Теми статей
Обрати теми

На шляху медичної реформи

30 червня 2017 року відбулося засідання Третьої зустрічі робочої групи України — ЄС з підтримки децентралізації. Участь у заході взяли високопоставлені посадовці України та Європейського Союзу. Серед інших на засіданні були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія та Представник України у ЄС Микола Точицький, Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, Президент Комітету Регіонів ЄС Маркку Марккула, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, а також голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.
img 1

На заході обговорювали медицину, зокрема нововведення, що несе реформа охорони здоров’я, культурний та спортивний розвиток на локальному рівні, а також збільшення потенціалу органів місцевого самоврядування.

«Висновок один: необхідно швидше змінювати парадигму домінування центральної влади в регіональній політиці політикою багаторівневого врядування за участю регіональної влади, ОМС, громадянського суспільства...», — підсумував захід Сергій Чернов, дописом на своїй сторінці у Facebook. Він також зазначив, що сьогодні пріоритетними завданнями для зміцнення спроможності та ефективності місцевих представництв є постійне навчання кадрів та обмін кращими практиками. Не останнім завданням Сергій Чернов виділив налагодження співробітництва як між різними рівнями органів місцевого самоврядування України, так і за межами нашої держави, працюючи в рамках транскордонних програм між Україною та Європейським Союзом.

Зазначимо, що голова Харківської обласної ради Сергій Чернов провів панельне засідання Третьої зустрічі робочої групи України — ЄС з підтримки децентралізації, присвячене нарощуванню потенціалу через обмін досвідом та співпрацю на місцевому рівні між ЄС та Україною. Учасники дискусії обговорили низку питань, що стосуються розвитку громад. Зокрема, президент Комітету Регіонів ЄС Маркку Марккула, програмний директор U-EAD з Європою від GIZ (Компонент І) Бастіан Файгель виступили з питання порядку денного панелі, присвяченому базовим засадам співпраці та збільшення потенціалу органів місцевого самоврядування.

З питання щодо організації первинної медичної допомоги та нововведення в реформі медицини в Україні виступив представник Комітету регіонів ЄС Арнолдас Абромавічус. У свою чергу, Сергій Чернов повідомив присутнім про хід реалізації проекту «Трансформація первинної медицини в м. Чугуїв».

«Мета проекту — провести низку заходів з трансформації первинного рівня системи охорони здоров’я в масштабах невеликого міста для подальшого поширення досвіду на Харківську область та Україну, розробити економічні та правові моделі незалежної практики сімейного лікаря для спрощення адаптації системи в інших регіонах», — сказав Сергій Чернов.

У числі пілотних заходів, розповів Сергій Чернов, був проведений «Ярмарок Здоров’я», під час якого сімейні лікарі спілкувалися із населенням, а спеціалісти вторинного рівня проводили обстеження та консультації. Команда студентів-волонтерів ХНМУ проводили інтерактивні заходи з дітьми про медицину, також відбулись семінари для населення щодо ключових питань збереження здоров’я та лікування. Зараз досвід реалізації проекту вивчається та обговорюється на багатьох майданчиках локального та національного рівня.

Стосовно самого проекту «Трансформація первинної медицини в м. Чугуїв», то він передбачає поступове розгортання другої хвилі реформи первинної ланки медичного обслуговування в Харківській області, починаючи з м. Чугуїв. Проект реалізується Харківською експертною групою з підтримки медичної реформи спільно з Департаментом охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації та за сприяння органів місцевого самоврядування та організацій міжнародної технічної допомоги.

У межах проекту, серед іншого, планується реорганізація Чугуївського центру первинної медико-санітарної допомоги (далі — ЦПМСД) в неприбуткове комунальне підприємство, запуск роботи автономних амбулаторій сімейного лікаря (на базі фізичних осіб — підприємців), забезпечення вільного вибору пацієнтами свого сімейного лікаря.

Окрім цього, проект передбачає проведення циклу занять для лікарів та медичних сестер м. Чугуїв та м. Куп’янськ сучасним підходам з профілактики, діагностики та лікування ключових нозологій регіону. Навчання проводять фахівці Харківської експертної групи та запрошені експерти.

Реалізація проекту призведе до підвищення рівня задоволеності населення медичними послугами та поступового зростання якості наданих послуг. За результатами проекту очікується створення пакета правових та організаційних документів, які можуть бути використані для реорганізації сімейної медицини в інших областях України.

Отже, що ми можемо сьогодні говорити про досягнення проекту та реалізацію задумів:

1. Юристи проекту втілили напрацювання в низку документів, що лягли в основу нормотворчої діяльності МОЗ, зокрема:

• 24 квітня 2017 р. Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило методичні рекомендації з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства (Методичні рекомендації можна подивитися на сайті МОЗ України: http://www.moz.gov.ua/docfiles/pre_20170424_a_dod_1.pdf);

• пакет законопроектів, що наразі перебуває на розгляді в Верховній Раді, був також створений за підтримки Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи та з урахуванням досвід м. Чугуїв;

• у рамках проекту був пілотований інноваційний для України і вже згадуваний вище Сергієм Черновим захід «Ярмарок Здоров’я», за підсумками якого було створено рекомендації щодо організації таких заходів та був запропонований формат об’єднаним територіальним громадам у рамках проекту підтримки розвитку первинної медицини в громадах;

• був запущений процес автономізації Чугуївського ЦПМСД (перетворення в комунальне некомерційне підприємство згідно з рішенням Чугуївської районної ради від 7 березня 2017 р.);

• проект у м. Чугуїв та його напрацювання був представлений на багатьох національних та локальних діалогових майданчиках.

2. Бенефіціари проекту — сімейні лікарі та молодший медичний персонал амбулаторій сімейної практики м. Чугуїв — отримали знання та навички щодо:

• медичної реформи та роботи автономних практик сімейного лікаря;

• сучасних методів діагностики і лікування найпоширеніших хвороб;

• самопрезентації та спілкування з пацієнтами.

Автономізація ЦПМСД дасть змогу менеджменту закладу розпоряджатися ресурсами (в тому числі людськими) відповідно до стратегії розвитку закладу. Лікарям автономізація дасть змогу отримувати зарплатню у відповідності до їх внеску в покращення показників закладу, а не стажу роботи в закладі.

Значних зусиль команда проекту витратила на лобіювання запуску процесу автономізації лікарні (перетворення на комунальне некомерційне підприємство). Для подолання недовіри населення було проведено 14 громадських слухань в Чугуївському районі, де було представлено не тільки обґрунтування необхідності автономізації ЦПМСД, але й медичну реформу загалом. Переважна більшість обговорень завершились позитивним «вердиктом» для реформи.

3. У межах проекту була проведена низька управлінських семінарів, під час яких не тільки обговорили суть реформи, але й обрахували та змоделювали в рольовій грі нові відносини між пацієнтом та лікарем. Так, наприклад, «Ярмарок Здоров’я» став потужною протидією опору професійного середовища, адже, задуманий у інтерактивному форматі, він створив нові фізичні умови, де лікар просто змушений відкрито спілкуватися з пацієнтами за межами «зони комфорту» — свого кабінету. Цей захід дав поштовх до зміни відношення до ситуації деяким лікарям.

Таким чином, можна сказати, що з початком приписної кампанії в країні до сімейного лікаря населення Чугуївського району буде більше готове до укладання договорів із сімейними лікарями. Це означатиме, що реформа запрацює швидше саме в цьому регіоні. Автономізований заклад Чугуївський ЦПМСД стане більш ефективним постачальником медичних послуг населенню та сервісним центром для розвитку первинної медицини в новостворених об’єднаних територіальних громадах. Сімейні лікарі, підготовлені до створення автономних практик, забезпечать конкуренцію основному постачальнику. Як наслідок, населення міста матиме кращий вибір постачальників послуг первинної медицини та кращі послуги.

Отже, місцеве самоврядування не повинно стояти осторонь медичної реформи, а самостійно розробляти проекти змін, у тому числі шляхом залучення громадськості до обговорення змін, що тривають, адже в кожній громаді є свої особливості. Саме тому спроможні органи місцевого самоврядування повинні адаптуватись до потреб своєї громади, особливо в бажанні отримувати якісні медичні послуги.

img 2

Інфографіка взята з сайта ГО «Агенція Змін «Перспектива»: http://www.perspectivesua.org/ua/diyalnist/transformatsiya-pervinnoji-meditsini.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі