Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про фінансування ПТНЗ у 2017 році

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Як у цьому році фінансуються професійно-технічні навчальні заклади?

У цьому році дійсно змінилось фінансування професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ).

Нагадаємо, що минулого року бюджети міст обласного значення не змогли повноцінно забезпечити фінансування цих закладів.

У 2017 році видатки на професійно-технічну освіту здійснюють з бюджетів міст обласного значення (обласних центрів) та обласних бюджетів.

Про порядок проведення видатків з обласних центрів йдеться у пп. «е» п. 2 ч. 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України (далі — БК).

Так, з обласних центрів проводитимуть видатки на оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та/або комунальної власності, які розташовані на території цих міст (пп. «е» п. 2 ч. 1 ст. 89 БК).

З обласних бюджетів проводять видатки на оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та/або комунальної власності. Виключення становлять заклади, визначені зазначеним п.п. «е» п. 2 ч. 1 ст. 89 БК.

Але це ще не все.

Пункт 201 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БК встановив ще одну цікаву вимогу.

З обласного бюджету дозволено фінансувати ПТНЗ, які розташовані на території міст обласного значення — обласних центрів, в частині підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення для потреб усієї області.

Щоб це зробити, до обласної ради повинна звернутись рада міста обласного значення — обласного центру із проханням передати їй кошти на підготовку кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення для потреб усієї області.

Після цього обласна рада ухвалює відповідне рішення та затверджує в обласному бюджеті обсяги міжбюджетних трансфертів з обласного бюджету до бюджету міста обласного значення — обласного центру.

Зауважимо: регіональне замовлення формуватимуть департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської міської держадміністрацій за поданням ПТНЗ, погодженням з регіональними радами професійно-технічної освіти та міськими радами з урахуванням прогнозних показників потреби у кадрах на регіональному ринку праці та обсягів видатків обласних бюджетів, бюджетів міст обласного значення — обласних центрів та бюджетів м. Києва на зазначені цілі.

Саме про це говорить п. 3 Методичних рекомендацій щодо формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (далі — Методичні рекомендації).

Зазначимо: цей документ затверджено розпорядженням КМУ від 14.12.16 р. № 994-p.

Методичні рекомендації розроблені з метою забезпечення єдиного підходу до формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів, а також визначення шляхів взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) та громадських організацій.

Критеріями формування регіонального замовлення є:

— задоволення потреб регіону у кваліфікованих кадрах з урахуванням прогнозних показників (відсоток працевлаштування випускників навчальних закладів; відсоток задоволення заявлених потреб регіону у кадрах з відповідною освітою, питома вага серед них випускників навчальних закладів);

— вартість послуг з підготовки одного кваліфікованого робітника, фахівця за кошти бюджетів АР Крим, обласних бюджетів, бюджетів міст обласного значення — обласних центрів та бюджетів мм. Києва та Севастополя;

— інші критерії за вибором місцевих органів виконавчої влади та ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі