Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про представництво в суді

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
У штаті органу місцевого самоврядування (сільська рада) немає юриста, внаслідок чого грамотно представляти інтереси в суді в цивільній справі немає кому. Ми бажаємо найняти адвоката. Які документи нам необхідно оформити на представництво в суді?

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Цивільного процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника можуть посвідчуватись ордером, дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, або договором. До ордера обов’язково додається витяг із договору, у якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій. Витяг засвідчується підписом сторін договору.

Оригінали документів, зазначених у цій статті, або копії з них, посвідчені суддею, приєднуються до справи.

Таким чином, у цивільному процесі для представництва інтересів сільської ради в суді необхідно укласти з адвокатом договір про надання правової допомоги, копію якого подати до суду. Якщо деякі умови договору ви не бажаєте розкривати суду та іншим учасникам процесу (наприклад, розмір винагороди адвоката, обсяг іншої роботи поза рамками судового процесу тощо), в такому випадку адвокат надасть ордер, до якого необхідно додати лише витяг із договору.

Аналогічні вимоги висуваються в адміністративному та господарському процесах.

Важливо зазначити, що представництво в суді може відбуватись також на підставі нотаріально посвідченої довіреності або довіреності юридичної особи, виданої її працівнику. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, з прикладенням печатки юридичної особи (за наявності).

У разі, якщо ви укладаєте договір на представництво в суді з фізичною особою, яка не є адвокатом, або працівником іншої юридичної особи (фірми), суду необхідно буде надати довіреність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі