Теми статей
Обрати теми

Нова поліція в дії

А. Сербіна, аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Не так давно в Україні з’явився новий орган – Національна поліція. Він покликаний служити суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Фактично Національна поліція в м. Києві запрацювала набагато раніше, ніж було прийнято Закон України від 02.07.15 р. № 580-VIII «Про Національну поліцію»1 .

1 Далі за текстом — Закон № 580.

img 1

Роль ОМС у формуванні органів поліції

Служба в поліції є державною службою особливого характеру, яка є професійною діяльністю поліцейських з виконання покладених на поліцію повноважень. Головною вимогою до кандидатів до Національної поліції були і є прагнення до якісних змін, молодий вік, спортивна статура, фізичне здоров’я та моральна стійкість. Держава ставить на меті створити нову генерацію поліціянтів, абсолютно не корумпованих, незаангажованих, чесних, справедливих та чуйних. Час покаже ступінь досягнення поставленої мети.

Призначення на посади поліцейських здійснюють посадові особи органів (закладів, установ) поліції відповідно до номенклатури посад, яку затверджує Міністерство внутрішніх справ України. Призначення на посади курсантів (слухачів) вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, здійснюють керівники таких закладів (ст. 47 Закону № 580).

Для забезпечення прозорого добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських на підставі об’єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, відповідності їх посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції утворюються постійні поліцейські комісії. На підставі ч. 2 ст. 51 Закону № 580 до складу поліцейської комісії територіальних органів поліції входять п’ять осіб, дві з яких обираються відповідною обласною радою, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Київською міською радою, Севастопольською міською радою з числа осіб, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

Основними повноваженнями поліцейської комісії є:

1) проведення відбору (конкурсу) на службу в органи (заклади, установи) поліції, крім прийому на навчання до вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських;

2) проведення конкурсу для призначення на вакантну посаду.

Поліцейські комісії територіальних органів поліції діють на постійній основі. Максимальний строк повноважень члена поліцейської комісії становить три роки. Рішення поліцейської комісії за результатами конкурсу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від її складу.

Згідно із ч. 3 ст. 13 Закону № 580 у складі поліції функціонують:

— кримінальна поліція;

— патрульна поліція;

— органи досудового розслідування;

— поліція охорони;

— спеціальна поліція;

— поліція особливого призначення;

— можуть утворюватися науково-дослідні установи та установи забезпечення.

Окрім участі органів місцевого самоврядування2 у відборі поліцейських, відповідний ОМС також наділений повноваженнями по звільненню поліцейських зі служби. Реалізується таке повноваження шляхом складення резолюції недовіри поліцейському, який є керівником органу (підрозділу) поліції, що є підставою для його відсторонення від виконання службових обов’язків. Резолюція недовіри складається за результатами оцінки діяльності органу поліції на території відповідно Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя, відповідної області, району або міста. Таке рішення є підставою для звільнення керівника органу поліції із займаної посади.

2 Далі за текстом — ОМС.

Згідно зі ст. 5 Закону № 580 поліція у процесі своєї діяльності взаємодіє з органами правопорядку та іншими органами державної влади, а також ОМС відповідно до закону та інших нормативно-правових актів.

Принципи роботи поліції

Законні вимоги поліцейського є обов’язковими для виконання всіма фізичними та юридичними особами. Поліцейський під час виконання покладених на нього обов’язків підпорядковується тільки своєму безпосередньому та прямому керівнику.

Принципами роботи поліції є:

1. Верховенство права: людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

2. Дотримання прав і свобод людини: під час виконання своїх завдань поліція забезпечує дотримання прав і свобод людини, сприяє їх реалізації. Обмеження прав і свобод людини допускається виключно на підставах та в порядку, визначених Конституцією і законами України, за нагальної необхідності і в обсязі, необхідному для виконання завдань поліції. Здійснення заходів, що обмежують права та свободи людини, має бути негайно припинене, якщо мета застосування таких заходів досягнута або немає необхідності подальшого їх застосування.

3. Законність: поліція діє виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України. Поліцейському заборонено виконувати злочинні чи явно незаконні розпорядження та накази.

4. Відкритість та прозорість: поліція здійснює свою діяльність на засадах відкритості та прозорості; забезпечує постійне інформування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також громадськості про свою діяльність у сфері охорони та захисту прав і свобод людини, протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку. Поліція забезпечує доступ до публічної інформації, володільцем якої вона є, у порядку та відповідно до вимог, визначених законом. Поліція може оприлюднювати (поширювати) інформацію з обмеженим доступом лише у випадках та в порядку, визначених законом.

5. Політична нейтральність: поліція забезпечує захист прав та свобод людини незалежно від політичних переконань та партійної належності. Поліція у своїй діяльності є незалежною від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об’єднань. В органах і підрозділах поліції заборонено використовувати будь-які предмети, на яких зображена символіка політичних партій, та провадити політичну діяльність. Поліцейським заборонено висловлювати особисте ставлення до діяльності політичних партій під час виконання службових повноважень, а також використовувати службові повноваження у політичних цілях.

6. Взаємодія з населенням на засадах партнерства: діяльність поліції здійснюється в тісній співпраці та взаємодії з населенням, територіальними громадами та громадськими об’єднаннями на засадах партнерства і спрямована на задоволення їхніх потреб. Рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції.

7. Безперервність: поліція забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Кожен має право в будь-який час звернутися за допомогою до поліції або поліцейського. Поліція не має права відмовити в розгляді або відкласти розгляд звернень стосовно забезпечення прав і свобод людини, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави від протиправних посягань.

Основними повноваженнями поліції є: профілактика правопорушень; протидія правопорушенням; реагування на заяви та повідомлення; досудове розслідування кримінальних правопорушень; розшук осіб; накладання штрафів; затримання підозрюваних; забезпечення громадського порядку; регулювання дорожнього руху та контроль за дотриманням правил дорожнього руху; супроводження транспорту; надання дозволів на рух транспортних засобів в окремих випадках; надання первинної медичної допомоги; встановлення особи; безпека осіб, яких взято під захист; контроль за опікою та піклуванням над дітьми та запобігання насильству в сім’ї; охорона об’єктів права державної власності та на договірних засадах приватної власності та фізичних осіб; контроль за зберіганням та використанням зброї; зберігання та знищення зданої зброї; контроль за рівнем радіації в зоні забруднення; сприяння режиму воєнного або надзвичайного стану; виконання запитів від іноземних правоохоронців.

Поліція для виконання покладених на неї завдань вживає заходів реагування на правопорушення на підставі та в порядку, визначених законом. Поліція для охорони прав і свобод людини, запобігання загрозам публічній безпеці і порядку або припинення їх порушення також застосовує в межах своєї компетенції поліцейські превентивні заходи та заходи примусу, визначені цим Законом.

Поліцейський захід застосовується виключно для виконання повноважень поліції. Обраний поліцейський захід має бути законним, необхідним, пропорційним та ефективним. Поліцейський захід має бути припинений, якщо досягнуто мети його застосування, якщо неможливість досягнення мети заходу є очевидною або якщо немає необхідності у подальшому застосуванні такого заходу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі