Теми статей
Обрати теми

Добровільному об’єднанню місцевих рад Харківщини — 10 років!

У травні поточного року виповнюється 10 років з дня створення Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Про історію створення, пройдений шлях та отриманий досвід розповідає президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.
img 1

Ред.: Шановний Сергію Івановичу, розкажіть, будь ласка, з чого і як починався шлях Асоціації, з якою метою взагалі створювалося це об’єднання.

С. Ч.: Основною метою об’єднання, безсумнівно, була необхідність створення умов ефективної взаємодії органів місцевого самоврядування всіх рівнів, спрямованої на розвиток і підвищення їх потенціалу, а також забезпечення захисту конституційних прав, інтересів та свобод територіальних громад.

У 2007 році в Україні ще не було спеціального законодавства щодо створення та діяльності таких об’єднань, але в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» містилося положення, яке дозволило органам місцевого самоврядування утворити асоціацію. До речі, тільки через два роки, 16 квітня 2009 року, з урахуванням нашого досвіду був прийнятий Закон України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», який сьогодні і регулює нашу діяльність.

Першим кроком до об’єднання були рішення Харківської обласної ради від 26 грудня 2006 року та Загальні збори засновників Асоціації, якими виступили також Балаклійська, Красноградська, Кегичівська, Валківська районні ради та Куп’янська міська рада. Нарешті, 8 травня 2007 року Асоціація була зареєстрована та стала першою в Україні обласною асоціацією органів місцевого самоврядування.

img 2

Асоціацію очолив на той час голова обласної ради Васілій Салигін, голова постійної комісії обласної ради з правових питань і регуляторної політики Віктор Устименко став його заступником, а з 2008 року я очолюю наше об’єднання.

Ред.: Хто є членами Асоціації і з якою метою вони вступають до неї?

С. Ч.: Закон України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» визначає, що членами таких об’єднань можуть бути тільки сільські, селищні, міські, районні у містах, районні та обласні ради.

На сьогодні наша Асоціація об’єднує 456 рад різного рівня, в тому числі 3 об’єднані територіальні громади, що складає 96 % від загальної кількості рад регіону:

— Харківська обласна рада;

— 27 районних рад;

— 6 міських рад міст обласного значення;

— 10 міських рад міст районного значення;

— 56 селищних рад;

— 356 сільських рад.

img 3

Керівник першої об’єднаної териториальної громади отримує документи про членство в Асоціації

Ред.: Які пріоритетні завдання ставить перед собою Асоціація?

С. Ч.: Я б виділив наступні основні статутні напрями:

— методична, навчальна, роз’яснювальна робота;

— участь у реформуванні місцевого самоврядування та удосконалення національного законодавства;

— співпраця з науковими та навчальними закладами;

— участь у соціально-економічному розвитку територіальних громад;

— видавничо-редакційна діяльність Асоціації, інформаційне забезпечення місцевих рад.

img 4

Рішення Асоціації приймаються прозоро

Ред.: Сергію Івановичу, Ви перелічили багато напрямів діяльності. Розкажіть нам про результати роботи хоча б щодо деяких з них. Чого вже вдалося досягнути, що поки залишається у планах?

С. Ч.: Як то кажуть, у двох словах про це розповісти складно. На цю тему ми навіть видавали декілька брошур, в одній з яких ми приблизно на 80 сторінках розповідали про досягнення та результати роботи. Усі бажаючі можуть їх переглянути в електронному вигляді на офіційному веб-сайті Асоціації. А зараз готується ще одна брошура, присвячена 10-річчю Асоціації на українській та англійській мовах, пізніше вона також з’явиться на сайті.

Якщо дуже стисло відповісти на Ваше запитання, то, по-перше, хотілося б відзначити той факт, що з урахуванням постійних змін у законодавстві, що впливає на сферу самоврядування, перший і основний напрям нашої діяльності — це все ж таки методична, навчальна і роз’яснювальна робота, яка спрямована на підвищення рівня обізнаності як голів місцевих рад, так і їх депутатів, працівників їх виконавчих органів.

Вважаю, що нам вдалося налагодити систематичну, ґрунтовну методичну, наукову та просвітницьку роботу у цьому напрямі.

Проведення семінарів, круглих столів, виїзних зборів є дієвим інструментом обговорення, осмислення існуючих проблем, вироблення колективної позиції для їх вирішення, акумулювання і посилення інтелектуального та організаційного потенціалу органів місцевого самоврядування.

Ми організовуємо цикли навчальних семінарів таким чином, щоби охопити усі органи місцевого самоврядування Харківщини. Дуже результативно проходять кущові семінари-практикуми, які ми проводимо спільно з Харківською обласною радою та іншими організаціями, установами. Семінари, так би мовити, самі «їдуть» до слухачів, відбуваються безпосередньо у районах області за участю залучених нами компетентних аналітиків і консультантів, з неодмінною прив’язкою матеріалу до конкретних реалій тієї чи іншої території.

Тематику плануємо заздалегідь на основі пропозицій, звернень, які надходять від членів Асоціації, завдяки чому вона відповідає реальним потребам в роз’ясненні тих чи інших положень законодавства.

img 5

Члени Асоціації беруть активну участь у навчальних заходах

Ред.: Сергію Івановичу, дозвольте перервати, бо виникло додаткове запитання. Зрозуміло, що навчання дуже важливо, бо, як то кажуть, кадри вирішують все, але Ви сказали, що під час семінарів та зборів виникають ситуації, коли треба обговорити та осмислити проблеми. Що це означає, що далі робиться з цими проблемами?

С. Ч.: Якраз я і хотів продовжити думку про те, що наступний напрям нашої роботи прямо витікає з попереднього, зазначеного вище.

Ми беремо участь у вдосконаленні національного законодавства.

Так, за результатами нарад, зборів, навчальних семінарів-практикумів, інших зустрічей ми збираємо та за допомогою фахівців обробляємо отриману інформацію. Ця інформація стосується досить різних сфер: від земельних відносин до медицини, від освіти до екології. Але ми знаємо, що всі ці питання є нагальними для місцевого самоврядування. Наше завдання — почути ці проблеми, професійно викласти пропозиції щодо їх вирішення та направити до відповідних центральних органів влади.

Таку ж принципову позицію ми займаємо не лише до дій центральних органів влади. Ось тільки один приклад. За ініціативи обласної ради Асоціацією розроблено та прийнято типовий Кодекс етичної поведінки депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області. Цей документ отримав схвальну оцінку у рамках тренінгу, що проводився програмою Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Було відзначено системний науковий підхід, високий рівень його підготовки та універсальність, у зв’язку з чим він був запропонований як типовий і рекомендований для розгляду та затвердження іншим областям України.

Що стосується правового забезпечення реформи місцевого самоврядування, то хотів би зазначити, що за нашої безпосередньої участі було підготовлено проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, який після відповідного доопрацювання у Мінрегіонбуді було затверджено Кабінетом Міністрів України 1 квітня 2014 року.

Наступне. Ми провели значну роботу по роз’ясненню Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та взяли участь у підготовці проекту перспективного плану формування територій громад області. За цим планом передбачаємо створення не більше 60 спроможних добровільно об’єднаних територіальних громад. На сьогодні вже утворено 4 таких громади: Старосалтівська Вовчанського району, Чкалівська Чугуївського району, Мереф’янська та Роганська Харківського району. Найближчим часом пройдуть вибори у Нововодолазькій об’єднаній громаді.

Крім того, ми сприяємо запровадженню у області проектів у рамках Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Так, наприклад, 6 сільських рад Великобурлуцького району створили проект «Тільки разом зробимо село привабливим» для об’єднання коштів на придбання комунальної техніки з благоустрою населених пунктів. У Зачепилівському районі громади планують утворити Центр соціального обслуговування людей похилого віку.

Асоціація вносить свої пропозиції і в рамках медичної реформи, наприклад, щодо формування плану госпітальних округів з метою забезпечення надання якісної та своєчасної медичної допомоги мешканцям Харківської області.

Наступний напрям роботи — участь у соціально-економічному розвитку територіальних громад. Для реалізації таких завдань ми створили Центр розвитку громад, який очолила віце-президент Асоціації, голова бюджетної комісії обласної ради Людмила Немикіна.

img 6

Людмила Немикіна

Центр займається наданням практичної допомоги у підготовці громадами проектів для участі у різних програмах, конкурсах та грантах. Основна мета цієї діяльності — залучити до регіону кошти, в тому числі міжнародних донорів.

Найбільшої популярності та масовості набув Обласний конкурс «Разом в майбутнє». Тільки у 2016 році до конкурсної комісії було подано майже 1,5 тис. проектів, з яких 403 стали переможцями. На співфінансування цих проектів з обласного бюджету було виділено 28 млн грн., а з урахуванням 5 % коштів ініціаторів проектів та 45 % коштів з місцевих бюджетів та інших джерел всього виконано проектів на 56 млн грн. У поточному році вже подано 1680 проектів, на які передбачається спрямувати з обласного бюджету 30 млн грн. та таку ж суму з інших джерел. За ці кошти будуть відновлені покрівлі, замінені вікна та двері, системи опалення в дитячих садках, школах та ФАПах; створені дитячі та спортивні майданчики; відновлено освітлення та багато іншого, так необхідного мешканцям наших сіл, селищ та міст.

Асоціація виступає також співвиконавцем:

— Обласного конкурсу ім. О. С. Масельського на кращий літературний твір, заснованого у 2007 році з метою виявлення, стимулювання розвитку та соціальної підтримки молодих талантів Харківщини;

— Міжнародного дитячого телефестивалю «Дитятко», заснованого у 2009 році. За цей час у ньому взяли участь представники з понад 100 країн світу;

— Обласного конкурсу для дітей та молоді «Місцеве самоврядування — це ми!», заснованого у 2012 році. Відтоді у конкурсі щорічно беруть участь до 500 школярів області та студенти більш ніж 25 вузів регіону;

— Обласного конкурсу «Кращий працівник місцевого самоврядування», заснованого у 2012 році. У ньому беруть участь працівники місцевих рад всіх 27 районів та 6 міст обласного значення регіону;

— щорічного обласного конкурсу журналістських робіт «Історії успіху громад», заснованого наприкінці 2016 року. Конкурс покликаний сприяти популяризації здобутків громад, обміну досвідом та активізації членів громад.

Ми приділяємо значну увагу інформаційному забезпеченню місцевих рад. Налагоджено регулярний випуск інформаційних буклетів, довідників, здійснюються практично щоденні публікації на власному веб-сайті. Запроваджено постійну практику інформування членів Асоціації про заходи, які відбуваються в Україні та за її межами і мають відношення до розвитку місцевого самоврядування.

Нами підготовлено телефонний довідник членів Асоціації та їх представників (два випуски за дві каденції депутатів місцевих рад), який є гарною допомогою у повсякденній роботі керівників органів місцевого самоврядування Харківської області.

Більшість видань розміщено на сторінках нашого сайту.

Ред.: Сергію Івановичу, розкажіть про Музей місцевого самоврядування, який працює у Держпромі. Асоціація має відношення до нього?

С. Ч.: У 2015 році відзначалося 250-річчя утворення Слобідсько-Української губернії — першого адміністративно-територіального утворення на Слобожанщині з центром у Харкові, 150-річчя запровадження на Слобожанщині земств — виборних органів місцевого самоуправління та 30-річчя заснування західними країнами Європейської Хартії місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала у 1997 році.

Знаковою подією, приуроченою до цих ювілеїв, стало створення Музею місцевого самоврядування Харківщини.

Безпосередню участь у створенні музею брали Асоціація, обласна рада та місцеві ради області, які надали експонати. Музей створено як підрозділ Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова.

В експозиції музею представлено багато цікавих експонатів, які допоможуть прослідкувати розвиток місцевого самоврядування, ознайомитися з історією управління громадами на Харківщині.

Ми раді, що музей відвідують школярі, студенти, депутати та працівники місцевих рад, наші колеги з інших областей та столиці, а також закордонні гості, які завжди залишають свої відгуки у спеціальній книзі.

img 7

Гості музею: Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг та представник Ради Європи Даніель Попеску

img 8

До музею завітав Перший заступник Міністра В’ячеслав Негода

Ред.: Ви декілька разів згадували про офіційний веб-сайт Асоціації. Розкажіть читачам про нього.

С. Ч.: В мережі Інтернет наш сайт розміщений за адресою association.kharkov.ua. Ресурс містить вичерпну інформацію про діяльність Асоціації, а також нормативно-правові акти, відомості про програми, проекти, конкурси та гранти, які спрямовані на розвиток місцевого самоврядування, та багато іншої корисної інформації. Регулярно публікуються статті керівництва та представників Асоціації, матеріали експертів з питань муніципального розвитку.

Сторінки сайту щорічно відвідують користувачі з майже 40 країн світу.

Для висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування області створено «Сторінку місцевих рад», де члени Асоціації можуть безкоштовно у необмеженій кількості публікувати новини, статті, рішення тощо.

На сайті діє «Гаряча лінія». На головній сторінці сайту Асоціації є відповідний розділ із зазначеним телефонним номером та складом радників президента Асоціації, які на громадських засадах надають інформаційну допомогу у разі потреби.

Ред.: Дуже багато напрямів роботи, вона відповідальна і важлива для місцевого самоврядування. Я знаю, що, окрім всього, що Ви сказали, Асоціація не забуває пропагувати активний і здоровий спосіб життя.

С. Ч.: Так, абсолютно правильно. Асоціація та депутатський спортивний клуб «Білія» постійно організовують спортивні заходи за участю депутатів, керівників, працівників місцевих рад області.

З цією метою депутати та керівники місцевих рад активно залучаються до участі у Всеукраїнській спартакіаді, яка включає змагання з футзалу, волейболу, настільного тенісу, шах та шашок.

Крім того, Асоціацією спільно з Харківською обласною радою, Харківською міською радою, Департаментом спорту та туризму Харківської обласної державної адміністрації і громадськими організаціями щорічно проводяться турніри з футзалу, волейболу, боулінгу та інших видів спорту серед депутатів, держслужбовців, журналістів, військовослужбовців і правоохоронців.

До Дня області з 2011 року проводиться щорічний турнір з більярда серед депутатів місцевих рад на кубок президента Асоціації.

img 9

Депутатська команда на Всеукраїнській спартакіаді у м. Чорноморську

Ред.: Сергію Івановичу, результати переконливі, але як Вам вдається вирішувати таке велике коло питань, адже всі вони є специфічними і потребують ретельного вивчення та професійного підходу?

С. Ч.: Секрет простий. Поруч повинні знаходитись професіонали, ентузіасти своєї справи. Для забезпечення роботи Асоціації ми утворили виконавчу дирекцію у складі п’яти висококваліфікованих фахівців, яку очолює перший віце-президент — виконавчий директор Асоціації Микола Тітов — Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук — людина, яка має величезний управлінський досвід, в тому числі у місцевому самоврядуванні.

img 10

Фахівці виконавчої дирекції за роботою

Крім того, неоціниму допомогу на громадських засадах нам надають радники, експерти та науковці.

Так, нами укладено низку угод про співробітництво з провідними вишами Харківщини: Національним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, Харківським національним університетом внутрішніх справ, Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна, Харківським національним університетом міського господарства ім. О. М. Бекетова, Національним юридичним університетом ім. Ярослава Мудрого та громадською організацією «Всеукраїнська Асоціація випускників Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого».

Хочу підкреслити, що нашу роботу ми проводимо у співпраці з керівництвом обласної державної адміністрації, керівниками її структурних підрозділів, правоохоронних органів та інших державних установ області.

img 11

Учасники міжнародного круглого столу з питань реформування місцевого самоврядування

Ред.: Дякую Вам, Сергію Івановичу, за цікаву, змістовну бесіду. Чи додасте щось на завершення?

С. Ч.: Без сумніву, асоціації органів місцевого самоврядування — це потужний інструмент у досягненні нашої мети — розвитку демократичних інститутів, розбудови європейської моделі місцевого самоврядування, покращення якості життя територіальних громад.

Ми робимо все можливе для того, щоб наше об’єднання активно сприяло підвищенню ефективності роботи органів місцевого самоврядування, наближало їх до того стану, коли вони дійсно зможуть бути господарями, спроможними навести лад, створити умови для розвитку територіальних громад, реалізації потенціалу і як результат — покращення життя населення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі