Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи буде об’єктом обкладення податком на доходи з фізичних осіб сума витрат, відшкодована відрядженому працівнику на проживання у двомісному номері? Чули, що так, але не можемо знайти підтвердження. (Львівська обл.)

Дійсно, буде. Підтвердженням цьому є роз’яснення, розміщене на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (zir.minrd.gov.ua).

Зокрема, податківці наголосили, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають кошти, отримані на відрядження або під звіт і розраховані згідно із п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі — ПК), а також суми компенсаційних виплат в іноземній валюті, що виплачують відповідно до закону працівникам дипломатичної служби, направленим у довготермінове відрядження.

Однак вимогами ПК передбачено оподаткування сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк ( п. 170.9 ст. 170 ПК).

Одночасно за умови наявності підтвердних документів не є доходом платника податкуфізичної особи, який перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме на:

— проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті);

— оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни);

— найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування;

— інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку із здійсненням таких витрат.

Тобто за наявності підтвердних документів (в оригіналі: квитанції, чеки, розрахунки тощо) установа відшкодовує в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення витрати відрядженим працівникам на такий найм з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання з урахуванням включених до рахунків на оплату вартості проживання витрат за користування телефоном (крім витрат на службові телефонні розмови), холодильником, телевізором та інших витрат.

Сперечатись не варто, адже такий висновок витікає з п. 5 розд. II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон.

Зауважимо: згаданий документ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

Отже, як наголошують податківці, у разі якщо:

— відряджений працівник сплатив за проживання у двомісному номері готелю за двох, відшкодування йому витрат з їх віднесенням до складу витрат установи здійснюють з розрахунку вартості проживання тільки однієї особи;

— установа відшкодовує працівнику повну вартість двомісного номера, вартість другого місця в даному номері буде вважатися додатковим благом відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПК та повинна включатись до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Нагадаємо: оподаткування додаткового блага треба здійснювати за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПК (15 % та/або 20 %).

Теги ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі