Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Наш працівник добровільно уклав договір недержавного пенсійного забезпечення. З його зарплати щомісяця буде відраховуватись частина коштів за таким договором. У бухгалтера виникло запитання: чи треба стягувати з таких відрахувань єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування? (Львівська обл.)

Спочатку зазначимо, що працівник має право на недержавне пенсійне забезпечення відповідно до чинного законодавства, зокрема згідно із Законом України від 09.07.03 р. № 1057-IV «Про недержавне пенсійне забезпечення» (далі — Закон № 1057).

Учасником недержавного пенсійного забезпечення є фізична особа, на користь якої сплачуються (сплачувались) пенсійні внески до пенсійного фонду або на пенсійний депозитний рахунок у банку. Така особа має право на недержавне пенсійне забезпечення на умовах і в порядку, визначених пенсійним контрактом, договором про відкриття пенсійного депозитного рахунка або договором страхування довічної пенсії та Законом № 1057, або в разі, якщо отримує пенсійні виплати із пенсійного фонду.

Умови та порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) визначені Законом України від 08.07.10 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

База нарахування єдиного внеску для роботодавців та найманих працівників не змінилась. Нею, як завжди, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці».

Види виплат, які включають до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат, зокрема витрати в розмірі страхових внесків підприємств на користь працівників, пов’язаних з добровільним страхуванням (особистим страхуванням майна), визначені п. 2.3 розд. 2 Інструкції зі статистики заробітної плати (далі — Інструкція № 5). Указані суми включають до фонду оплати праці в тому місяці, коли провадяться перерахунки страховій компанії ( п.п. 2.3.4 п. 3 Інструкції № 5). Винятки становлять лише випадки, зазначені у п. 3.5 цієї Інструкції.

Нагадуємо: зазначений документ затверджено наказом Держкомстату України від 13.01.04 р. № 5.

Одночасно розд. 3 Інструкції № 5 встановлені й інші виплати, що не належать до фонду оплати праці, зокрема внески підприємств згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей ( п. 3.5 Інструкції № 5).

Отже, сума страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за найманих працівників, які є складовою заробітної плати, є базою нарахування єдиного внеску.

А от внески, сплачені роботодавцем на користь працівника за договором недержавного пенсійного забезпечення, не будуть належати до бази нарахування єдиного внеску. Адже постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок. Серед них значаться, зокрема, й платежі згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їх сімей, які не є базою нарахування єдиного внеску.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі