Теми статей
Обрати теми

Про актуальні запитання з військового збору

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
05.06.15 р. на офіційному сайті Державної фіскальної служби України1 (sfs.gov.ua) було розміщено роз’яснення «Обчислення та сплата податку на доходи фізичних осіб, військовий збір». Таке роз’яснення — відповіді на запитання платників податків під час гарячої лінії, на які відповів заступник директора Департаменту — начальник Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України Сергій Наумов. Тож пропонуємо читачам ознайомитись із «найспекотнішими» запитаннями. Отже, почнемо.

1 Далі за текстом — ДФС.

Про участь у семінарі

Чи підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб участь у семінарі найманого працівника, якщо семінар проводиться за профілем діяльності юридичної особи (роботодавця)?

Зауважимо: такі запитання виникають дуже часто. Тож ДФС вирішила поставити усі крапки над «і» з цього приводу, надавши вичерпну відповідь.

По-перше, відповідь ґрунтується на визначенні терміна «семінар».

Так, семінар2 — це форма групової роботи за участю запрошених, мета якої — обмін інформацією з певної теми. При цьому участь у семінарах передбачає отримання інформаційно-консультаційних послуг на підставі укладеного договору з організатором семінару.

2 У визначенні Українського юридичного термінологічного словника.

По-друге, не можна оминути увагою вимоги п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу Украї­ни3. Нагадаємо: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПК).

3 Далі за текстом — ПК.

На підставі зазначеного податківець робить вис­новок: у разі якщо запрошеною стороною семінару та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє її працівник, сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі, не є доходом такого працівника та об’єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб.

Та не обійшлось і без «але».

Увага! Якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий цим працівником у вигляді додаткового блага. Таке благо має бути включено до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковано за ставками 15 (20) %.

Про оподаткування компенсації за ПММ

Чи підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб компенсація працівникам вартості пально-мастильних матеріалів (ПММ), витрачених у межах господарської діяльності суб’єктом господарювання, у разі використання працівниками власних транспортних засобів?

Відповідь на таке запитання ґрунтується на вимогах двох нормативно-правових документів:

ч. 1 ст. 1160 Цивільного кодексу України

особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, має право вимагати від цієї особи відшкодування фактично зроблених витрат, якщо вони були виправдані обставинами, за яких були вчинені дії

п.п. «г» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПК

до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку4

4 Крім тих, що обов’язково відшкодовують відповідно до закону за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розд. IV ПК.

Тож якщо підприємство відшкодовує витрати, понесені працівниками підприємства на придбання пально-мастильних матеріалів для транспортних засобів, які використовуються у господарській діяльності, сума вищезазначеного відшкодування підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо на підставі п.п. «г» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПК.

Висновок: працівникам краще відмовитись від заправляння транспортного засобу пально-мастильними матеріалами за власні кошти.

Про відображення сумісників у формі № 1ДФ

У якій графі Податкового розрахунку (форма № 1ДФ) відображають кількість зовнішніх сумісників?

Спочатку нагадаємо: працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Така вимога прямо передбачена абз. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України.

Податківець зазначає: реквізити податкового розрахунку треба заповнювати, зокрема, таким чином:

навпроти напису «Працювало за трудовими договорами»

треба проставляти кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами)

навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами»

треба зазначати кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді

Наголосимо: такі вимоги не нові. Адже такий порядок заповнення передбачено п. 3.1 розд. III Порядку запов­нення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку5.

5 Затверджений наказом Мінфіну України від 13.01.15 р. № 4.

Тобто кількість зовнішніх сумісників треба відображати в графі «Працювало за трудовими договорами» Податкового розрахунку (форма № 1ДФ).

Про обкладення військовим збором нецільової матеріальної допомоги

Чи є об’єктом обкладення військовим збором разова нецільова матеріальна допомога, яка надається роботодавцем працівнику?

Зауважимо: об’єктом обкладення військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПК, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику відповідно до умов трудового договору (контракту), та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПК. Така вимога має підтвердження: ви можете знайти її у п. 164.2 ст. 164 ПК.

У разі якщо працедавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу за їхніми заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення та яка має разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, то сума такої допомоги є нецільовою благодійною допомогою. Така допомога підлягає оподаткуванню з урахуванням п. 170.7 ст. 170 ПК.

Увага! Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу. Така вимога закріплена п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПК.

Нагадаємо: суми граничного доходу визначені абз. 1 п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПК, встановленого на 1 січня такого року (у 2015 році це 1710 грн.).

Однак треба запам’ятати: якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом обкладення військовим збором.

Висновок, який дає податківець, такий: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем на користь працівника6, а в частині її перевищення є об’єктом обкладення військовим збором.

6 Тобто яка сукупно у 2015 році не перевищує 1710 грн.

Про відповідальність за подання уточнюючого розрахунку за формою № 1ДФ

Чи застосовують відповідальність до податкового агента у разі подання ним уточнюючого податкового розрахунку (форма № 1ДФ) з метою внесення змін до номера облікової картки найманого працівника?

Відповідно до п. 119.2 ст. 119 ПК накладення штрафу у розмірі 510 грн. характерне для випадків:

— неподання, подання з порушенням встановлених строків податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку;

— подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку.

Зауважимо: штраф накладається тільки у випадку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника по­датку.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн.

Увага! Передбачені вищезазначеним пунктом штрафи не застосовують у випадках, коли недостовірні відомості або помилки у податковій звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку виникли у зв’язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ст. 169 ПК та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 цього Кодексу.

Таким чином, якщо у разі подання податковим агентом уточнюючого податкового розрахунку (форма № 1ДФ) вносяться зміни до номера облікової картки найманого працівника, то до такого податкового агента застосовується відповідальність, передбачена п. 119.2 ст. 119 ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі