Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про ремонт багатоквартирних будинків

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Чи має міська рада за кошти місцевого бюджету проводити капітальний та поточний ремонт багатоквартирних будинків, які: а) передані в управління; б) в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків; в) які списані з балансу у відповідності до Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків?

Відповідь на усі три запитання «так», разом із тим усі три ситуації є різними.

Так, у першій ситуації можливі два варіанти: коли будинок вже передано на баланс управителю і, відповідно, ні.

Обов’язками балансоутримувача будинку відповідно до ст. 24 Закону України від 24.06.04 р. № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» є здійснення розрахунків коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, забезпечення умов для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів відповідно до встановлених стандартів, нормативів, норм та правил. Міська рада за кошти місцевого бюджету не тільки може проводити ремонт багатоквартирного будинку, який перебуває на її балансі, але й зобов’язана. Що ж до другого варіанту, то відповідь на нього буде надана у розкритті відповіді на підпункт «в».

У другій ситуації, коли у будинку створене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, Закон України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» у ст. 21 зазначає, що кошти об’єднання складаються у тому числі з коштів державного та/або місцевого бюджетів, отриманих на підставі спільного фінансування для утримання, реконструкції, реставрації, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення багатоквартирного будинку. Така можливість чітко передбачена на законодавчому рівні, проте у ради немає обов’язку щодо фінансування ремонтних робіт, як це раніше було прямо передбачено у старій редакції ст. 24 Закону № 2866 (участь колишнього власника у фінансуванні першого капітального ремонту).

Важливо зазначити, що кошти об’єднання також складаються із залишків коштів на утримання і ремонт багатоквартирного будинку на рахунках особи, яка здійснювала управління таким будинком до створення об’єднання, — тобто колишній управитель має передати накопичені кошти, у т. ч. на капітальний та поточний ремонт, новоствореному об’єднанню. Тож об’єднання не починає жити «з нуля», а продовжує управління на залишках, що були передані (або тільки будуть). Рада самостійно приймає рішення про спільне фінансування поточного та капітального ремонтів будинку, в якому створене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Ну і нарешті, третій варіант щодо можливості фінансування ремонту будинку, який вже списаний з балансу. При наявності відповідної програми, затвердженої органом місцевого самоврядування, наприклад, Програми розвитку населеного пункту Н., в якій одним із заходів (і відповідно розділом видатків) передбачено проведення капітального або поточного ремонту багатоквартирного будинку, таке фінансування буде законним. Але використання місцевого бюджету має бути обґрунтованим потребами громади та затвердженим відповідним рішенням ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі