За останні 5 років в Україні для подолання корупції створено декілька національних антикорупційних органів, а результати за таким популярним показником, як індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI), від антикорупційної міжнародної організації Transparency International (https://ti-ukraine.org) залишаються майже незмінними (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Динаміка CPI з 2014-го по 2019 рік

У 2020 році із 33 балами зі 100 можливих Україна зайняла 117 місце зі 180 країн. Поруч із нами у рейтингу Єгипет, Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія, у яких теж по 33 бали.

Якщо звернутися, наприклад, до результатів деяких вітчизняних досліджень*, в яких респондентами були громадяни, експерти та підприємці, то можна констатувати наступне:

* Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому? URL: dif.org.ua/article/koruptsiya-u-povsyakdennomu-zhitti-ukraintsiv-za-shcho-daemo-khabari-komu-i-chomu345654 (дата звернення: 05.05.2021). Стан корупції в Україні за оцінками населення, бізнесу та експертів. URL: nabu.gov.ua/en/open-office/biblio/sociologiya/stan-korupciyi-v-ukrayini-za-ocinkami-naselennya-biznesu-ta-ekspertiv (дата звернення: 05.05.2021).

— рівень поширення корупції в державі лише тоді може знизитися, коли вчиняти корупційні діяння стане економічно невигідно, коли заробітна плата державного службовця чи іншої службової особи буде відповідати його соціальному статусу, а самі ці особи цінуватимуть свою роботу і посаду, а їх діяльність буде прозорою для громадян і всього суспільства;

— мають реально запрацювати демократичні норми громадського і державного контролю;

— має бути створена дієва система протидії корупції, в основі якої є усвідомлення того, що антикорупційна діяльність досягне успіху лише за умови комплексного підходу;

— протидія корупції повинна стати загальнонаціональним завданням з чітко визначеними пріоритетами та належною координацією.

Але водночас важливим є ставлення до корупції і самих публічних службовців, які є безпосередніми учасниками антикорупційних процесів в органах влади та яких практично торкаються антикорупційні механізми. Тому у лютому — квітні 2021 року було проведено онлайн-опитування публічних службовців з метою вивчення їхньої думки щодо питань корупції в органах влади та ефективності антикорупційної системи. У результаті опитування отримано відповіді від 885 респондентів, які представляли: місцеві державні адміністрації (40,7 %), органи місцевого самоврядування (35,3 %), ЦОВВ та їх територіальні управління (16 %), інші (8 %).

На думку респондентів цього дослідження, із трьох груп кримінальних діянь (за визначенням ООН) найбільш небезпечним у владі є «зловживання службовим становищем для одержання невиправданих особистих вигід» (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Ставлення до небезпечних у владі кримінальних діянь (за визначенням ООН)

59,7 % респондентів вважають проблему корупції в Україні найбільш серйозною проблемою, 38,8 % — «серйозною проблемою, але є більш актуальні проблеми», 1,4 % — «вона не надто серйозна». Якщо порівняти ці дані з дослідженням*, то серед населення корупцію як «найбільш серйозну проблему» визначають 44 %, як «серйозну проблему, але є більш актуальні проблеми» — 36 %, «вона не надто серйозна» — 12 %. На запитання «Чи спостерігаєте Ви прояви корупційних дій у Вашому органі влади?» відповідь «так» надало 22,5 % респондентів.

* Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому? URL: https://dif.org.ua/article/koruptsiya-u-povsyakdennomu-zhitti-ukraintsiv-za-shcho-daemo-khabari-komu-i-chomu345654 (дата звернення: 05.05.2021).

Відповіді на запитання «На Вашу думку, на чому тримається влада в органах влади в Україні (за Е. Тоффлером)?»** представлені на рис. 3.

** Тоффлер Э. Метаморфозы власти = Powershift: Knowledge, Wealth and Violence at the Edge of the 21st Century, 1990. М.: АСТ. 2004. 672 с.

img 3

Рис. 3. На чому тримається влада в органах влади?

Щодо сприйняття побутової корупції, то з нею публічні службовці стикаються часто (30,5 %) і дуже часто (7,9 %), а решта — рідко (37,5 %) і дуже рідко (24,1 %). Найчастіше публічні службовці стикаються з побутовою корупцією у лікарнях і судах (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Найбільш корупціогенне середовище побутової корупції

Половина респондентів (50 %) позитивно ставляться до такого інституту, як викривачі корупції, і тільки 9 % — негативно. Водночас значній кількості (41 %) важко висловити свою думку з цього приводу. Тільки 36 % респондентів змогли б стати викривачами корупції, а 64 % — ні.

Сенс в електронному декларуванні як інструменті подолання корупції вбачає тільки 37,5 % респондентів. Майже стільки ж (36,5 %) публічних службовців вважають, що декларації мають подавати всі громадяни України, а не тільки чиновники, а решта проти такої перспективної новації.

На рис. 5 представлені результати опитування щодо того, які національні антикорупційні органи є найбільш дієвими.

img 5

Рис. 5. Найбільш дієвий антикорупційний орган

Загальна оцінка результативності антикорупційної системи в Україні відображена на рис. 6.

img 6

Рис. 6. Оцінка антикорупційної системи

89 % респондентів вважають, що подолання корупції в Україні має відбуватися зверху вниз, а 11 % — знизу вгору. Відповіді на запитання «Чи реально розв’язати проблему корупції в Україні?» розподілились таким чином: «так» — 29 %; «ні» — 23 %, «важко відповісти» — 48 %.

Резюмуючи дані про думку публічних службовців, можна зробити кілька основних висновків:

— значна частина публічних службовців (60 %) вважає корупцію найбільш серйозною проблемою в країні;

— найбільш небезпечним у владі вважається зловживання службовим становищем для одержання невиправданих особистих вигід (2/3 респондентів);

— кожен п’ятий чиновник спостерігає прояви корупційних дій у своєму органі влади, а кожен шостий вважає орган влади корупціогенним середовищем побутової корупції;

— значна частина публічних службовців (41 %) вважає, що влада в їх органах влади тримається на грошах, і тільки кожен шостий вважає — що на знаннях;

— половина респондентів позитивно ставиться до такого інституту, як викривачі корупції, але стати викривачем корупції готова тільки третина з усіх опитаних;

— сенс в електронному декларуванні як інструменті подолання корупції вбачає тільки 37,5 % респондентів;

— абсолютна більшість респондентів (85 %) оцінює антикорупційну систему в Україні як «низьку» і «дуже низьку»;

— менше третини публічних службовців (29 %) вірить у те, що в Україні реально розв’язати проблему корупції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі