Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Нещодавно у чинному законодавстві змінились вимоги щодо діяльності неприбуткових організацій. Чи треба тепер суму коштів, яка отримана громадською неприбутковою організацією від надання в оренду приміщень, обкладати податком на прибуток? (Одеська обл.)

Дійсно, Законом України від 17.07.15 р. № 652-VIII були внесені чергові зміни до Податкового кодексу України (далі — ПК), які торкнулись оподаткування неприбуткових організацій.

До речі, детально про нові вимоги для них ми писали у вересневому номері газети на с. 49, де ви мали змогу ознайомитись із усіма новаціями.

Спираючись на внесені зміни до ПК, неприбутковим підприємством, установою та організацією визначають те підприємство, установу та організацію, які одночасно відповідають таким вимогам:

утворені та зареєстровані в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій;

установчі документи яких:

1) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

2) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Крім цього, обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами ( п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПК).

Згідно із чинним законодавством громадська організація має право вести підприємницьку діяльність та отримувати від неї дохід. Проте такий дохід не може бути розподілений між засновниками та членами громадської організації і має бути спрямований виключно на реалізацію її статутної діяльності на підставі п. 6 ст. 3 Закону України від 22.03.12 р. № 4572-VI «Про громадські об’єднання» (далі — Закон № 4572).

До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 134 ПК і не є платниками податку на прибуток, можуть бути віднесені, зокрема, громадські об’єднання та інші об’єднання юридичних осіб.

Отже, сума коштів, отримана громадською неприбутковою організацією від надання в оренду приміщень, не є об’єктом обкладення податком на прибуток лише за умови, що такі кошти спрямовуються на ведення її статутної діяльності у межах Закону № 4572.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі