Теми статей
Обрати теми

Облік ОСГ: порядок ведення

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
30.05.17 р. запрацював наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 14.04.17 р. № 572, яким затверджено Порядок обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами1. Документ прийнято на виконання вимог законів України від 15.05.03 р. № 742-IV «Про особисте селянське господарство»2 та від 17.09.92 р. № 2614-XII «Про державну статистику», а також з метою організації ведення сільськими, селищними, міськими радами обліку особистих селянських господарств3. Ознайомимось із вимогами Порядку ближче.

1 Набрав чинності з дня опублікування («Офіційний вісник України», 30.05.17 р., ст. 1313), далі за текстом — Порядок.

2 Далі за текстом — Закон № 742.

3 Далі за текстом — ОСГ.

Про Порядок

Порядок установлює правила організації збору первинних даних про ОСГ. Терміни в документі вживаються у значеннях, наведених у Законі № 742.

До набрання чинності Порядком діяв наказ Державного комітету статистики України від 26.10.09 р. № 409 «Про затвердження Порядку обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами». Зазначений документ втратив чинність згідно з наказом Державної служби статистики України від 14.04.17 р. № 90 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету статистики України від 26 жовтня 2009 року № 409 «Про затвердження Порядку обліку особистих селянських господарств сільськими, селищними та міськими радами»4.

4 З дня опублікування («Офіційний вісник України», № 42 (30.05.17 р.), ст. 1321.

Особисте селянське господарство — це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Члени особистого селянського господарства здійснюють діяльність на свій розсуд і ризик у межах встановленого правового господарського порядку, дотримуючись вимог чинного законодавства.

Діяльність, пов’язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності. Особисті селянські господарства підлягають обліку.

ст. 1 та 4 Закону № 742

Зауважимо: облік ОСГ здійснюється у складі погосподарського обліку.

Детально про ведення погосподарського обліку місцевими радами ми писали у № 6 газети за червень 2016 року (с. 2). Рекомендуємо ознайомитись із матеріалом, оскільки в статті ви знайдете багато цікавого щодо організації погосподарського обліку, який у тому числі включає й облік ОСГ.

Отже, відповідно до Порядку такий облік здійснюють сільські, селищні та міські ради за такими формами первинної облікової документації:

Форма № 15

«Облікова картка об’єкта погосподарського обліку»

Форма № 36

«Список осіб, яким надані земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель міських поселень»

Примітка. Зазначені форми затверджено наказом Держстату від 24.11.15 р. № 340 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації для сільських, селищних та міських рад».

Нагадаємо: ці форми використовують для ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах відповідно до наказу Державної служби статистики України від 11.04.16 р. № 56 «Про затвердження Інструкції з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах».

5 Далі за текстом — Форма № 1.

6 Далі за текстом — Форма № 3.

На нашу думку, повнота обліку щодо систематичного та актуального збору інформації, яка наводиться у формах, напряму залежить від організації роботи місцевих рад та їх виконавчих комітетів. Адже, у першу чергу, дотримання усіх вимог щодо ведення такої облікової документації допомагає проводити, зокрема, не лише ефективний щорічний облік фізичних осіб, зобов’язаних сплачувати плату за землю, але й пільговиків зі сплати цього податку. У сукупності така робота забезпечує належний рівень надходжень до місцевого бюджету.

Нагадаємо: землекористувачі та землевласники, зокрема, власники земельних паїв, земельних ділянок, виділених для ведення ОСГ, та інших сплачують плату за землю згідно з нормами Податкового кодексу України6 з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою є ст. 269 та 270 ПК.

6 Далі за текстом — ПК.

Протягом року сільські, селищні, міські ради систематично здійснюють відповідні записи про зміни, що відбуваються у веденні ОСГ (п. 6 Порядку):

1

зміни членства в ОСГ

2

зміни в складі та розмірах площ земельної ділянки / земельних ділянок, їхньої оренди тощо із зазначенням дати і причин змін та за потреби з посиланням на документи, що засвідчують ці зміни

Сільські, селищні, міські ради за місцем розташування земельної ділянки, наданої для ОСГ, вилучають таке господарство з обліку ОСГ на підставі п. 7 розд. I Порядку в разі:

1

рішення членів ОСГ про припинення його діяльності

2

або:

якщо не залишилось жодного члена ОСГ

спадкоємця, який бажає продовжити ведення ОСГ

у разі припинення прав на землю згідно із Земельним кодексом України

Облік ОСГ у Формі № 1

Цю форму використовують для обліку ОСГ сільські, селищні, міські ради, на території яких розташовані сільські населені пункти. Її заповнюють на підставі суцільних обходів домогосподарств і опитування населення в період з 01 по 18 січня кожного року, наявних документів.

До документів, за якими до Форми № 1 уносять записи, належать, зокрема, паспорти, свідоцтва, земельно-кадастрова документація, правовстановлюючі документи, письмові заяви та усні повідомлення громадян.

Інформація про громадян, які ведуть ОСГ, вноситься до розділу II «Список осіб, які ведуть особисте селянське господарство».

Увага! У графі « Відмітка про ведення особистого селянського господарства»7 для громадян, яким у встановленому законом порядку передано у власність або оренду ділянки для ведення ОСГ, а також осіб, які перебувають у сімейних чи родинних стосунках і спільно проживають з особою, якій надана земельна ділянка з відповідним цільовим призначенням, фіксують їхнє волевиявлення вести (брати участь, бути членом ОСГ) або припинити ведення ОСГ. Це роблять шляхом проставлення у відповідній частині графи підпису члена ОСГ із зазначенням дати.

7 Складається з двох частин «ведеться» і «припинено».

Якщо Форму № 1 ведуть:

лише в електронному вигляді

громадянин підтверджує власне волевиявлення вести або припинити ведення ОСГ шляхом надання уповноваженій особі сільської, селищної, міської ради відповідної письмової заяви

у паперовому вигляді

дані вносять на основі усного повідомлення чи письмової заяви громадянина на його вибір

Примітка. У разі виявлення громадянином бажання припинити ведення ОСГ або повторно розпочати його ведення записи у графі «Відмітка про ведення особистого селянського господарства» проставляють відповідно до вимог п. 1 — 3 розд. II Порядку.

Якщо на територіях сільських, селищних, міських рад є домоволодіння з прилеглою земельною ділянкою з цільовим призначенням «для ведення ОСГ» або земельна ділянка для ведення ОСГ без розташованих на ній будівель (землеволодіння), місце проживання власника якого/якої зареєстровано за межами відповідної ради, а право власності на нього/неї набуте на підставі успадкування, придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, ренти, інших цивільно-правових угод, облік ОСГ треба здійснювати відповідно до п. 1 — 4 розд. II Порядку.

Увага! У графі «Примітка» для громадян, яким відповідно до законодавства виділена земельна ділянка для ведення ОСГ (до 01.01.02 р. — для особистого підсобного господарства) та які мають відповідний запис у графі «Відмітка про ведення особистого селянського господарства», у частині «ведеться» зазначають вид та дату видачі документа, який установлює право власності або право користування цією ділянкою.

У цій же графі для громадян, які мають відповідний запис у графі «Відмітка про ведення особистого селянського господарства», у частині «припинено» проставляють причину припинення ведення ОСГ відповідно до ст. 11 Закону № 742.

Увага! За необхідності до графи може вноситись інша довідкова інформація щодо ведення громадянином ОСГ, збирання якої не заборонено законодавством.

Облік ОСГ у формі № 3

Зазначену форму використовують міські, а також селищні ради в частині міських поселень за умови виділення громадянам із земель, закріплених за міськими радами, земельних ділянок для ведення ОСГ у порядку, передбаченому законодавством.

Форму № 3 заповнюють на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про передачу земельних ділянок у власність та користування для ведення ОСГ, земельно-кадастрової документації, а також письмових заяв і усних повідомлень громадян. Попри це у ній обов`язково зазначають адресу реєстрації місця проживання особи, якій надано земельну ділянку для ведення ОСГ.

У випадку уточнень і змін до наявних записів на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади та міських, селищних рад про передачу земельних ділянок у власність та користування для ведення ОСГ до цієї форми також уносять зміни.

До Форми № 3 також уносять інформацію про:

1

осіб, яким раніше вже були виділені земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства на територіях селищ міського типу та міських поселень

2

особу, якій надана земельна ділянка для ведення ОСГ, та осіб, які разом з нею ведуть ОСГ

Увага! Записи стосовно особи, якій надана земельна ділянка для ведення ОСГ, та осіб, які ведуть ОСГ разом з нею, засвідчують підписом цієї особи.

Упевнені, стаття допоможе вам у роботі, а у разі виникнення додаткових запитань щодо застосування норм Порядку — звертайтесь до редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі