Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані

Козіна В., директор Департаменту видань для публічно-правової сфери ВБ «Фактор», адвокат
У попередньому номері ми аналізували порядок подання нової електронної антикорупційної декларації. Однак це не єдина новація, яка з’явилася після запуску системи електронного декларування з 1 вересня 2016 року (див. Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції1 «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» від 10.06.16 р. № 2, зі змінами від 18.08.16 р.). З цього дня у тієї ж групи осіб, які зобов’язані подати електронну декларацію вже у 2016 році, виник ще один обов’язок...

1 Далі за текстом — НАЗК.

Що за додатковий обов’язок?

Згідно із вимогами ч. 2 ст. 52 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VІІ «Про запобігання корупції»2 у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 мінімальних заробітних плат3, встановлених на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити4 про це НАЗК. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті НАЗК.

2 Далі за текстом — Закон № 1700.

3 Далі за текстом — мзп.

4 Далі за текстом повідомлення про суттєві зміни у майновому стані — Повідомлення.

Хто зобов’язаний повідомляти про зміни?

З 01.09.16 р. і до завершення року ці Повідомлення, як і електронні «антикорупційні» декларації, мають подавати лише службові особи, які на МОМЕНТ ВИНИКНЕННЯ ТАКИХ ЗМІН згідно зі ст. 50 Закону № 1700 займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

Нагадаю, що серед них знаходяться (перелік не вичерпний):

1) перший заступник або заступник міністра,

2) особи, посади яких належать до посад державної служби категорії «А» або «Б»,

3) особи, посади яких ч. 1 ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» віднесені до першої — третьої категорій (Київський міський голова, голови обласних рад та Севастопольський міський голова; Сімферопольський міський голова, міські голови міст — обласних центрів; заступники голів обласних рад та Севастопольського міського голови, заступник міського голови — секретар Київської міської ради; перші заступники та заступники міських голів (міст — обласних центрів) з питань діяльності виконавчих органів ради; секретарі міських (міст — обласних центрів та міста Сімферополя) рад, міські голови (міст обласного і республіканського в АР Крим значення), голови районних, районних у містах рад; керуючі справами виконавчих апаратів обласних та Севастопольської міської рад),

4) судді,

5) прокурори і слідчі,

6) керівники, заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їх апаратів та самостійних структурних підрозділів,

7) керівники, заступники керівників державних органів, органів влади АР Крим, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, АР Крим, міст Києва або Севастополя,

8) керівники державних органів, органів влади АР Крим, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста республіканського в АР Крим або обласного значення, району в місті, міста районного значення.

Для решти категорій суб’єктів декларування обов’язок подавати повідомлення виникне лише з 01.01.17 р.

Від якої суми «танцюємо»?

У Законі № 1700 йдеться про 50 мзп, встановлених на 1 січня відповідного року.

Оскільки обов’язок подавати Повідомлення у нас виник у 2016 році, то у цей рік мова йде про мзп у сумі 1378 грн.

Відповідно у 2016 році ми подаємо Повідомлення, якщо зміни у нашому майновому стані сягнуть 68900 грн.

Важливо! Не плутайте із іншими показниками, встановленими для електронних декларацій за 2015 рік, бо там мзп, від якої ми все обраховуємо, інша — встановлена станом на 01.01.15 р., тобто 1218 грн.

Про які доходи йдеться?

Які саме показники чи сфери життєдіяльності законодавець просить нас контролювати для цілей подання Повідомлення?

На думку НАЗК, викладену у роз’ясненні від 05.10.16 р., доходи включають: заробітну плату (грошове забезпечення), отриману як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами, дохід від підприємницької або незалежної професійної діяльності, дохід від надання майна в оренду, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійну допомогу, пенсію, спадщину, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки та інші доходи. Під заробітною платою розуміється основна заробітна плата, а також будь-які заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) особі у зв’язку з відносинами трудового найму.

Повідомляти про видатки, які перевищують 50 мзп, не потрібно, оскільки з тексту усіх правил та роз’яснень випливає, що законодавець прагнув контролювати виключно надходження. Зокрема, у п. 6 Розділу ІІ Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вказано, що строк подання Повідомлення обчислюється з моменту отримання доходу або придбання майна.

Форма повідомлення складається з 8-ми розділів:

1) інформація про суб’єкта декларування;

2) доходи, у т. ч. подарунки;

3) об’єкти нерухомості;

4) цінне рухоме майно — транспортні засоби;

5) цінні папери;

6) корпоративні права;

7) цінне рухоме майно (крім транспортних засобів);

8) нематеріальні активи.

Який строк та порядок подачі Повідомлення?

Повідомлення подається у 10-денний строк з моменту отримання доходу або придбання майна, вартість якого перевищує 50 мзп.

Зверніть увагу, що строк обчислюється у звичайних календарних, а не робочих днях, а, відповідно, свята та вихідні не можуть бути виправданням за прострочення строку подання Повідомлення.

Повідомлення подається суб’єктом декларування особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми на веб-сайті НАЗК (https://portal.nazk.gov.ua/login) через власний персональний електронний кабінет у системі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Простіше кажучи, там же, де ми заповнюємо декларації.

Для здійснення повідомлення потрібний електронний ключ.

У паперовій формі Повідомлення не подається.

Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення?

Згідно з ч. 2 ст. 176-2 КпАП неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян5 (1700 - 3400 грн.).

5 Далі за текстом — нмдг.

Повторне вчинення такого правопорушення особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке порушення, тягне накладення штрафу від 100 до 300 нмдг (1700 – 5100 грн.) з конфіскацією доходу чи винагороди ТА з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Кримінальної відповідальності за неподання Повідомлення або внесення до нього неправдивих (недостовірних) відомостей не передбачено. Поки що.

Але не забувайте, що інформація, відображена у Повідомленні, має з часом «перекочувати» в електронну декларацію за відповідний період. А там вже треба бути дуже уважним.

Далі наведу декілька витягів з нормативних актів та офіційних роз’яснень з питань подання Повідомлення, які сьогодні існують.

img 1

6 Затверджені рішенням НАЗК від 10.06.16 р. № 3.

img 2

7 Опубліковано на офіційному сайті НАЗК, режим доступу: https://nazk.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-vnesennya-do-reyestru-deklaraciy-informaciyi-pro-suttyevi-zminy-v

img 3

img 4

img 5

Далі, власне, ви можете побачити саму форму. Підходи до її заповнення аналогічні підходам до заповнення електронної антикорупційної декларації, які ми розглядали у попередньому номері газети. Відповідно, ними можна користуватись і при заповненні Повідомлення.

img 6

img 7

img 8

img 9

Примітка. Зазначені поля для введення інформації використовуються також в інших розділах повідомлення для зазначення інформації про інших осіб, які не є суб’єктом декларування.

img 10

img 11

Примітка. Якщо об’єктом нерухомості є земельна ділянка, у полі «Реєстраційний номер» зазначається кадастровий номер ділянки.

img 12

img 13

img 14

img 15

img 16

img 17

img 18

img 19

img 20

img 21

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі