Теми статей
Обрати теми

Фінансуємо «енергозаходи»: як це робити?

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Приводом для написання статті стала тема енергоефективності. До редакції надійшли запитання від читача, які є дуже актуальними для багатьох рад: «Зараз деякі органи місцевого самоврядування беруть курс у напрямку впровадження заходів з енергоефективності. Що це за заходи? Які заходи вважаються енергоефективними? В нашої міської ради наразі немає коштів на те, аби провести масове утеплення будинків. До ради надходять численні звернення від новостворених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків1 з проханням надати роз’яснення з цих питань та окреслити для ОСББ можливості залучення додаткових коштів для цієї мети від міжнародних організацій. Крім того, саме орган місцевого самоврядування має сприяти створенню ОСББ на своїй території, про що визначено ст. 30 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні». У минулому році держава надавала 40 % відшкодування для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів2 на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. Чи надається така допомога й у цьому році? Як ОСББ/ЖБК взяти участь у державній програмі? Чи може наша рада виділити для цього кошти з місцевого бюджету? Що для цього потрібно робити?» Запитання вкрай актуальні. Тож не будемо довго переливати з пустого в порожнє й одразу перейдемо до справи. Тема «енергоефективності» не лише цікава та корисна, але й наболіла для багатьох багатоповерхових будинків.
img 1

1 Далі за текстом — ОСББ.

2 Далі за текстом — ЖБК.

Екскурс у впровадження енергоефективних заходів

Поступове впровадження енергоефективних заходів передбачено наступними документами:

1

розпорядженням КМУ від 25.11.15 р. № 1228-р «Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року», яким затверджено:

1.1

Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року

1.2

План заходів з реалізації Національного плану дій з енергоефективності на період до 2020 року

Вперше за багато років наприкінці 2015 — початку 2016 року держава запропонувала суспільству європейські підходи до реалізації проектів з енергозбереження (енергоефективності).

Енергоефективність — це використання меншої кількості енергії при організації належного енергетичного контролю в приміщенні та будівлі.

Інвестування в енергозбереження та розуміння відповідальності за управління власним житлом у багатоквартирних будинках поступово дійсно знайшли активний відгук серед мешканців українських міст саме у 2016 році. На щастя, минулий рік вдало розвіяв міф про те, що енергоефективність — це дороге задоволення, на окупність якого треба чекати роками.

На сьогодні механізм співфінансування енергоефективних заходів можливий саме завдяки кредитуванню. Це дає змогу швидко провести енергомодернізацію житла з мінімальними капіталовкладеннями й на виході отримати, зокрема, зменшені комунальні рахунки та будинок, придатний для комфортного проживання.

Як свідчить досвід європейських країн, співпраця, де учасниками виступають держава, банки (фінансово-кредитні установи) та громадяни, дійсно сприяє ефективному розв’язанню «енергоефективної» проблеми.

Впровадження у 2016 році урядової програми з енергоефективності для населення, ОСББ та ЖБК стало одним з оптимальних варіантів утеплення будинків різних типів.

Нагадаємо: Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010 — 2017 роки затверджена постановою КМУ від 01.03.10 р. № 2433.

3 Далі за текстом — Програма.

Постановою КМУ від 17.10.11 р. № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енерголефективності та енергозбереження» Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження.

Зазначений Порядок визначає механізм використання передбачених у спеціальному фонді державного бюджету коштів, що отримані від Європейського Союзу в рамках виконання Угоди про фінансування програми «Підтримка виконання Енергетичної стратегії України в галузі енергоефективності та відновлювальних джерел енергії», та коштів, передбачених у загальному фонді державного бюджету, для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження.

Відповідно до Програми у 2016 році держава відшкодовувала частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК в частині від 20 до 70 %.

Тобто саме через Програму держава стимулює ОСББ та ЖБК до активного впровадження енергоефективних заходів шляхом надання «теплого» кредиту. Для ОСББ та ЖБК це реальна можливість впровадити заходи з енергоефективності, придбати необхідні матеріали та обладнання майже за половину ринкової ціни.

Якщо в будинку проживають субсидіанти (сім’ї, які отримують субсидії), сума допомоги від держави може сягати аж 70 %. При цьому від місцевого бюджету ОСББ/ЖБК також можуть отримати компенсацію, яка залежно від рішення ради може становити від 20 до 50 %.

Тобто місцеві ради (область, район, місто) можуть прийняти місцеві програми фінансування енергоефективності для ОСББ та ЖБК. Розмір компенсації кожна рада встановлює виходячи з наявних фінансових ресурсів місцевого бюджету.

Тож у цілому загальний обсяг фінансової допомоги для ОСББ та ЖБК на енергоефективні заходи може скласти й більше 70 %. Детально про це будемо говорити далі.

У цілому впровадження Програми у 2016 році стало першим кроком на шляху проведення комплексної термомодернізації житлового фонду в Україні, 80 % якого дійсно потребує повної термомодернізації.

Розміри відшкодування за Програмою

Постановою КМУ від 08.02.17 р. № 69 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056» дія Програми подовжена й у 2017 році.

Умови кредитування порівняно з 2016 роком не змінились. Але є одне ключове нововведення: у програмі 2017 року до переліку банків-учасників приєднався ПриватБанк.

Відтепер кредити будуть доступними у чотирьох державних банках: Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк та ПриватБанк, про що далі поговоримо більш детально. Підключення до кредитування ПриватБанку як одного з найбільш технологічних банків в Україні має на меті посилення конкуренції та можливості зниження вартості «теплих» кредитів за Програмою.

Зауважимо: у минулому році до Програми планувалось внести наступні зміни:

1

поширення дії Програми й на управителів житла та ЕСКО-компанії

2

обов’язковість будинкового обліку теплової енергії (наявність лічильників до впровадження заходів або їх встановлення за Програмою)

3

запровадження обов’язкового моніторингу ефективності Програми, зокрема шляхом вибіркового обстеження

На жаль, поки що вони не знайшли відображення у Програмі. Але у випадку їх прийняття протягом року рекомендуємо управителям житла скористатись Програмою за аналогією для ОСББ та ЖБК.

Програмою передбачено відшкодування у таких розмірах:

20 % суми кредиту (але не більше 12 тис. грн.)

механізм заміни газових котлів для населення

35 % суми кредиту (але не більше 14 тис. грн.)

для фізичних осіб — для впровадження енергоефективних заходів

40 % суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру)

для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб — для загальнобудинкових заходів

Увага! Якщо:

1

позичальником є особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становить 35 %, але не більше 12 тис. грн.

2

в складі ОСББ є родини — отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40 і 70 % — залежно від кількості субсидіантів

Увага! В Держенергоефективності створено «Контактний центр». Оператори «Контактного центру» консультують з приводу запитань про те, як саме скористатись Програмою та на які матеріали і обладнання можна отримати компенсацію від держави. Але про ці нюанси ми більш детально поговоримо далі.

За час дії Програми у 2016 році у її перевагах на власному досвіді переконались більше 600 ОСББ. У сукупності вони залучили більше 78 млн грн. на енергоефективні заходи.

У першу чергу, було проведено заміну вікон на енергоефективні вікна нового покоління, термомодернізацію будинків, встановлено нові прилади обліку тощо4.

4 За інформацією, розміщенною на офіційному сайті saee.gov.ua Управлінням комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

«Теплий» кредит: нюанси отримання

«Теплий» кредит — це кредит, який позичальник може отримати в банку за Програмою для впровадження енергоефективних заходів.

На сьогодні у партнерстві з Держенергоефективності кредитування здійснюють такі державні банки, як5:

5 На офіційному сайті ПриватБанку на момент написання статті відсутні умови кредитування за Програмою для населення, ОСББ та ЖБК.

Ощадбанк6

1

Кредитує населення, ОСББ та ЖБК за програмами «Ощадний дім» (для населення), «Ощадний дім для ОСББ та ЖБК»

2

Вимоги до позичальника ОСББ/ЖБК:

— строк існування ОСББ/ЖБК необмежений, а в разі реорганізації ЖБК в ОСББ датою реєстрації вважається дата реєстрації житлово-будівельного кооперативу;

— 2/3 голосів співвласників будинку на загальних зборах проголосували «ЗА» виконання проекту за рахунок кредиту;

— рівень надходжень платежів ОСББ на утримання будинку та прибудинкової території від власників квартир не менше 85 %;

— відсутність судових позовів до ОСББ/ЖБК або до голови правління ОСББ/ЖБК;

— наявність діючого поточного рахунку в Ощадбанку для зарахування всіх платежів;

— оформлення депозиту в Ощадбанку в розмірі від одного місячного платежу за кредитом

3

Умови кредитування для ОСББ/ЖБК:

— строк кредитування — від 6 місяців до 5 років;

— валюта кредиту — національна валюта України (гривня);

— максимальна сума кредиту — до 100 % вартості проекту, але не більше 42 тис. грн. на 1 квартиру в будинку;

— власний внесок — відсутній;

— процентна ставка — від 21 % процентів річних;

— комісійна винагорода при отриманні кредиту — разова комісія за надання кредиту від 1 % від розміру кредиту / кредитного ліміту;

— забезпечення — застава майнових прав — прав вимоги вкладу (депозиту), що розміщений в Ощадбанку, в розмірі від одного місячного платежу за кредитом;

— форма надання кредитних коштів — кредит або кредитна лінія

Укргазбанк7

1

Кредитує населення, ОСББ та ЖБК за програмами «Теплий дім» (для населення), Кредитування для ОСББ та ЖБК («Енергозберігаючий» кредит)

2

Вимоги до позичальника ОСББ/ЖБК:

рішення підтримало не менше 2/3 голосів співвласників будинку ОСББ / членів ЖБК

3

Умови кредитування для ОСББ/ЖБК:

— строк кредитування — до 120 місяців;

— валюта кредиту — національна валюта України (гривня);

— максимальна сума кредиту — до 10 млн грн.;

— власний внесок — відсутній;

— процентна ставка — від 20 % процентів річних;

— разова комісія — від 1,25 % від суми кредиту;

— за клопотанням клієнта можливим є надання відстрочення по сплаті основного боргу строком до 6 місяців;

— забезпечення по кредиту — не вимагається;

— страхування — відсутнє

Укрексімбанк8

1

Кредитує населення, ОСББ та ЖБК за програмою «Програма сприяння оптимізації енергоефективності»

2

Вимоги до позичальника ОСББ/ЖБК:

рішення підтримало не менше 2/3 голосів співвласників будинку ОСББ / членів ЖБК

3

Умови кредитування для ОСББ/ЖБК:

Детально умови кредитування надаються за зверненням юридичної особи (ОСББ/ЖБК)

6 За офіційною інформацією, розміщеною на сайті Ощадбанку. На сайті в розділі «Ощадний дім» надано перелік компаній-виробників, постачальників, дилерів енергозберігаючого обладнання та/або матеріалів, а також документи, які має подати ОСББ/ЖБК до банку для отримання «теплого» кредиту.

7 Подробиці кредитування можуть бути змінені банком. Детально умови кредитування викладені на офіційному сайті Укргазбанку ukrgasbank.com

8 Подробиці кредитування можуть бути змінені банком. Офіційний сайт Укрексімбанку eximb.com

Зауважимо: в усіх установах банку діє типовий алгоритм отримання кредиту, якщо позичальником є ОСББ або ЖБК:

Алгоритм отримання цільового кредиту («теплого» кредиту) від установи банку для ОСББ/ЖБК

1

обрати заходи енергоефективності та прийняти рішення про реалізацію проекту (2/3 голосів співвласників ОСББ)

Примітка. Рішення може бути прийняте після позитивної відповіді банку про надання кредиту.

2

надати документи для отримання кредиту до банку відповідно до переліку, розміщеного на офіційному сайті банку

3

отримати рішення від банку

4

отримати кредит та надати банку документи, що підтверджують цільове використання коштів

5

отримати компенсацію частки кредитних коштів, витрачених на обладнання та матеріали, за Програмою на власний поточний рахунок

Отже, завдяки механізму державної підтримки щодо впровадження енергозберігаючих заходів ОСББ та ЖБК мають реальну змогу отримати «теплий» кредит.

Наголосимо: окрім кредитування від банку, ОСББ/ЖБК можуть додатково направити на енергоефективні заходи:

1

частину власних коштів / членських внесків / обов’язкових платежів мешканців багатоквартирного будинку, співвласників приміщень за рішенням загальних зборів ОСББ/ЖБК

2

кошти, отримані від місцевого бюджету за прийнятою місцевою радою програмою компенсації

3

гранти міжнародних організацій

Примірний перелік документів для отримання «теплого» кредиту

Конкретний перелік документів для отримання кредиту кожен банк розміщує на своєму офіційному сайті. Як правило, для отримання кредиту ОСББ/ЖБК мають подати:

1

Установчі та реєстраційні документи

1.1

статут зі всіма змінами та доповненнями

1.2

положення про органи управління юридичної особи або довідка про їх відсутність

1.3

довідка про відсутність змін та доповнень до установчих документів (якщо зміни не відбувались) та відсутність заборгованості по платежах до бюджету

1.4

виписка/витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців

1.5

документи про реєстрацію позичальника платником податків

1.6

протокол загальних зборів членів ОСББ/ЖБК про обрання правління (якщо ОСББ створене до 01.07.15 р.) або протокол загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку про обрання правління (якщо ОСББ створене з 01.07.15 р.)

1.7

протокол правління ОСББ/ЖБК про обрання голови правління та заступника голови правління ОСББ

1.8

копія паспорта / тимчасової посвідки на проживання та РНОКПП членів правління, головного бухгалтера та уповноважених осіб

1.9

дозвіл на використання праці іноземця*

1.10

трудовий контракт з членами правління*

1.11

протокол правління про скликання і проведення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку

1.12

протокол загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку згідно з типовою формою

1.13

довідка в довільній формі, скріплена підписами всіх членів правління ОСББ/ЖБК та відбитком печатки позичальника із зазначенням:

— інформації про усіх співвласників багатоквартирного будинку;

— змісту повідомлення про проведення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, яке було вручено/надіслано всім співвласникам багатоквартирного будинку;

— інформації про спосіб та дату (що повинна бути не пізніше ніж за 14 днів до дня проведення загальних зборів) направлення вказаного повідомлення кожному співвласнику багатоквартирного будинку

1.14

довіреність або інші документи на підтвердження повноважень відповідної особи на участь, голосування в загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку*

1.15

повний витяг з Єдиного реєстру довіреностей*

2

Фінансові документи

2.1

баланс та звіт про фінансові результати, засвідчені підписом керівника юридичної особи та печаткою юридичної особи (за наявності)

2.2

кошторис за останні 12 місяців за формою Банку

2.3

довідка територіального органу Державної фіскальної служби про відсутність простроченої заборгованості по платежах до бюджету (після прийняття рішення про надання кредиту)

2.4

витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна за позичальником

2.5

довідки з обслуговуючих банків про:

— наявність відкритих рахунків;

— рух коштів по рахунках за останній рік щомісячно;

— залишки коштів на рахунках;

— наявність заборгованості по кредитах та інших зобов’язаннях перед банком;

— фінансову дисципліну та стан обслуговування боргу

2.6

Повний перелік договорів про надання кредитів, послуг банківських гарантій / акредитивів / авалів, позик, забезпечення, укладених з іншими кредиторами (у тому числі договорів застави/іпотеки, поруки, гарантії тощо), та копії таких договорів*

2.7

Погодження кредиторів (банків-кредиторів) на отримання кредиту*

Примітка. Позначка «*» означає, що документи надаються за наявності випадку, які підтверджуються цими документами.

Основні енергоефективні заходи

На думку Держенергоефективності, найбільш пріоритетними енергоефективними заходами, які допоможуть знизити втрати тепла у будинку, а ОСББ/ЖБК — заощадити, є такі заходи, кожен з яких ми розглянемо окремо:

1

встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП) та балансування внутрішньобудинкових мереж теплопостачання (для будинків із централізованим опаленням)

Впровадження такого заходу надає можливість здійснювати:

а

регулювання кількості та градуса гарячої води, що проходить через труби та батареї для забезпечення комфортної температури у приміщенні залежно від температури зовнішнього повітря

б

контроль за:

належною якістю води, яка не містить хвороботворних бактерій, не забруднює труби та батареї

параметрами гарячої води на вході до системи опалення, відповідність її температури та тиску нормативам

в

вести облік спожитої теплової енергії за допомогою лічильників

У цілому впровадження зазначеного заходу дає можливість економити до 30 — 50 % тепла (50 % — якщо одночасно провести й утеплення будівлі).

2

утеплення фасаду, покрівлі, дахового перекриття та підлоги

За рекомендаціями Держенергоефективності, які можна знайти на офіційному сайті saee.gov.ua, утеплення фасаду потрібно здійснювати лише повністю. «Клаптикове» (поквартирне) утеплення руйнує цілісність конструкції будинку та зменшує термін його експлуатації.

Увага! Утеплення стін необхідно проводити згідно з нормативними вимогами до теплотехнічних характеристик зовнішніх огороджувальних конструкцій будинків за ДБН В.2.6-31:2006 «Теплова ізоляція будівель».

При:

а

виборі систем утеплення варто зважати на ті їхні властивості, які можуть бути шкідливими для довкілля та здоров’я людини

Примітка. Для утеплення різних частин будинку потрібно обирати матеріал, оптимальний для конкретних умов експлуатації. Характеристики, на які треба звернути увагу при його виборі, — це теплопровідність, густина, паропроникність, негорючість, водопоглинання, стійкість до зміни температур тощо.

б

утепленні покриття необхідно враховувати вид його конструкції, стан, а також наявність первинної теплової ізоляції

в

утепленні перекриттів над неопалювальними підвалами потрібно пам’ятати, що існує висока ймовірність конденсації вологи з повітря між утеплювачем та підлогою. Це призводить до зволоження будівельних конструкцій із наступним погіршенням або втратою ними теплозахисних характеристик

Увага! «Клаптикове» утеплення не можна вважати енергоефективним заходом, адже його встановлення не лише порушує будівельні норми, а й може завдати шкоду іншим конструкціям будівлі. Тому треба проводити комплексне утеплення будинку, яке дозволить майже вдвічі скоротити витрати на тепло.

За проведення «клаптикового» утеплення для власників квартир та виконавців робіт передбачена адміністративна відповідальність.

Залежно від конкретних обставин до вказаних осіб можуть бути застосовані санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення:

ст. 96 «Порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва»

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

ст. 150 «Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями»

тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів»

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Увага! Сплата штрафу не звільняє від обов’язку усунути саме порушення, у тому числі демонтувати «клаптикове» утеплення.

3

реконструкція вікон та дверей

При заміні вікон обов’язково потрібно зважати на належний рівень повітрообміну, адже нові вікна можуть загерметизувати приміщення та порушити режим його вентиляції.

Зменшити втрати тепла через вікна можна двома способами: або ущільнити ті, що вже є, або встановити нові, енергоощадні.

У першому випадку втрати тепла зменшуються у 2 — 3 рази. Одночасно зберігаються здорові параметри мікроклімату.

У другому випадку встановлення нових склопакетів додає тепла не лише за рахунок відсутності шпарин, але й завдяки спеціальному покриттю на склі, яке забезпечує проникність у приміщення сонячного випромінювання ззовні (пасивне опалення) і запобігає втратам теплоти зсередини.

В цілому ущільнення чи заміна вікон дозволяє підвищити температуру в приміщенні на 4 — 5 °С. Втрати тепла можна скоротити, якщо організувати тамбур, утеплити двері та встановити на них механічний доводчик.

Якщо у під’їзді ущільнити вікна та довести до ладу двері, то температура у квартирах (залежно від обсягу заходів) може підвищитись на 2 — 3 градуси.

За бажанням можна встановити енергоощадні (світлодіодні) лампи. Встановлення таких лам також віднесено до енергоефективних заходів. Термін служби таких ламп значно триваліший. Завдяки цьому варіанту освітлення витрати на освітлення зменшуються на 80 — 90 %.

Як обрати основні енергоефективні заходи

Основною проблемою для ОСББ/ЖБК є визначення напряму модернізації будинку. За загальним правилом спочатку проводять енергоаудит (у середньому вартість енергоаудиту коштує за ринковими цінами від 10 тис. грн. за будинок). На підставі його результатів обирають першочергові енергоефективні заходи.

Енергетичний аудит (енергетичне обстеження) — визначення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів та розроблення рекомендацій щодо її поліпшення9.

Енергетичне обстеження — обстеження споживачів паливно-енергетичних ресурсів з метою встановлення ефективності використання ними паливно-енергетичних ресурсів і вироблення економічно обґрунтованих заходів по зниженню витрат на паливо- і енергозабезпечення.

Визначення способів підвищення енергоефективності підприємства, будівлі, тепломережі чи водоканалу і є метою проведення енергоаудиту.

На етапі прийняття рішення про впровадження енергоефективного проекту енергоаудит дає чіткі відповіді на такі запитання:

— з якої причини у будівлі енергія (тепло, вода, світло) витрачається неефективно;

— чи критичні ці втрати для будівлі сьогодні та в майбутньому (завтра, за місяць, квартал, півріччя, рік);

— які заходи можна впровадити для підвищення енергоефективності;

— яка орієнтовна вартість першочергових енергоефективних заходів;

— в якій пріоритетності слід впроваджувати заходи при відсутності належного фінансування.

9 Закон України від 01.07.94 р. № 74/94-ВР «Про енергозбереження».

Тобто ОСББ/ЖБК не обов’язково відразу брати кредит на велику суму і робити повну модернізацію усього будинку.

За практикою минулого року найбільш оптимальним є наступний поетапний алгоритм впровадження енергоефективних заходів:

1-й етап

встановлення в будинку лічильників енергії

2-й етап

встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП)

Примітка. Зазначені енергоефективні заходи передбачають встановлення обладнання, яке окупається найшвидше порівняно з усіма іншими енергоефективними заходами.

3-й етап

здійснення утеплення фасаду, модернізація системи вентиляції, установлення нових вікон у під’їздах

Як правило, ОСББ/ЖБК, які брали участь у Програмі, проводили обговорення із залученням мешканців будинку. За його результатами обирались першочергові енергоефективні заходи та оптимальний варіант кредитування (з урахуванням фінансової спроможності мешканців будинку).

Увага! Компенсація від держави, обласного чи місцевого бюджету (за місцевими програмами, на умовах співфінансування) надається одноразово за один бюджетний рік. Всі наступні кредити, взяті того ж року, не підлягають компенсації або ж компенсуються лише у наступному році за умови подовження дії Програми.

Фінансування за рахунок місцевих програм

Як вже зазначалось, додаткові кошти ОСББ/ЖБК можуть отримати від обласного або місцевого бюджету. За практикою найпоширенішим варіантом є прийняття обласної програми на умовах співфінансування.

Якщо місцева рада бажає прийняти власну програму компенсації, вона затверджує її відповідним рішенням ради.

В обох випадках у програмі компенсації має бути визначено обсяг фінансування з урахуванням фінансової спроможності місцевого бюджету.

Звертаємо увагу, що ОСББ/ЖБК мають право:

1

скористатись лише компенсацією із державного бюджету

2

скористатись лише компенсацією із місцевого бюджету

3

одночасно використовувати загальнодержавну компенсацію кредиту та місцеву програму

Примітка. Найкращим варіантом є третій варіант, який зменшує необхідну суму на термомодернізацію будинку та дозволяє здійснити першочергові заходи з енергоефективності.

Розглянемо нюанси прийняття місцевої програми компенсації, яка може мати назву, наприклад, Програма енергозбереження та підвищення енергоефективності в будівлях для ОСББ та ЖБК.

Зазвичай проекти, які фінансуються коштом місцевого бюджету, відбирають на конкурсі. ОМС мають створити конкурсну комісію та затвердити положення про конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках, в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а також у кооперативних будинках.

Для участі у місцевій програмі ОСББ/ЖБК мають подати до конкурсної комісії наступний перелік документів, який є орієнтовним:

1

лист-звернення

2

витяг з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців про реєстрацію ОСББ/ЖБК

Примітка. Це може бути роздруківка відомостей з офіційного сайту Мін’юсту, що дістаються через безкоштовний пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

3

копію або витяг з протоколу зборів правління ОСББ/ЖБК з рішенням про участь у конкурсі

4

проектну таблицю

5

техніко-економічне обґрунтування

6

документ, що засвідчує гарантію наявності коштів з боку ОСББ/ЖБК

Як правило, місцеві програми по аналогії із Програмою можуть передбачати подання ОСББ та ЖБК проектів комплексних заходів10, які складаються з двох видів робіт:

10 Як правило, такий проект складається з проектної пропозиції, техніко-економічного обґрунтування, витягу з протоколу загальних зборів співвласників, що підтверджує їх рішення брати участь у конкурсі, та повноваження особи на підписання проектної пропозиції.

1

роботи, які коштують 30 % від вартості проекту, співвласники будинку оплачують за власні кошти

2

роботи, на які припадає решта 70 % коштів, оплачуються за рахунок місцевої програми

Примітка. У першому випадку підрядником, як правило, виступає комунальне підприємство. У другому — підрядників для виконання робіт, які оплачуються за власні кошти співвласників будинку, ЖБК чи ОСББ обирають самостійно.

Учасники конкурсу (ОСББ/ЖБК) повинні скласти проект відповідно до форми, затвердженої положенням про конкурс (мікропроектна пропозиція), подати техніко-економічне обґрунтування на основі розрахунку, а також надати гарантії, що вони дійсно профінансують свою частку.

Гарантування фінансування ОСББ/ЖБК своєї частки може підтверджуватись одним із таких способів:

1

наявністю відкритої у банку кредитної лінії у розмірі загальної вартості робіт за проектом, що передбачається виконувати за рахунок коштів ОСББ та ЖБК

2

наданням належним чином оформленої гарантії, поруки, застави чи іншого виду забезпечення, не забороненого законодавством

3

наявністю коштів на розрахунковому рахунку суб’єкта подання проекту

4

видатковими накладними на придбання у поточному році матеріалів чи обладнання, необхідних для реалізації енергоефективних заходів, що в рамках проекту виконуються за рахунок коштів ОСББ та ЖБК

5

актами виконаних робіт з реалізації енергоефективних заходів за попередній або поточний роки, що в рамках проекту виконані за рахунок коштів ОСББ та ЖБК

Увага! У перелік документів, які ОСББ/ЖБК мають подати на конкурс, треба обов’язково включити банківську виписку (довідку) про наявність коштів на рахунках ОСББ чи ЖБК.

Щоб вберегтись від випадків невиконання зобов’язань ОСББ/ЖБК щодо виконання робіт за власні кошти, ОМС мають передбачити у місцевій програмі «жорстку» умову.

За практикою такою умовою є умова про позбавлення такого будинку права повторно подаватись на конкурс, доки ОСББ/ЖБК цього будинку не виконають своїх зобов’язань. Формулювання може бути таким: «Переможці конкурсів у попередніх роках, які не забезпечили виконання заходів, фінансування яких передбачалось за рахунок власних коштів ОСББ та ЖБК, не допускаються до участі у конкурсі до повного виконання таких заходів».

Найпершим критерієм оцінки проекту ОСББ/ЖБК на конкурсі має бути його ефективність за параметром «окупність». Вкладені кошти повинні повертатись у вигляді економії тепла та електроенергії. При оцінці цього параметра конкурсна комісія має виходити із правила: чим більша економія, тим більший бал отримає проект на конкурсі (враховуйте термін окупності: півроку, рік, три роки тощо).

Другим параметром оцінки має бути обсяг спільного фінансування. Якщо, наприклад, в конкурсі проект набере недостатньо балів, щоб отримати, скажімо, 70 % фінансування з місцевого бюджету відповідно до затвердженої місцевої програми, то бажано передбачити, що ОСББ чи ЖБК можуть збільшувати частку власних коштів в проекті.

Наприклад, за власні кошти ОСББ чи ЖБК можуть профінансувати 40 — 50 % вартості проекту, а з місцевого бюджету отримати фінансування на 50 — 60 %. Це буде додатковим стимулом для ОСББ/ЖБК брати участь в проекті.

Середній термін окупності великих проектів (проекти, які включають багато енергоефективних заходів) має становити не менше ніж 2 — 3 роки.

Увага! Враховуйте, що підвищення тарифів на опалення автоматично скорочує термін окупності.

Місцева програма компенсації для ОСББ/ЖБК має бути прийнята до затвердження Порядку використання коштів місцевого бюджету, передбачених на реалізацію Програми для ОСББ/ЖБК та генеральних договорів про співробітництво з відповідним банком (наприклад, Ощадбанком чи Укргазбанком).

Рішенням сесії має бути затверджений й обсяг фінансування такої місцевої програми.

Відшкодування відбувається помісячно шляхом перерахування головним розпорядником коштів міського бюджету на передбачений Договором транзитний рахунок відповідної кредитно-фінансової установи (банку). У свою чергу, остання розподіляє ці кошти на поточні рахунки позичальників (ОСББ/ЖБК), зазначені у кредитних договорах, про що головному розпорядникові коштів надаються відповідні виписки на паперових носіях.

Кредитно-фінансова установа (банк) обов’язково формує Реєстр позичальників, які отримали кредит за Програмою відшкодування з місцевого бюджету частини суми кредитів, залучених на впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках на відповідні роки.

Банк обов’язково направляє до головного розпорядника коштів зазначений Реєстр. Головний розпорядник коштів здійснює заходи щодо перевірки документів фізичних осіб, ОСББ, ЖБК та контролю за цільовим використанням кредитів шляхом отримання від кредитно-фінансової установи документів, визначених у Генеральних договорах про співробітництво (у додатках).

Розглянемо алгоритм дій ОСББ/ЖБК за Програмою з урахуванням компенсації, отриманої з місцевого бюджету:

1

правління ОСББ/ЖБК визначає:

енергозберігаючі заходи, які планує впровадити

орієнтовну вартість, пріоритетність та терміни окупності заходів з енергозбереження

2

правління ОСББ/ЖБК звертається до уповноваженого банку для розрахунку попереднього графіка кредитування із врахуванням можливості дострокового погашення у разі наявності власних коштів у ОСББ/ЖБК та/або місцевих програм співфінансування енергозбереження

3

правління ОСББ/ЖБК проводить:

конкурс для вибору постачальника та підрядної організації, яка буде проводити роботи та замовляє проектну документацію (у разі необхідності)

загальні збори, де приймає рішення про впровадження енергозберігаючих заходів із залученням кредиту (згідно зі статутом)

4

у разі наявності місцевої програми (у тому числі й на умовах співфінансування) енергозбереження для ОСББ/ЖБК за рахунок відшкодування відсоткових ставок або тіла кредиту голова ОСББ/ЖБК подає заяву до ОМС на участь у відповідній програмі

5

голова ОСББ/ЖБК подає документи до банку для отримання кредиту

6

банк перевіряє документи ОСББ/ЖБК та надає кредит

7

голова ОСББ/ЖБК оформляє декларацію про початок виконання будівельних робіт

8

ОСББ/ЖБК відкриває розрахунковий рахунок у банку з назвою «ремонтний фонд» і надає йому договір від підрядної організації з платіжним дорученням для купівлі обладнання/матеріалів

9

банк перераховує кошти підрядній організації

10

згідно з угодою, укладеною з підрядною організацією, проводять монтажні роботи

11

акт виконаних робіт подається разом із платіжним дорученням про кінцевий розрахунок з підрядною організацією

12

банк щомісяця до зазначеного у договорі числа подає заявку на компенсацію до Держенергоефективності/ОМС, які дають згоду на перерахування зі своїх рахунків банку компенсації вартості обладнання та матеріалів

13

територіальний орган Державної казначейської служби, що обслуговує Держенергоефективності/ОМС, перераховує банку компенсацію вартості обладнання та матеріалів

Приклад мікропроектної пропозиції

Для полегшення роботи ОСББ/ЖБК надаємо примірну форму мікропроектної пропозиції для подання до ОМС на отримання компенсації за впровадження енергоефективних заходів.

Зауважимо: чинним законодавством не встановлена типова форма мікропроектної пропозиції. Відтак складена вона може бути у довільній формі.

Крім того, таку форму можна використовувати й у випадку, якщо ОСББ/ЖБК вирішили отримати гранти, зокрема, від міжнародних організацій з урахуванням у тому числі грантових вимог.

Увага! ОСББ/ЖБК доцільно скласти оцiнку РАS та оцінку зрiлостi ОГ (додати оцiночні картки до мікропроектної заявки та оцінити свою діяльність), які будуть слугувати доказом їх фінансової спроможності та надійності. Якщо такі картки не складені, треба вилучити таку інформацію з мікропроектної заявки.

img 2 img 3 img 4 img 5 img 6 img 7

11 Дані, які наведені у прикладах, є вигаданими.

12 Прізвище, ім’я та по батькові, далі — П. І. Б.

13 Далі за текстом — ОСББ.

14 Цифра 1 означає найвищу пріорітетність проекту, кожна наступна — меншу пріорітетність порівняно з попередньою цифрою, закріпленою за проектом.

15 Для натурального внеску обов’язково визначається грошова вартість. ЇЇ треба вносити до колонки «натуральний внесок».

Редакція висловлює вдячність за допомогу у підготовці статті виконавчому директору Луганського регіонального відділення Асоціації міст України, керівнику проекту «Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об’єднання територіальних громад в Україні» Наталії Бойко.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі