Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Як здійснюється у 2017 році розподіл державної субвенції місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад? (Одеська обл.)

10.06.17 р. набрала чинності постанова КМУ від 07.06.17 р. № 410 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад» (далі — постанова № 410). Документ набрав чинності з дня опублікування («Урядовий кур’єр», 10.06.17 р., № 106).

Відповідно до постанови № 410 кошти субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад розподіляють між бюджетами об’єднаних громад пропорційно до площі та кількості сільського населення з рівною вагою обох цих факторів.

Завдяки прийняттю постанови № 410 розширено напрями використання такої субвенції. Тобто в цьому році її можна використовувати, зокрема, на:

— розроблення проектної, містобудівної та планувальної документації;

— створення, модернізацію центрів надання адміністративних послуг та придбання обладнання і програмного забезпечення; комунікаційних мереж, баз даних, систем оповіщення населення;

— закупівлю спеціалізованих санітарних транспортних засобів для лікувальних закладів;

— погашення в установленому законодавством порядку кредиторської заборгованості;

— капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).

Зауважимо, що постановою № 410 передбачено обов’язкове врахування потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення під час розроблення проектної документації, а також під час закупівлі транспортних засобів загального користування, шкільних автобусів.

Така вимога прописана у постанові № 410 не випадково. Вона практично реалізує в Україні принципи Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю від 13.12.06 р., ратифікованої Законом України від 16.12.09 р. № 1767-VI «Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї».

Станом на сьогодні об’єднані територіальні громади готують проектні заявки на використання коштів в обсягах, затверджених постановою № 410.

Зверніть увагу, що постановою № 410 щодо проектних заявок унесені значні уточнення. Відтепер вони мають бути подані разом з переліком заявок. При цьому формування переліку проектів, як і самих проектних заявок, видатки на які здійснюватимуться за рахунок коштів субвенції, та внесення до нього змін мають здійснювати, як і раніше, відповідні виконавчі комітети міських, селищних, сільських рад об’єднаних територіальних громад.

Такі виконавчі комітети подають зазначений перелік проектів разом з проектними заявками Раді міністрів АР Крим, облдержадміністраціям для надання протягом 5 робочих днів після їх отримання висновку щодо відповідності поданих проектних заявок плану соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади.

Крім того:

— проекти, календарні плани реалізації яких становлять більше одного року і видатки на які починаючи з 2016 року здійснюються за рахунок субвенції, уключаються щороку відповідними виконавчими комітетами міських, селищних, сільських рад об’єднаних територіальних громад до переліку проектів до завершення їх реалізації;

— перелік проектів з проектними заявками та висновками Ради міністрів АР Крим, облдержадміністрацій подаються виконавчими комітетами міських, селищних, сільських рад на погодження комісії, утвореної Мінрегіоном для розгляду таких переліків.

Зауважимо, що така комісія має протягом 5 робочих днів з дня надходження переліку проектів з проектними заявками погодити його або надати відповідним виконавчим комітетам міських, селищних, сільських рад зауваження щодо його доопрацювання та повторного подання на погодження.

І лише після погодження комісією переліку проектів зазначений перелік може бути затверджений відповідними міськими, селищними, сільськими радами та оприлюднений у місцевих засобах масової інформації або на офіційних веб-сайтах відповідних органів місцевого самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі