Теми статей
Обрати теми

Польський досвід адвокаційної ролі асоціацій ОМС та розбудова їхньої інституційної спроможності

Козіна В., шеф-редактор, Федченко Л., головний редактор
Саме під такою назвою пройшов навчальний візит до Польщі представників органів місцевого самоврядування та неурядових організацій з 28 лютого по 5 березня поточного року. Щиро вдячні Швейцарсько-українському проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Фонду солідарності Польщі за нашу участь у візиті. Програма візиту була щільною: у Варшаві учасники делегації ознайомилися з роботою Департаменту фінансів місцевого територіального самоврядування Міністерства фінансів Польщі, Спільної комісії уряду і територіального самоврядування, Фонду розвитку інформаційного суспільства, Бюро Асоціації польських міст, Регіональної Рахункової палати, Мазовецької воєводської адміністрації. У Познані делегати вивчали роботу гміни Раконєвіце, Повітового староства у Ґродзіську Великопольському, Великопольської асоціації Центр суспільної освіти і навчання, Адміністрації маршалка Великопольського воєводства, Асоціації ґмін та повітів Великопольщі, Асоціації сільських ґмін Республіки Польща. За браком місця у цьому випуску газети коротко розповімо про досвід роботи Спільної комісії уряду і територіального самоврядування та Великопольської асоціації Центр суспільної освіти і навчання.

Спільна комісія уряду і територіального самоврядування діє на підставі Закону Польщі «Про спільну комісію уряду і територіального самоврядування». Компетенція Спільної комісії поширюється на питання, пов’язані з функціонуванням територіального самоврядування та з державною політикою щодо територіального самоврядування, а також всі справи, що стосуються територіального самоврядування і знаходяться в сфері дій Європейського Союзу та міжнародних організацій, до яких належить Республіка Польща. Комісією розробляється спільна позиція уряду і територіального самоврядування у сфері встановлення економічних і соціальних пріоритетів у справах, що стосуються комунального господарства і функціонування гмінного та повітового самоврядування, регіонального розвитку та функціонування територіального самоврядування. Одним із найважливіших важелів роботи Спільної комісії є висловлення думки щодо проектів нормативних актів, програм та інших урядових документів, які стосуються територіального самоврядування. До складу Спільної комісії входять представники уряду та територіального самоврядування в однаковій кількості. Робота Спільної комісії проходить у формі пленарних засідань та засідань груп з проблемних питань (наприклад, робочі групи з фінансових питань, питань охорони здоров’я, освіти, соціального захисту населення тощо). Пленарні засідання Спільної комісії проводяться один раз на місяць, для роботи комісії обираються два співголови (по одному від уряду та територіального самоврядування), які змінюються кожні 8 місяців. Наразі у Спільній комісії впродовж місяця працюють 10 робочих груп за різними напрямками.

Великопольська асоціація Центр суспільної освіти і навчаннябула представлена компанією Wokiss, яка створена у червні 1990 року і є найстарішою та найкрупнішою регіональною асоціацією, що об’єднує органи місцевого самоврядування Польщі. До Асоціації входять 242 гміни та 30 повітів Великопольського воєводства. Мета Асоціації — підтримка ідеї місцевого самоврядування, підвищення ефективності дій окремих ефективних одиниць територіального самоврядування з реалізації суспільних завдань. Основними напрямками роботи Асоціації є надання консультацій органам територіального самоврядування, які є її членами, інформаційно-видавнича та навчальна діяльність. Асоціація функціонує за рахунок внесків органів територіального самоврядування, що входять до неї, та коштів міжнародних організацій. Впродовж року навчання у Асоціації проходять понад 20 тисяч слухачів. На здійснення навчальної діяльності Асоціація витрачає 75 % коштів, здебільшого навчання проходить у формі одноденних семінарів. Протягом року фахівцями Асоціації надаються близько 6 тис. юридичних консультацій. За час діяльності Асоціації 2600 працівників органів територіального самоврядування пройшли навчання за кордоном.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі