Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про відображення інформації у ф. 1ДФ при видачі свідоцтв про право на спадщину

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Які графи податкового розрахунку за формою № 1ДФ треба заповнювати уповноваженій посадовій особі органу місцевого самоврядування при видачі свідоцтв про право на спадщину на користь фізичної особи та за якою ознакою треба відображати дохід?

Питання, пов’язані з оподаткуванням доходу, який отримала фізична особа на території України у вигляді спадщини, регулює ст. 174 Податкового кодексу України (далі — ПК). Об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПК, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковують згідно з правилами, встановленими розділом ІV ПК для оподаткування спадщини. Про це чітко зазначено у п. 174.6 ст. 174 ПК.

Нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах — уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому розділом ІV ПК для податкового розрахунку (п. 174.4 ст. 174 ПК). Відтак у податковому розрахунку обов’язково зазначають суму доходу у вигляді вартості успадкованого майна, отриманого платником податку, зазначеним у пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПК.

Зауважимо: вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не зазначені у пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПК, оподатковують за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПК (тобто за ставкою 5 %). Підставою для цього є пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПК. Одночасно за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковують (п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПК):

а) об’єкти спадщини, що успадковують члени сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

б) вартість власності, зазначеної в підпунктах «а», «б», «ґ» п. 174.1 ст. 174 ПК, що успадковує особа, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах «а», «б» п. 174.1 ст. 174 ПК, що успадковуються дитиною-інвалідом;

в) грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Наголосимо, що при видачі свідоцтв про право на спадщину нотаріус та/або уповноважена посадова особа відповідного ОМС виконують функції податкових агентів лише в частині надання інформації контролюючим органам і не зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету з доходу платника податку у вигляді вартості успадкованого майна. Тому у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ заповнюють такі графи:

— графу 1 – порядковий номер кожного рядка, що заповнюється та графу 2 – податковий номер або серія та номер паспорта;

— графу 3а – сума доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним спадщини, та графу 4а – сума податку, що підлягає сплаті до бюджету;

— графу 4 – сума фактично перерахованого податку (за умови сплати) та графу 5 – код ознаки доходу.

Згідно з Довідником ознак доходів суми доходів, отриманих платником податку внаслідок прийняття ним спадщини, відображають за чотирма ознаками доходу «113» – «116» залежно від ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем або за ознакою доходу «117» для прийнятих у спадщину заощаджень, поміщених до 02.01.92 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, погашення яких не відбулось. Довідник ознак доходів наведено у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4.

Зауважимо: нотаріус щодо виданих свідоцтв про право на спадщину та уповноважена посадова особа відповідного ОМС повинні відображати у податковому розрахунку за ф. №1ДФ військовий збір. У рядку «Військовий збір» розділу ІІ податкового розрахунку за ф. № 1ДФ проставляють загальні суми отриманого доходу та фактично утриманого (перерахованого) військового збору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі