Теми статей
Обрати теми

ОСББ повернуто статус неприбутковості

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Під Новий рік розділ ІІІ Податкового кодексу України було викладено в новій редакції, згідно з якою об’єднання співвласників багатоквартирного будинку1, асоціації власників жилих будинків та житлово-будівельні кооперативи, які до 1 січня 2015 року були визначені неприбутковими організаціями, виключені з переліку неприбуткових організацій, внаслідок чого втратили ознаку неприбутковості та стали платниками податку на прибуток на загальних підставах.

1 Далі за текстом — ОСББ.

Втрата неприбутковості — крах ОСББ­

Внаслідок прийняття Закону України від 28.12.14 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» податкове законодавство привело до необґрунтованого оподаткування доходів ОСББ, включаючи внески і накопичення співвласників багатоквартирних будинків на капітальний ремонт і енергоефективні заходи в їхніх будинках. Фактично це означає вилучення державою частини коштів, які співвласники спільно акумулюють для виконання спільних заходів.

Окрім того, що зазначені зміни вплинули на майновий стан кожного окремого ОСББ, позбавлення права неприбутковості суперечить Закону України від 29.11.2001 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. 4 якого визначає ОСББ як неприбуткову організацію.

Після оприлюднення вищевказаних змін ОСББ держави згуртувались з метою повернення собі статусу неприбутковості. Було запропоновано законопроект № 1892 від 30.01.15 р. Верховною Радою України 18.03.15 р. прийнято Закон України № 263-19 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій»2 .

2 Далі за текстом — Закон № 263.

Метою Закону № 263 є повернення ОСББ статусу неприбуткових організацій, що позитивно вплине на забезпечення житлових прав та інтересів громадян, відновить умови для акумулювання і використання співвласниками багатоквартирних будинків коштів на проведення енергоефективних заходів у таких будинках. Одночасно, з метою убезпечення неприбуткових організацій від можливої невиправданої ревізії їх статусу органами Державної фіскальної служби під приводом затвердження нового переліку неприбуткових організацій чи нового порядку ведення Реєстру неприбуткових організацій та установ, Закон № 263 прямо встановлює, що ОСББ, які були внесені до Реєстру неприбуткових організацій та установ станом на 01.01.15 р., не потребують перереєстрації (повторного внесення до Реєстру).

Повернення статусу неприбутковості

Закон № 263 10.04.15 р. набув чинності. Згідно з вказаним Законом № 263 ОСББ, асоціації власників жилих будинків, житлово-будівельних кооперативів знов включено до переліку неприбуткових організацій.

Повторне внесення до Реєстру неприбуткових організацій та установ (перереєстрація) ОСББ, які були внесені до Реєстру неприбуткових організацій та установ станом на 1 січня 2015 року, не вимагається.

ОСББ, асоціації власників жилих будинків, державна реєстрація яких відбулася після 31 грудня 2014 року та до набрання чинності цим Законом, в разі внесення їх до Реєстру неприбуткових організацій та установ протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом, вважаються такими, що внесені до Реєстру неприбуткових організацій та установ з дня їх державної реєстрації.

Важливо

Фактично Закон № 263 визначив порядок діяльності ОСББ за минулий період, надає можливість здійснювати діяльність за звичним режимом та звітувати перед податковими органами на загальних підставах.

Наступна публікація
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі