Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про відшкодування працівникові витрат на проживання у відрядженні

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Працівник вибув у відрядження в інший населений пункт на два дні. При поверненні з відрядження він надав рахунок з готелю, де вказано, що він проживав у двомісному номері. Відряджений працівник пояснив це тим, що вільних місць у готелі не було і шукати інший готель було запізно (у місто він прибув пізно увечері). Що робити бухгалтеру: чи треба відшкодовувати працівнику витрати на проживання у двомісному номері?

На жаль, у запитанні не сказано, яка саме ціна вказана у рахунку: за двомісний номер чи за проживання у цьому номері однієї особи. Ця інформація є дуже важливою. Адже інколи готелі надають й двомісні номера для проживання лише однієї особи. Як правило, в таких випадках особа оплачує не вартість двомісного номеру, а вартість проживання за одну добу однієї особи. Тобто у випадку коли в готелі немає вільних місць у одномісних номерах, адміністратор готелю за дозволом власника може розмістити відрядженого й у двомісному номері, але з оплатою лише за розміщення однієї особи.

Зауважимо: на щастя, Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон (далі — Інструкція № 59) не встановлює вимог до типу місць проживання відряджених працівників. Єдине, на чому наголошує Інструкція № 59 стосовно найму житлового приміщення — це умова обов’язкового отримання підтвердних документів, що засвідчують вартість витрат на проживання. Нагадаємо, що Інструкція затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Наказом Держбуду України від 13.10.2000 р. № 230 затверджено форми документів первинного обліку та Інструкцію про порядок ведення документообігу при наданні готельних послуг у ДП «Укркомунобслуговування» (далі — Інструкція). Такі форми документів первинного обігу та Інструкцію рекомендовано для застосування готельними підприємствами України незалежно від підпорядкування та форми власності. Але наголосимо: норми Інструкції не є обов’язковими до застосування, а лише рекомендованими. Тому готелі можуть видавати рахунок (або інший документ) навіть довільної форми. Як правило, за основу береться вже затверджена форма № 4-г «Рахунок», яка застосовується при оформленні розрахунків з громадянами за основні та додаткові послуги, отримані у готелі. Таку форму використовують при будь-якій формі обробки документа (електронній, ручній) та при будь-якому виді розрахунку (готівковому, безготівковому). Відповідно до Інструкції рахунок виписується у двох примірниках. Перший видається особі, яка проживає, а другий здається до бухгалтерії готелю.

У графі форми «Послуга» міститься перелік основних та додаткових послуг готелю, наданих особі, яка проживає, за звітний період, та податків на ці послуги. Суму до сплати розраховують щодобово згідно з переліком фактично отриманих послуг. Тобто готель має повне право видати рахунок із вартістю проживання за добу на одну особу, незважаючи на те, в який номер така особа була розміщена. В такому разі відряджений працівник має прослідкувати, щоб у виданому йому рахунку була наведена саме вартість одного місця у готелі. Тобто, відряджений працівник, проживаючи у двомісному номері через відсутність вільних одномісних номерів у готелі, сплачує лише за себе. Чому це важливо?

Відповідно до п. 5 розд. ІІ Інструкції підприємство за наявності підтвердних документів (в оригіналі) відшкодовує в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення витрати відрядженим працівникам на найм житлового приміщення з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання.

Зверніть увагу, у роз’ясненнях, розміщених на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 103.17), фіскали зазначали таке. У разі якщо:

— відряджений працівник сплатив за проживання в двомісному номері готелю за двох, то відшкодування витрат з віднесенням їх до складу витрат підприємства здійснюється з розрахунку вартості проживання тільки однієї особи;

— підприємство відшкодовує працівнику повну вартість двомісного номеру, то вартість другого місця в даному номері буде вважатись додатковим благом відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі — ПК) та включатись до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (тобто оподаткування додаткового блага здійснюється за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПК, — 18 %).

Отже, бухгалтеру треба уважно вивчити наданий рахунок й на підставі цього здійснити відшкодування витрат на проживання відрядженому працівнику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі