Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про опорний заклад та його філію

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи дійсно у філіях опорних закладів можна утворювати дитячі садки? Як фінансувати опорні заклади та їх філії у поточному році: лише за кошти освітньої субвенції чи лише коштом місцевого бюджету?

В рамках реформування системи освіти одним із важливих завдань об’єднаних територіальних громад у ході децентралізації є створення опорних закладів та їх філій. Для того щоб правильно скласти положення про філію опорного закладу, яке визначає правовий статус та основні засади діяльності філії у складі освітнього опорного закладу, що передбачено п. 2 Положення про освітній округ (далі — Положення), треба розуміти, що це таке.

До першого запитання.

Щоб знайти відповіді, треба звернутись по допомогу до Положення, яке містить визначення термінів «опорний заклад» та «філія опорного закладу» та затверджене постановою КМУ від 27.08.10 р. № 777 «Про затвердження Положення про освітній округ».

Одночасно зауважимо: постановою КМУ від 19.04.17 р. № 289, що набрала чинності 06.05.17 р. (з дня опублікування в «Урядовий кур’єр», 06.05.17 р., № 84), внесені зміни до визначення термінів «опорний заклад» та «філія опорного закладу».

Завдяки змінам визначено, що:

1. Опорний заклад є юридичною особою, має рахунки в органах Казначейства, самостійний баланс, штамп, печатку і у своєму складі філії та (або) здійснює з урахуванням потреб осіб з інвалідністю (у тому числі тих, що пересуваються на кріслах колісних) організоване підвезення учнів (вихованців) (не менше ніж із трьох селищ, сіл, в яких ліквідовано загальноосвітні навчальні заклади або припинено (зупинено) їх діяльність) і педагогічних працівників (у разі потреби) до опорного закладу і до місця проживання.

Як бачимо, до опорних закладів тепер можуть відноситись заклади, що не мають філій, але до них здійснюється підвезення учнів не менше ніж із трьох селищ, сіл.

Крім того, змінами наголошується важливість підвезення до опорних закладів дітей з особливими потребами. Тобто усі інші заклади, які не відповідають наведеному вище визначенню «опорний заклад», не можуть отримати такий статус.

Що стосується кількості учнів (вихованців) опорного закладу (без урахування учнів (вихованців) філій), їх кількість не змінилась і, як правило, становить не менше 200 осіб.

2. Філія не є юридичною особою і діє на підставі положення, затвердженого в установленому порядку. Філія виконує функції початкової школи, а також за рішенням засновника — функції основної школи, дошкільного підрозділу навчально-виховного комплексу.

Як бачимо, завдяки постанові № 289 громади можуть використовувати приміщення, які вивільнені унаслідок утворення опорних закладів. Зокрема, у приміщенні філії такого закладу дійсно можна утворити дошкільні навчальні заклади за наявності відповідного рішення засновника. Інакше кажучи, філіями опорних закладів відтепер можуть бути навчально-виховні комплекси — заклади, що об’єднують початкову школу та дитячий садок.

До другого запитання.

У цьому році важливим є ухвалення нової формули розподілу освітньої субвенції та механізму її надання (далі — формула). Формула затверджена постановою КМУ від 01.03.17 р. № 114 (набрала чинності 17.03.17 р. з дня опублікування — «Офіційний вісник України» (17.03.17 р.), № 22, ст. 620).

Відтепер за рахунок державного бюджету забезпечуються лише видатки на заробітну плату педагогічним працівникам, а самі опорні заклади мають утримуватись за рахунок коштів місцевого бюджету. Зауважимо: формула застосовується з 01.01.17 р.

Отже, формула враховує нові підходи, визначені ст. 1032 Бюджетного кодексу України.

Нагадаємо, що зазначеною нормою передбачено спрямування освітньої субвенції на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів у частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

Розподіляє субвенцію між місцевими бюджетами Міністерство освіти і науки України.

До речі, п. 16 Положення також визначає, як здійснюється фінансування опорного закладу. Так, фінансування опорного закладу, його філії здійснюється його засновником або уповноваженим ним органом відповідно до законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі