Теми статей
Обрати теми

Парафіївська об’єднана громада успішно розвивається

Карпенко В., Парафіївський селищний голова, член правління Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад, голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад
Ще у квітні 2014 року Парафіївська селищна рада ухвалила рішення про участь у пілотному проекті по об’єднанню територіальних громад. А в 2015 році відбулося приєднання до Парафіївської селищної ради ще чотирьох сільських рад — Іваницької, Петрушівської, Южненської і Мартинівської. Центром об’єднаної територіальної громади1 визнано смт Парафіївку.

1 Далі за текстом – ОТГ.

img 1

На території ОТГ проживає 6023 особи, до неї входять 18 населених пунктів, працюють 11 підприємств — сільськогосподарських виробників, три ЗОШ I–III ступенів, п’ять ДНЗ, одна музична школа, п’ять будинків культури, дві лікарські амбулаторії, чотири ФАПи, Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», широко відомий не тільки в Україні, а і за її межами.

Рік роботи в умовах ОТГ показав, що ОТГ у фінансовому плані на багато кращих умовах, ніж ті сільські і селищні громади, що не об’єднані. Якщо в 2015 році сумарний дохід всіх п’яти громад становив близько 5,5 млн грн., то за 2016 рік до Парафіївської ОТГ надійшло близько 33 млн грн. Це завдяки тому, що до ОТГ надходить 60 % податку на доходи фізичних осіб. Цей вид податку не надходить до сільських та селищних рад, які не об’єдналися. Близько 6 млн грн. отримали субвенції від держави на розвиток ОТГ.

У 2016 році ми здійснили капітальний ремонт приміщень Іваницької та Парафіївської ЗОШ, Іваницького та Парафіївського ДНЗ № 1. Перекрили дах приміщень, замінили вікна, двері, утеплили фасади.

img 2

Іваницька ЗОШ І-ІІІ ст.

img 3

Парафіївська ЗОШ І-ІІІ ст.

img 4

Іваницький ДНЗ "Сонечко"

img 5

Парафіївський ДНЗ № 1 «Малятко»

Лише за кошти селищної ради здійснили капітальний ремонт Парафіївського ДНЗ № 2, закупили обладнання, меблі, м’який інвентар, посуд, іграшки для дітей і відкрили ще одну ясельну групу. В Парафіївці до цього на черзі було 77 дітей.

img 6

Перекрили дах Парафіївського селищного будинку культури. Завершуємо капітальний ремонт приміщення Южненського ДНЗ. Внутрішні роботи вже проведені.

Придбано новий шкільний автобус. 700 тисяч грн. виділила держава на придбання автобусу, а 700 тис. грн., згідно з програмою «Шкільний автобус» — селищна рада. Два шкільні автобуси підвозять учнів до Парафіївської та Іваницької ЗОШ із навколишніх сіл та ДНЗ.

Значно покращили матеріальну базу закладів — придбали і відремонтували побутову техніку, комп’ютери, меблі для шкіл та ДНЗ.

Не забуваємо і про невеликі населені пункти. У Петрушівку виділили 36 тис. грн. на вуличне освітлення, 28 тис. на придбання твердопаливного котла, провели поточний ремонт ДНЗ.

У найвіддаленішому селі Мартинівка (20 км) у ФАПі за штатом один медичний працівник. На прохання людей вирішено додати кошти із селищного бюджету, і тепер Мартинівку обслуговують два медичних працівники, яким виділено й автомобіль.

Люди повинні отримувати якісні послуги. Тому беремо на себе додаткові повноваження.

З п’яти ОТГ на Чернігівщині ми перші утворили свій Центр первинної медико-санітарної допомоги, якому підпорядковані всі медичні заклади, які розміщені на території ОТГ. Тепер уже ми не надсилаємо кошти в район за обслуговування первинною медициною, а вони залишаються в ОТГ.

Ті, хто звертаються до наших лікарських амбулаторій з інших громад, обслуговуються безкоштовно. Не виділяємося і з цим не рахуємося. За будь-яких умов, не дивлячись, з якої громади хворий, лікар має надати йому допомогу. Відкрито денний стаціонар в Парафіївці на 15 та в Іваницькому на 10 ліжок.

У 2015 році в смт Парафіївка була Парафіївська районна лікарня. Незважаючи на наші прохання, рішенням Ічнянської районної лікарні її ліквідували як заклад. Трьохповерхова будівля, яка в прекрасному стані, стояла пустою. На її базі у 2016 році відкрили Центр первинної медико-санітарної допомоги. А в 2017 році ми відкрили Територіальний центр надання соціальних послуг населенню, де відкрито стаціонарне відділення для тимчасового і постійного перебування одиноких пристарілих, інвалідів, людей, що потрапили в скрутне становище. Крім соціальних послуг, у Центрі надаватимуться і медичні послуги. Окрім того, 11 соціальних працівників надають соціальні послуги громадянам вдома.

img 7

Приміщення Парафіївського ЦПМСД та Територіального центру надання соціальних послуг

Поряд із Центром надання первинної медико-санітарної допомоги та Територіальним центром надання соціальних послуг — пункт екстреної медичної допомоги. Отже, з медичним обслуговуванням і наданням соціальних послуг проблем не буде.

У складі виконкому Парафіївської селищної ради — відділ освіти, відділ бухгалтерського обліку та звітності, фінансово-економічний відділ, центр надання адміністративних послуг, загальний відділ, відділ земельних відносин, архітектури, благоустрою та комунальної власності. Є свій юрист, державний реєстратор, спеціаліст у справах сім’ї, дітей та молоді, у справах культури.

Для зручності і якісних послуг організовано віддалені робочі місця. Окрім старост, які мають свої печатки і яким надано повноваження видавати довідки та проводити нотаріальні дії, в колишніх сільських радах є ще посади адміністраторів. Пакети документів на субсидії, пільги, виплати по народженню дитини приймаються на місцях. Людям немає потреби їхати в смт Парафіївку чи райцентр.

Один раз на місяць в колишній сільській раді селищний голова і спеціалісти здійснюють прийом громадян.

Попереду вирішення багатьох проблем з організації роботи комунального підприємства (прийнято рішення про його створення), реконструкція приміщення Южненської ЗОШ, капітальний ремонт приміщення БК у с. Южне, смт Парафіївка, реконструкція пам’ятного знаку 504 воїнам-визволителям в смт Парафіївка, реконструкція адмінприміщень в Петрушівці і Мартинівці, капітальний ремонт амбулаторій, ФАПів, доріг, вуличне освітлення.

Розроблена широкомасштабна програма «Качанівка — козацьке коло» з розвитку туризму. Адже наш край — прекрасний і багатий історичною спадщиною.

Крок за кроком вирішуємо проблеми. Найголовніше — що ми на правильному шляху, і ми в цьому переконані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі