Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про збільшення фінансового результату комунального підприємства

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи потрібно комунальному підприємству збільшувати фінансовий результат податкового (звітного) періоду, якщо відбулась передача будинку з балансу комунального підприємства на баланс об’єднання співвласників багатоквартирних будинків?

Відповідь на ваше запитання треба шукати у нормах Податкового та Земельного кодексів України.

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому КМУ. Таку норму містить ч. 2 ст. 42 Земельного кодексу України.

Зауважимо: об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі — ОСББ) відповідно до вимог чинного законодавства відноситься до неприбуткової організації і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Саме про це зазначено у ст. 4 Закону України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Об’єкт основних засобів (тобто будинок, який комунальне підприємство передає на баланс ОСББ) перестає визнаватися активом (тобто списується з балансу) у разі його вибуття не лише у випадках продажу, ліквідації, але й безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або з інших причин невідповідності критеріям визнання активом.

Це прямо підтверджує п. 40 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів. Нагадаємо: зазначений документ затверджено наказом Мінфіну від 30.09.03 р. № 561 (ср. ).

Одночасно п.п. 134.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПК) говорить, що об’єктом обкладення податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розд. III «Податок на прибуток підприємств» ПК.

Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, які на дату перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 ПК, у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПК).

Тобто безоплатна передача будинку з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ дійсно буде збільшувати фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму вартості майна, зазначеного у п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПК.

До речі, такий висновок узгоджується з думкою фіскалів, яка міститься у листі Державної фіскальної служби України від 01.08.16 р. № 16481/6/99-99-15-02-02-15 «Щодо оподаткування операцій при передачі житлового комплексу з балансу комунального підприємства на баланс неприбуткової організації».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі