Теми статей
Обрати теми

Соціальний захист міста Чугуїв

На сьогодні питання реформування системи соціальних послуг для органів місцевого самоврядування різних рівнів потребує застосування нестандартних підходів на цьому ринку. Отримавши додаткові фінансові ресурси внаслідок децентралізації, місцеві громади отримали і додаткові обов’язки у забезпеченні соціального добробуту своїх мешканців. Унікальним тут є досвід організації соціальної сфери в місті Чугуїв, де керівництво та місцеві мешканці оцінили високу перспективність роботи у цьому напрямку та із задоволенням демонструють свої надбання для обміну досвідом з іншими громадами.

Так, 13 червня 2017 року відбувся семінар «Реформування системи надання соціальних послуг на прикладі міста Чугуїв». У заході взяли участь голова Харківської обласної ради Чернов Сергій Іванович, представники Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, а також представники органів місцевого самоврядування Харківської області — міст Куп’янськ, Лозова, Люботин, Первоймайськ та Ізюм.

img 1

На заході були представлені результати аудиту та стратегію розвитку системи надання соціальних послуг у місті; йшлося про роль недержавних провайдерів, про створення ринку соціальних послуг, що передбачатиме зміну порядку їх фінансування та замовлення. Присутні також дізналися про досвід надання послуг в англійському Графстві Кент, у якому Рада Графства виступає замовником і контролером надання соціальних послуг.

Потреби у соціальних послугах мешканців міста Чугуїв було детально проаналізовано у звіті громадської організації «Харківський інститут соціальних досліджень», який було презентовано в рамках заходу. Представники Харківського інституту соціальних досліджень наголосили на необхідності створення конкурентного середовища у сфері надання соціальних послуг. З цією метою можливим є залучення суб’єктів недержавної сфери. Харківський інститут соціальних досліджень виступив із ідеєю докорінного переламу радянської інституційної системи надання послуг та розбудови нового відкритого ринку соціальних послуг, на якому замовник послуги — місцева громада — зможе вільно обрати провайдера таких послуг для себе. Провайдерами, у свою чергу, зможуть виступати не тільки комунальні суб’єкти, а й приватні та неурядові організації. Також експертами Харківського інституту соціальних досліджень було зазначено, що відповідно до діючих принципів соціального замовлення відсутній аналіз потреб клієнта у соціальних послугах, що створює ситуацію, у якій, по-перше, клієнтам можуть надаватися зовсім не ті послуги, яких вони потребують, а по-друге, низка послуг, що нині вважаються актуальними для споживачів, власне споживачами не вбачаються такими, хоча у той же час такі послуги потребують додаткових видатків на їх фінансування з бюджетів різних рівнів.

У рамках робочого візиту в місто Чугуїв учасникам заходу також було презентовано найкращі практики соціальних послуг міста Чугуїв — клас інклюзивної освіти у ЗОШ № 6, проект «Служба «Соціальна няня». Так, у ЗОШ № 6 було створено ресурсний клас, у якому діти з обмеженими можливостями мають змогу отримати додаткові навчальні, корекційні, психолого-педагогічні та реабілітаційні послуги від фахівців. Клас має декілька функціональних зон: навчальну, ігрову, сенсорну, зону релаксації, проводяться також індивідуальні та групові заняття з дітьми.

img 2

Проект «Служба «Соціальна няня», у свою чергу, спрямований на підтримку сімей, у яких виховуються діти з обмеженими фізичними можливостями, а також родин, де батьки виховують дітей одноосібно, чи які перебувають у складних життєвих обставинах. Три спеціалісти, котрі пройшли відповідну підготовку і вже протягом 2,5 місяців працюють у Чугуївському міському ЦСССДМ та надають допомогу батькам у тимчасовому догляді за дитиною, супроводжують сім’ї з дітьми у лікувальних закладах. Уже більше 40 сімей постійно користуються цією послугою.

Учасники візиту також відвідали відкриття молодіжного хабу «Сіті», створеного на базі культурного центру «Імідж» у рамках співробітництва ГО «Офіс розвитку громад», Чугуївської міської ради із Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. Відкриття такого хабу є першим досвідом для міста Чугуїв. У хабі є все необхідне обладнання для відпочинку — широке розмаїття настільних ігор, теніс, футбол, діджейський пульт, X-Box, а також м’які крісла. Така креативна площадка має усі можливості стати центром самоорганізації молоді міста Чугуїв, простором, де будуть народжуватися нові ідеї, спрямовані на розвиток своєї громади.

img 3

Отже, місто Чугуїв на прикладі своїх проектів демонструє вдалий симбіоз зусиль органів місцевого самоврядування та громадських активістів, спрямований на благо своєї громади. Такі приклади можуть набувати особливої актуальності, підтверджуючи тезу про необхідність переходу сектору надання соціальних послуг, у тому числі у недержавну сферу, формуючи таким чином нову конкурентну якість соціальних послуг для місцевої громади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі