Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про здійснення ремонту власними силами

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Сільська рада планує здійснити поточний ремонт власними силами: підсобний робітник будинку культури сам буде виконувати усі необхідні роботи. Чи потрібна в такому випадку проект но-кошторисна документація? Як правильно визначати вартість такого ремонту: за ДСТУ Б Д.1.1-1:2013?

Найперше, що потрібно зробити: впевнитись, що роботи, які заплановані, дійсно відносяться до поточного ремонту. Визначити це допоможе Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд (далі — Примірний перелік).

Нагадаємо: цей документ затверджено наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.04 р. № 150.

У гл. 1.2 розд. 1 Примірного переліку наведено, які саме роботи відносять до поточного ремонту із деталізацією за складовими об’єкта, що потребує ремонту (фундамент та підвальні приміщення, стіни, фасад будівлі, перегородки, перекриття та підлоги, дах та покрівля, сходи та балкони, прорізи тощо).

Різницю між поточним та капітальним ремонтом висвітлено у листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.03 р. № 7/7-401 «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального та поточного ремонтів», Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 15.07.09 р. № 9/9-1056 «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального чи поточного ремонту».

Як правило, для визначення виду ремонтних робіт в установі за наказом (розпорядженням) керівника створюється відповідна комісія, до складу якої включають фахівців (наприклад, технічних працівників).

Комісія оглядає об’єкт, що потребує ремонту, фіксує наявні дефекти та визначає відповідні заходи, які направлені на усунення виявлених дефектів. За результатами своєї роботи комісія складає відповідний акт.

Проектно-кошторисна документація обов’язково складається на капітальний ремонт. Але за погодженням сторін обсяг документації може зменшуватись (п. 8.4 ДБН А. 2.2-3·2014). Тобто для поточного ремонту достатньо «дефектного» акта із зазначенням фізичних обсягів та умов виконання робіт та кошторисної документації.

Зразок форми дефектного акта містить додаток до спільного листа Державного комітету з питань житлово-комунального господарства та Державного комітету України з будівництва та архітектури від 24.02.05 р. № 7/8-134, 4/3-260 «Щодо складу проектно-кошторисної документації на капітальний та поточний ремонт житла, об’єктів соціальної сфери, комунального призначення та благоустрою, затвердження проектно-кошторисної документації і визначення вартості ремонтів на всіх стадіях їх здійснення».

Тепер поговоримо про визначення вартості робіт.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.13 р. № 293 затверджено ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» (далі — ДСТУ Б Д.1.1-1:2013).

Зауважимо: ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 набрав чинності з 01.01.14 р. та встановлює основні правила визначення вартості нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення будинків, будівель і споруд будь-якого призначення, їх комплексів, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, а також реставрації пам’яток архітектури та містобудування.

Цей документ носить обов’язковий характер при визначенні вартості будівництва об’єктів, що споруджуються за рахунок бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії.

Чи треба керуватись цим документом при визначенні вартості поточного ремонту існуючих об’єктів будівництва, йдеться у листі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 11.03.14 р. № 7/15-2747 «Щодо визначення вартості поточного ремонту існуючих об’єктів будівництва».

Зокрема, Мінрегіон повідомив, що поточний ремонт не відноситься до будівництва, тому на нього не поширюються законодавчі та нормативні документи, що діють у будівництві.

Тож вартість поточного ремонту має визначатись на підставі обґрунтованих трудових та матеріально-технічних ресурсів та їх вартості, обчисленої у поточному рівні цін.

Тобто види необхідних робіт з поточного ремонту та їх вартість, а також кількість будівельних матеріалів треба визначати з урахуванням норм, цін та тарифів на поточний ремонт, які встановлені, наприклад, за актуальними прайсами на аналогічні роботи з поточного ремонту.

У зазначеному листі Мінрегіон повідомив про ще один нюанс, що стосується визначення вартості поточного ремонту. І цей нюанс також потребує уваги.

Компетентний орган зазначив: в окремих обґрунтованих випадках центральний орган виконавчої влади, до сфери діяльності якого належать відповідні об’єкти, або замовник (розпорядник коштів) розпорядчим документом за відповідним обгрунтуванням може поширити дію окремих положень ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 на поточний ремонт.

Пам’ятайте, що:

— видатки для придбання будівельних матеріалів для поточного ремонту, який буде виконуватись власними силами бюджетної установи, треба проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». У випадку, коли будівельні матеріали закуповує підрядна організація та буде виконувати поточний ремонт відповідно до укладеного договору, то такі видатки треба здійснювати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)»;

— після проведення ремонту об’єктів необоротних активів оформлюється Акт прийняття-здання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів за типовою формою № ОЗ-2 (бюджет).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі