Теми статей
Обрати теми

Формування місцевих бюджетів на 2016 рік: проблеми та перспективи

О. Бутова, начальник фінансового управління Чугуївської міської ради О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
У світлі наймасштабнішої реформи, яка отримала назву децентралізація, відбувається покрокова передача значних повноважень від державних органів органам місцевого самоврядування1. Це робиться для того, аби якомога більше повноважень мали саме ті органи, які знаходяться ближче до людей, де їх можна реалізовувати найбільш успішно. Тобто сутність реформи, зокрема, полягає у забезпеченні спроможності ОМС самостійно, за допомогою власних ресурсів, в тому числі й фінансових, вирішувати питання місцевого значення в інтересах жителів своєї громади. Як будуть формуватись місцеві бюджети на наступний бюджетний рік в розрізі подібних змін, головними з яких виступають бюджети міст обласного значення та центри об’єднаних територіальних громад? З якими проблемами стикнеться місцева влада при формуванні головного «місцевого» кошторису? Про це й поговоримо.

img 1

1 Далі за текстом — ОМС.

Децентралізація як вона є

Вже ні для кого не є несподіванкою, що Державний бюджет на 2015 рік буде писатись за новими правилами фінансової децентралізації, які означають виділення на місця більшої кількості грошей і розширення повноважень ОМС. Тож однією з основних особливостей затвердження місцевих бюджетів на 2016 рік є фактично повне самостійне їх формування та розгляд незалежно від дати прийняття Державного бюджету України.

Надамо трохи конкретики: це повинно відбутись до 25 грудня поточного року, враховуючи вимоги ст. 77 п. 2 Бюджетного кодексу України2.

2 Далі за текстом — БК.

Але перш ніж занурюватись в особливості формування місцевих бюджетів, спершу підіб’ємо підсумки перших дев’яти місяців запровадження нової системи формування «місцевої казни».

По-перше, хочеться звернути увагу, що держава дійсно скинула із себе чимало зобов’язань, передавши повноваження на місця. Наприклад, кожна громада отримала можливість профінансувати саме ті галузі, які необхідні для її повноцінного розвитку. Але завжди є «але». Постійні коливання курсу валют, нестабільна економічна ситуація в країні призводять до того, що фінансування таких галузей фактично здійснюється з кишені місцевих жителів. Значне податкове навантаження через запровадження нових податків та зборів призводить до соціального обурення.

По-друге, й досі не вирішена проблема із затримкою коштів на казначейських рахунках, через що розпорядники бюджетних коштів не можуть вчасно провести необхідні платежі. Через це деякі фахівці висловлюють думку, що реформа відбувається «черепашачим кроком».

По-третє, у багатьох рад виникають труднощі зі стягуванням плати за оренду землі. Адже у випадку, коли договір про оренду закінчується, деякі ОМС не можуть його подовжити, бо відсутні відповідні звернення орендарів. Тож щоб отримати до бюджету належну орендну плату за землю, доводиться самостійно розшукувати таких орендарів, а це справа навіть не кількох днів.

Окрім негативних моментів, є й позитивні зрушення. Зокрема, децентралізація стимулює сільських та селищних голів проводити інвентаризацію комунального майна, визначати, яку землю можна віддати в оренду, для того, щоб наповнити місцевий бюджет.

Крім того, об’єднані фінансові можливості територій, які увійдуть до об’єднаних громад, допоможуть створити нову потужну інфраструктуру, в якій значно поліпшиться якість надання адміністративних та інших послуг (освітніх, медичних) для усього населення об’єднаних громад.

До речі, більшість рад щодо прийняття бюджету на 2016 рік висловлюють думку, що у випадку, коли вони не встигнуть щільно прорахувати кожну цифру до грудня, він буде затверджуватись на рівні 2015 року. Потім при коригуванні до нього будуть внесені відповідні
зміни.

Більшість рад сподіваються, що обрання такого шляху допоможе вирішити проблеми із браком коштів. Адже не секрет, що затверджені бюджети минулих років завжди породжували проблеми із їх виконанням. Наприклад, не вистачало коштів навіть на захищені статті, не кажучи вже про відсутність у таких бюджетах коштів на ремонт доріг, оновлення транспортного парку та інших потреб громади. Завдяки децентралізації дохідна база має суттєво збільшитись, що допоможе отримати необхідні ресурси та навести лад на ввіреній території.

Дохідна частина місцевих бюджетів

У цілому, за офіційними даними Мінфіну, ресурс місцевих бюджетів на 2016 рік зростає на 48 923,2 млн грн.,
або на 17,7 % більше, ніж у 2015 році (з урахуванням внесених змін). Такий ресурс визначено в обсязі 325 652,3 млн грн., у тому числі:

за загальним фондом

311 323,6 млн грн. (+48 064,3 млн грн., або на 18,3 % більше)

за спеціальним фондом

14 328,7 млн грн. (+858,9 млн грн., або на 6,4 % більше)

При цьому прогнозний обсяг доходів місцевих бюджетів (з урахуванням реверсної дотації) становить 118 258,6 млн грн., що на 17,3 %, або на 17 411,1 млн грн. більше прогнозних показників 2015 року, у тому числі:

за загальним фондом

104 656,0 млн грн. (+13 576,5 млн грн., або на 14,9 % більше)

за спеціальним фондом

13 602,6 млн грн. (+3 834,6 млн грн., або на 39,3 % більше)

Розповімо, що було враховано при прогнозуванні дохідної частини місцевих бюджетів:

1

статистичні показники, які використовуються при розрахунку прогнозних надходжень податків та зборів, зокрема за 2014 рік

2

очікувані макропоказники Мінекономрозвитку на 2015 рік та прогнозні показники на 2016 рік за І сценарієм, схваленим постановою КМУ від 05.08.15 р. № 558 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2016 рік та основних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2017 — 2019 роки»3

3

фактичне виконання дохідної частини бюджету за результатами 2012 — 2014 років та 7 місяців 2015 року

3 Далі за текстом — постанова № 558.

Станом на 15.10.15 р. місцеві бюджети отримали від Мінфіну всі контрольні показники по державних субвенціях та дотації — базової або реверсної, залежно від фактичного виконання дохідної частини з урахуванням надходжень навіть за 2015 рік.

У зв’язку із проведенням податкової та бюджетної реформ у 2015 році було змінено склад доходів загального та спеціального фондів місцевих бюджетів, а саме: дохідну базу загального фонду було розширено за рахунок надходжень від єдиного, екологічного податку, спеціального фонду — податку на нерухоме майно. При цьому для зміцнення дохідної частини загального фонду бюджету були запроваджені й нові податки і збори:

1

акцизний податок в частині реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів

2

плата за надання інших адміністративних послуг

3

транспортний податок

Треба зазначити, що загалом вказані надходження стабільно виконуються і стануть суттєвою та складовою частиною наповнення місцевих бюджетів і у 2016 році.

Поряд з цим з 01.01.15 р. скасовано плату за провадження деяких видів підприємницької діяльності та збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Тож про такі «доходи» треба назавжди забути.

Також необхідно пам’ятати: для бюджетів міст обласного значення зменшено норматив відрахувань податку з доходів фізичних осіб з 75 % до 60 %, який є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів. Наприклад, по м. Чугуєву — це 70 % в структурі доходів загального фонду бюджету. Таке зменшення обов’язково треба враховувати, формуючи дохідну частину місцевого бюджету, шукати інші альтернативні джерела наповнення бюджету замість втрачених коштів.

Увага! Вказана особливість зменшення нормативу відрахувань податку з доходів фізичних осіб (норматив у 60 %) буде стосуватись й бюджетів майбутніх об’єднаних територіальних громад, що також треба враховувати.

До речі, з початку 2015 року відповідно до ст. 98 — 100 БК місцеві бюджети разом з вищевказаними новаціями отримали ще й новий горизонтальний механізм вирівнювання дохідної частини через базову/реверсну дотацію, розрахунок якої здійснюється Мінфіном на основі індексу податкоспроможності відповідної території.

За його результатами на 2016 рік визначено обсяг базової дотації у розмірі 4 753,5 млн грн. (-604,5 млн грн.,
або на 11,3 % менше). Таку дотацію з державного бюджету будуть отримувати 18 обласних бюджетів, 53 бюджети міст обласного значення та 385 районних бюджетів.

Не треба забувати й про обсяг реверсної дотації, розмір якої становить 3 074,3 млн грн. (+569,9 млн грн., або на 15,6 % більше).

Додамо: реверсна дотація буде перераховуватись до державного бюджету з 6 обласних бюджетів, 64 бюджетів міст обласного значення та 36 районних бюджетів.

При розрахунку обсягу дотації (базової/реверсної) враховано:

1

наявне населення — 40 061,4 тис. осіб

2

надходження:

2.1

10 % податку на прибуток приватного сектору економіки — 2 115,8 млн грн.

2.2

податку на доходи фізичних осіб до обласних бюджетів — 7 260,3 млн грн.

2.3

податку на доходи фізичних осіб до бюджетів міст обласного значення та районів — 53 979,5 млн грн.

Для обчислення обсягів базової та реверсної дотацій на 2016 рік використовувались офіційні дані звітності Державної служби статистики України щодо наявного населення станом на 01.01.15 р. та Державної казначейської служби України — про фактичні надходження податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток приватного сектору економіки за 2014 рік. При цьому обсяг надходжень податків приведено у відповідність до нових нормативів зарахування.

З урахуванням зазначеного, середній рівень надходжень на 1 жителя, який враховується при горизонтальному вирівнюванні, становить з:

1

податку на:

1.1

доходи фізичних осіб міст і районів — 808,3 грн.

1.2

прибуток приватних підприємств — 56,8 грн.

1.3

податку на доходи фізичних осіб обласних бюджетів — 200,5 грн.

Тобто базову дотацію отримують:

1

бюджети міст і районів, у яких находження податку на доходи фізичних осіб на 1 жителя нижче 727,5 грн.

2

обласні бюджети, у яких находження податку на доходи фізичних осіб на 1 жителя нижче 180,4 грн.
та з податку на прибуток приватних підприємств нижче 51,1 грн.

Зверніть увагу: реверсна дотація передбачається, коли надходження на 1 жителя становить вище 889,1 грн., для бюджетів міст і районів — 62,5 грн. (з податку на прибуток підприємств) і 220,5 грн. (з податку на доходи фізичних осіб) — для обласних бюджетів.

Водночас проектом закону про бюджет на 2016 рік передбачено, що для місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, при горизонтальному вирівнюванні податкоспроможності місцевих бюджетів базова дотація на 2016 рік визначається в обсязі, затвердженому для таких бюджетів на 2015 рік, — 96,6 млн грн.

Увага! Зазначений обсяг базової дотації затверджують у складі базової дотації як резерв коштів для надання місцевим бюджетам після повернення територій під контроль державної влади.

Досить позитивне виконання дохідної частини більшості місцевих бюджетів за податком на доходи з фізичних осіб по країні в цілому за звітними даними дев’яти місяців поточного року та збереження цих тенденцій на 2016 рік (в разі, якщо не будуть прийняті зміни до Податкового кодексу України) може призвести до виходу багатьох місцевих бюджетів, особливо бюджетів міст, на нульовий рівень дотаційності або навіть вивести на реверс.

На наш погляд, це є додатковим аргументом до активізації створення об’єднань територіальних громад. Чому? Тому що за рахунок збільшення населення (особливо за рахунок сільського) та відносного збереження рівня податку на доходи з фізичних осіб у бюджеті об’єднаної громади можна уникнути вилучення з бюджету «надлишків».

В будь якому разі, якщо місцевий фінансовий орган прогнозує можливість застосування реверсної дотації, більш правильним, з огляду на розвиток території, буде спрямовувати доходи на розширення громади, ніж перерахування до Державного бюджету.

Таким чином, плануючи місцевий бюджет на 2016 рік, треба враховувати й майбутній адміністративний устрій території. Це досить важлива умова, адже 2016 рік — період активної фази адміністративної реформи.

Треба сказати й про реформу податкової системи країни.

Висвітлена в засобах масової інформації масштабна реформа податкової системи, ймовірно, буде мати ряд позитивних наслідків, направлених на формування сприятливого податкового середовища для розвитку бізнесу та стимулювання інвестиційної діяльності. Але попри оптимістичні прогнози, стимулюючий ефект податкових преференцій є питанням суперечливим, судячи з низки проблем, з якими може стикнутись кожен місцевий бюджет.

Податок на доходи фізичних осіб зазнає істотних змін: існуюча прогресивна шкала ставок (15 і 20 %) скасовується. Замість неї може бути введена єдина ставка такого податку на рівні 10 %.

Підвищення податкової пільги з 0,5 до 1 мінімальної заробітної плати також відчутно зменшить надходження. Чому? Тому що офіційні зарплати в невеликих містах України коливаються майже на рівні мінімальних.

Так, за умови прийняття всіх висвітлених Урядом змін до податкового законодавства попередньо пораховані втрати міських бюджетів можуть сягати аж до 30 % за податком на доходи з фізичних осіб. Наприклад, по м. Чугуєву — 13,8 млн грн., або на 33,3 % менше прогнозних обсягів податку на доходи з фізичних осіб на 2016 рік в разі прийняття «експертного» варіанта податкової реформи.

Зазначимо: вказані законодавчі проекти наразі активно обговорюються на рівні Мінфіну та громадськості. Для місцевих органів влади такі обговорення є дуже доречними, оскільки сприяють залученню цих органів до процесу обговорення з метою врахування й їх позиції.

З метою збереження матеріальної та фінансової основ місцевого самоврядування та подальшого розвитку місцевих бюджетів державі вкрай необхідно передбачити компенсаторні механізми у діючому податковому та бюджетному законодавстві.

Які це мають бути механізми?

1

по-перше, збільшити:

1.1

норматив відрахування до бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад податку з доходів фізичних осіб — стабільного та найбільшого джерела доходів місцевого бюджету — до 75 %

1.2

норматив відрахування до бюджетів міст обласного значення екологічного податку до 50 %

2

по-друге, спрямувати 10 % податку на прибуток підприємств незалежно від форми власності до бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад

3

по-третє, встановити на законодавчому рівні пільги по сплаті земельного податку органам державної влади та ОМС, органам прокуратури, військовим формуванням, утвореним відповідно до законів України, Збройним Силам України, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, або передбачити асигнування на сплату податку в кошторисах на їх утримання на 2016 рік

Примітка. Наприклад, внаслідок скасування пільг по перерахованих категоріях по сплаті земельного податку з 2015 року та невключення видатків на їх сплату до кошторисів обсяг недоїмки до бюджету м. Чугуєва збільшився на 1,9 млн грн.

Курс на об’єднання територіальних громад, який взяла держава цього року, знайшов своє відображення й в бюджетному законодавстві. Скажемо про це декілька слів.

Об’єднані територіальні громади отримали фінансовий статус на рівні міст обласного значення та районів. Окрему увагу слід звернути на те, що вказаний податковий та розпорядчий статус отримають виключно ті громади, які створено згідно із законом та перспективними планами (ст. 64 БК).

На сьогодні серед громад, зокрема в Харківській області, ведуться перемови про створення об’єднаних громад в конфігураціях, які не були відображені в офіційних перспективних планах їх формування.

На порядок денний 2016 року для отримання належних бюджетних повноважень таким громадам треба буде ініціювати внесення змін до перспективного плану та їх затвердження. Чому це необхідно зробити? Тому що без врахування цієї законодавчої особливості втратиться власне сенс об’єднання.

Видаткова частина місцевих бюджетів

При здійсненні розрахунків бюджету на 2016 рік Мінфін врахував І сценарій основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку, схвалених постановою № 558. При цьому І сценарій прогнозу узгоджений Міжнародним валютним фондом та передбачає:

1

зростання реального валового внутрішнього продукту — 2 %

2

номінальний валовий внутрішній продукт — 2 262 млрд грн.

3

індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) становитиме 112 %

4

індекс цін виробників (грудень до грудня попереднього року) — 110,4 %

Для розрахунку потреби в коштах на оплату комунальних послуг та енергоносіїв у 2016 році установами та організаціями, що фінансуються за рахунок коштів бюджету, базові обсяги коштів пропонується збільшити в середньому на коефіцієнт 1,0824, у тому числі при визначенні видатків на:

1

оплату:

1.1

природного газу (КЕКВ 2274) на коефіцієнт 1,1

1.2

теплопостачання (КЕКВ 2271) на коефіцієнт 1,1016

1.3

електроенергії (КЕКВ 2273) на коефіцієнт 1,05

1.4

водопостачання і водовідведення (КЕКВ 2272) та інших енергоносіїв (КЕКВ 2275) на коефіцієнт 1,104

При розрахунку контрольних показників та опрацюванні бюджетних запитів розпорядникам коштів місцевих бюджетів та фінансовим органам доцільно керуватись вказаними індексами для визначення планових видатків на 2016 рік.

Увага! Індекс споживчих цін доцільно застосовувати й при розрахунку видатків на реалізацію місцевих цільових програм, капітальних видатків, що мають регулярний характер, враховуючи прогнозні показники фактичних видатків за 2015 рік.

У процесі виконання місцевих бюджетів у 2016 році місцеві фінансові органи та розпорядники коштів всіх рівнів будуть працювати з тими особливостями, які вже визначено у законодавстві та які повністю або частково діють зараз.

Щоб полегшити сприйняття статті, далі розглянемо деякі важливі моменти по пунктах.

Важливий пункт № 1

Цей пункт говорить про новий для цього року механізм забезпечення державою медичних та освітніх послуг через цільове надання міжбюджетних трансфертів у вигляді відповідних субвенцій.

Так, загальний обсяг трансфертів з державного бюджету для місцевих бюджетів становить, за даними Мінфіну, 207 393,7 млн грн., що порівняно з 2015 роком (з урахуванням внесених змін) більше на 31 512,1 млн грн.,
або на 17,9 %. При цьому передбачено:

за загальним фондом

206 667,6 млн грн. (+34 487,7 млн грн., або на 20,0 % більше)

за спеціальним фондом

726,1 млн грн. (-2 975,6 млн грн., або на 80,4 % менше)

Зауважимо, що за загальним фондом:

1. Розмір медичної субвенції становить 50 673,0 млн грн. При цьому в обсязі медичної субвенції враховано:

1

цільові видатки — 2 105,7 млн грн. для:

1.1

забезпечення додаткових виплат медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону України від 05.07.12 р. № 5081-VI «Про екстрену медичну допомогу» —
405,7 млн грн. (+54,1 млн грн., або на 15,4 % більше)

2

лікування хворих на:

2.1

цукровий та нецукровий діабет — 638,9 млн грн. (на рівні 2015 року)

2.2

хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу — 1 042,7 млн грн.

3

виплати щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ, та здійснення банківських послуг, пов’язаних з виплатою цієї допомоги, — 18,4 млн грн.

Примітка. У 2015 році такі видатки передбачені у складі бюджетної програми державного бюджету
за КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

4

резерв коштів:

4.1

(1 % загального обсягу субвенції) — 506,7 млн грн.

4.2

для непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей — 2 718,8 млн грн.
(виходячи із затверджених на 2015 рік сум з урахуванням змін умов оплати праці у 2016 році)

Розподіл обсягу субвенції між місцевими бюджетами здійснено головним розпорядником коштів — Міністерством охорони здоров’я України відповідно до правових та методологічних норм, визначених БК та постановою КМУ від 19.08.15 р. № 618 «Про затвердження формули розподілу обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам»4.

4 Далі за текстом — Формула розподілу.

Під час формування та затвердження відповідних місцевих бюджетів на планований бюджетний період не допускається зменшення обсягу цільових коштів для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та для виплати щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям (абз. 21 Формули розподілу).

2. Розмір освітньої субвенції становить 48 301,6 млн грн.

В обсязі такої субвенції враховано:

1

резерв коштів

1.1

(1 % загального обсягу субвенції) — 483,0 млн грн.

1.2

для непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей — 988,7 млн грн.
(виходячи із затверджених на 2015 рік сум з урахуванням змін умов оплати праці у 2016 році)

Розподіл обсягу субвенції між місцевими бюджетами здійснено головним розпорядником коштів — Міністерством освіти і науки України відповідно до правових та методологічних норм, визначених БК та постановою КМУ від 26.06.15 р. № 435 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами».

3. Розмір субвенції на підготовку робітничих кадрів становить 6 594,4 млн грн.

В обсязі цієї субвенції враховано:

1

резерв коштів

1.1

(1 % загального обсягу субвенції) — 65,9 млн грн.

1.2

для непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей — 599,2 млн грн.
(виходячи із затверджених на 2015 рік сум з урахуванням змін умов оплати праці у 2016 році)

Розподіл обсягу субвенції між місцевими бюджетами здійснено головним розпорядником коштів — Міністерством освіти і науки України відповідно до правових та методологічних норм, визначених БК та постановою КМУ від 26.06.15 р. № 436 «Про затвердження формули розподілу субвенції на підготовку робітничих кадрів між місцевими бюджетами».

Збереження формульного підходу до розрахунку обсягів субвенцій, неврахування особливостей окремих територій (наприклад, по Харківській області кількість внутрішньо переміщених осіб, що не входять до статистичних даних, але навчаються в школах та отримують медичні послуги) при розрахунку обсягу такої субвенцій збережуть тенденції з незабезпеченості по вказаних субвенціях по тих бюджетах, де це спостерігається протягом поточного року.

До речі, основні рекомендації з цього приводу були наведені в статті «Знайомимось із формулою розподілу освітньої субвенції», наданій у вересневому номері на с. 43.

Важливий пункт № 2

Аналіз стану законодавчої бази на 01.11.15 р. дає можливість зробити висновок, що до наступного бюджетного періоду перейдуть проблеми з оплатою праці посадовим особам місцевого самоврядування в частині її наднизького рівня.

Законодавча база з питань визначення умов оплати праці місцевим органам влади застаріла та не відповідає реальному обсягу повноважень, що постійно збільшується в умовах проведення реформ з децентралізації.

Так, центри надання адміністративних послуг, що перебрали на себе функції (навантаження) практично всіх дозвільних державних установ, утримуються виключно за рахунок місцевих бюджетів.

Крім того, сьогодні ми спостерігаємо процес формування місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю, які повністю забирають функції відповідних обласних.

Тож виходить, що саме ОМС безпосередньо надають найбільш затребувані житлово-комунальні послуги населенню, оформлюють субсидії та пільги.

Поряд із тим близько 90 % працівників ОМС мають посадові оклади на рівні мінімальної заробітної плати. І це при тому, що всі мають вищу освіту, добре володіють професійними навичками і мають бажання працювати.

Тож чекаємо на розгляд у другому читанні проекту Закону України «Про державну службу» та сподіваємось не лише на структурні зміни, а й на надання можливості працювати в ОМС кваліфікованим фахівцям, які цінують свою роботу.

Наразі в умовах самостійності місцевих бюджетів доцільним було б надати право ОМС самим визначати умови оплати праці, встановлювати посадові оклади виходячи з можливостей кожного бюджету.

Важливий пункт № 3

Необхідно пам’ятати: згідно з вимогами БК з 2017 року на рівні місцевих бюджетів запроваджується програмно-цільовий метод5 формування та виконання місцевих бюджетів.

5 Далі за текстом — ПЦМ.

Детально про особливості цього процесу було розглянуто в статтях «Програмно-цільовий метод у бюджетному процесі: що це?» (травневий номер газети, с. 15) та «Практичні аспекти застосування програмно-цільового методу на прикладі бюджету м. Чугуєва» (червневий номер газети, с. 51).

Деякі місцеві ради, спираючись на попередній досвід роботи в міжнародних проектах із впровадження ПЦМ, прийняли рішення щодо його запровадження вже з 2015 року.

Для усіх інших 2016 рік стане підготовчим. Тож щоб полегшити процес впровадження нового методу, рекомендуємо відпрацювати основні параметри ПЦМ починаючи з 2016 року. Тобто доцільно розробити бюджетні програми та бюджетні запити по формах ПЦМ, провести заходи з громадського обговорення проектів програм на 2016 рік.

Відмітимо: важливо розпочати цю роботу вже у 2016 році, адже багато в чому ця діяльність нова і для фінансових органів, і для розпорядників коштів місцевих бюджетів.

І наостанок хочеться додати таке.

Державна підтримка соціально-економічного розвитку регіонів у 2016 році, як і в попередніх роках, здійснюватиметься через державний фонд регіонального розвитку, обсяг якого попередньо визначено у сумі 161,0 млн грн. (1 % прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України на 2016 рік).

Нагадаємо, що участь ОМС в розподілі коштів фонду визначається постановою КМУ від 18.03.15 р. № 196 «Деякі питання державного фонду регіонального розвитку». Саме цим документом затверджено Порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку на поточний рік.

На наш погляд, для 2016 року такий порядок буде аналогічним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі