Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про виплату грошової винагороди голові ОСББ

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Мешканці багатоквартирного будинку створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) та визначили голову правління ОСББ. Чи можна виплачувати йому заробітну плату за рішенням загальних зборів членів ОСББ, наприклад, як винагороду за працю?

Дійсно, найефективнішим механізмом управління спільним майном у багатоквартирному будинку є здійснення такого управління саме за допомогою об’єднання його співвласників, тобто ОСББ. Алгоритм створення ОСББ детально описано в Законі України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі — Закон № 2866).

Протягом 2015 року та з початку 2016 року кількість новостворених ОСББ зростає майже у геометричній прогресії. З одного боку, це позитивна тенденція, але з іншого, має й свій негатив. Адже ані мешканці ОСББ, ані ті, хто його очолюють, не знайомі зі специфікою його роботи. Зокрема, виплати грошової винагороди та заробітної плати голові правління ОСББ мають свої особливості та відносяться до різних видів виплат. Крім того, вони й оформлюються за різними правилами.

Пояснимо.

ОСББ є юридичною особою, створеною власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна (ст. 1 Закону № 2866).

Для керівництва поточною діяльністю ОСББ обирається правління, яке має право приймати рішення з питань діяльності ОСББ, визначених статутом. Правління очолює голова.

Працювати така особа може як на платній, так і на безоплатній основі. В обох випадках виконання обов’язків голови на платній чи безоплатній основі (тобто на громадських засадах) має бути відображено у відповідному рішенні загальних зборів ОСББ. Це зніме безліч запитань з боку перевіряючих. Чому?

Тому що ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками (ст. 4 Закону № 2866), отримання одним із учасників власної вигоди чи користі. За порушення законодавчих норм для неприбуткових організацій її можуть виключити з Реєстру неприбуткових установ та організацій, зокрема, у випадку, якщо її кошти будуть використовуватись на цілі, не передбачені статутом, або коли нею не дотримані умови, зазначені у пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі — ПК).

Перейдемо до питання грошових виплат голові правління ОСББ.

Якщо голова правління працює в ОСББ на платній основі, тобто отримує систематичну виплату (наприклад, кожного місяця), потрібно укладати із ним відповідний трудовий договір. Також голова правління може здійснювати свою роботу на підставі цивільно-правового договору. При укладенні таких договорів фіскали матимуть усі підстави вимагати сплати усіх обов’язкових податків та зборів із суми виплати, яку отримує голова (податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, воєнного збору тощо).

Якщо голова правління працює в ОСББ на безкоштовній основі (тобто на громадських засадах), він виконує свої обов’язки без отримання будь-якої грошової виплати. У такому випадку голова здійснює свої повноваження на основі рішення загальних зборів ОСББ (тобто протоколу загальних зборів) без оформлення трудового чи цивільного-правового договору.

Підтвердженням викладеного можуть слугувати лист Мінпраці від 16.05.11 р. № 151/06/186-11 «Щодо тлумачення окремих положень трудового законодавства» та лист Міністерства соціальної політики України від 20.04.12 р. № 64/06/187-12 «Щодо виконання робіт на підставі цивільно-правових договорів».

Зауважимо таке.

У нашому випадку при укладанні трудового договору роботодавцем виступає ОСББ, а працівником — голова правління. За трудовим договором працівнику виплачують заробітну плату у межах трудових відносин, з якої сплачуються та/або відраховуються встановлені чинним законодавством обов’язкові податки та збори (податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок, воєнний збір).

Згідно із трудовим договором, роботодавець повинен:

— нарахувати єдиний внесок на заробітну плату працівника в розмірі 22% (ч. 5 ст. 8 Закону України від 08.07.10 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»);

— утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% (ст. 167 Податкового кодексу України).

За цивільно-правовим договором голові правління ОСББ виплачують винагороду за результатами виконання такого договору. Такий договір призваний оплатити не сам процес праці, а лише його результат. На суму грошової винагороди за таким договором:

— нараховується єдиний внесок у розмірі 22 %;

— утримується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір — за ставкою 1,5 %.

Тобто, перш ніж щось виплачувати щось голові правління ОСББ, представникам загальних зборів треба вирішити, на яких засадах буде працювати голова правління вашого ОСББ, що він виконуватиме та чи буде за це отримувати грошову виплату і яку саме.

Як правило, голова правління ОСББ працює без офіційного працевлаштування на добровільних засадах.

З цього приводу у листі Державної фіскальної служби України від 22.12.15 р. № 27478/6/99-99-17-03-03-15 податківці висловили свої думки щодо виплати грошової винагороди керівнику організації, котрий виконує свої обов’язки на громадських засадах без офіційного працевлаштування. Вони зауважили наступне.

Якщо виплата грошової винагороди голові громадської спілки, який виконує свої обов’язки на громадських засадах без офіційного працевлаштування, здійснюється на підставі цивільно-правового договору, то сума такої виплати включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу й обкладається податком на доходи фізичних осіб, військовим збором і є базою нарахування й утримання єдиного внеску.

За відсутності цивільно-правового договору таку несистематичну виплату слід розглядати як інші доходи, що обкладаються податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах і не є базою нарахування та утримання єдиного внеску.

Що хотіли сказати податківці?

По-перше, при укладенні цивільно-правового договору обов’язково треба сплатити усі належні податки та збори. Це підтверджують відповіді фіскалів, розміщені у категоріях 103.02 та 301.04.01 на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР».

Зауважимо: громадська спілка також відноситься до неприбуткових установ та організацій. Тож по аналогії для ОСББ діє таке саме правило щодо обкладення виплат податками та зборами при укладанні чи неукладанні цивільно-правового договору.

Але пам’ятайте: як свідчить практика, при перевірці фіскали можуть встановити, що відносини за укладеним цивільно-правовим договором фактично є трудовими (наприклад, роботи/послуги, які виконуються за таким договором, відповідають вакантній посаді, тобто виконуються систематично). Тому перевіряючи можуть прирівнювати ОСББ до роботодавця.

На нашу думку, щоб цього уникнути, при укладанні цивільно-правового договору треба приділити особливу увагу тим положенням, які визначають обов’язки сторін, їх відповідальність, конкретні функції надавача та строки виконання робіт (надання послуг).

По-друге, якщо не укладено цивільно-правового договору, то грошову виплату фізичній особі прирівнюють до додаткового блага, яке оподатковують на загальних підставах (податком на доходи фізичних осіб та воєнним збором).

Для нашого випадку це може бути ситуація, коли загальні збори ОСББ вирішили, так би мовити, «віддячити» особі, яка виконує на добровільних засадах обов’язки голови правління. Така виплата не є ані заробітною платою, ані винагородою і не повинна мати систематичний характер.

Особа, на яку покладені обов’язки голови правління, має показати таку винагороду у декларації про майновий стан та доходи у випадку, коли є відповідне рішення загальних зборів щодо її надання та суми, закріплене протоколом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі