Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про зарахування акцизного податку

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи зараховується у цьому році акцизний податок з роздрібного продажу палива до місцевих бюджетів? У минулому році таке джерело надходження до місцевих бюджетів чомусь скасували. Чули, що на початку року відбувалося обговорення з приводу його зарахування до доходів місцевих бюджетів. Для нашої ради акцизний податок — суттєве джерело наповнення місцевого бюджету. Надайте, будь ласка, детальну інформацію з цього питання.

Дійсно, у 2016 році було скасовано податок з роздрібного продажу палива у розмірі 5 %, який сплачувався до місцевих бюджетів. Причина полягала у тінізації роздрібного продажу палива окремими платниками акцизного податку, що призводило до його неповного надходження з роздрібного продажу до місцевих бюджетів.

Протягом минулого року Мінфін працював над розробкою ефективної моделі зарахування такого податку до місцевих бюджетів. Згідно з такою моделлю планувалось зараховувати 13,44 % акцизного податку з виробленого та ввезеного пального до місцевих бюджетів.

Завдяки Закону України від 20.12.16 р. № 1789 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» нарешті було передбачено перерозподіл 13,44 % акцизного податку з виробництва та імпорту нафтопродуктів між бюджетами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що зазначений документ набрав чинності 01.01.17 р., що передбачено самим нормативно-правовим актом.

Тобто, наприклад, якщо ставка акцизного податку на бензин становить 213,5 євро за 1000 л, з цієї суми до місцевих бюджетів має бути спрямовано 28,7 євро за 1000 л (13,44 %).

На виконання вимог Бюджетного кодексу України КМУ прийняв постанову від 08.02.17 р. № 96 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування» (далі — Порядок).

Порядок визначає механізм зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування. Крім того, у ньому передбачені частки для зарахування акцизного податку до місцевих бюджетів, визначені виходячи з фактичних нарахувань з роздрібної торгівлі пальним за 2016 рік на відповідній території.

Порядок набрав чинності з дня опублікування («Урядовий кур’єр», 02.03.17 р., № 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі