Теми статей
Обрати теми

Отримання відомостей про власника квартири/приміщення у багатоквартирному будинку

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Вже півтора року діє Закон України від 14.05.15 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»1, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 6 якого співвласники мають право безоплатно одержувати інформацію про суб’єктів права власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу таких квартир та приміщень у порядку і межах, визначених законом. Разом із тим на практиці ще й досі виникають питання щодо порядку реалізації вказаного положення.
img 1

1 Далі за текстом — Закон № 417.

Отримання відомостей від реєстратора

Закон № 417 не обмежує право співвласників на отримання інформації про власників інших житлових та/або нежитлових приміщень у своєму багатоквартирному будинку зверненням лише до певного кола суб’єктів, а тому вимогу про надання такої інформації співвласник багатоквартирного будинку вправі адресувати будь-якому суб’єкту, який нею володіє.

На сьогоднішній момент найповнішим джерелом інформації про зареєстроване право власності у багатоквартирному будинку є Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Порядок надання фізичним та юридичним особам інформації із вказаного Реєстру затверджено постановою КМУ від 24.12.14 р. № 722 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно»2.

2 Далі за текстом — Порядок.

Відповідно до п. 46 Порядку інформація з Державного реєстру прав формується за допомогою програмних засобів ведення цього Реєстру на підставі відомостей, що містяться у ньому, з присвоєнням індексного номера, фіксацією дати та часу її формування.

Подання заяви для надання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі здійснюється особисто заявником (його представником на підставі довіреності) або шляхом надсилання поштою з описом вкладення.

Формування та реєстрацію запитів проводить відповідно до п. 5 Порядку:

1

орган державної реєстрації прав

2

нотаріус як спеціальний суб’єкт, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно

3

особи, які відповідно до Закону України від 01.07.04 р. № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» можуть виконувати повноваження державного реєстратора з прийому та видачі документів шляхом внесення відомостей, обов’язковість зазначення яких передбачено затвердженою відповідно до законодавства формою заяви (запиту), до такої бази даних

Листом Міністерства юстиції України від 01.07.15 р. № 19.2/46 «Щодо надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно» надано роз’яснення, що співвласники багатоквартирних будинків у зв’язку з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління відповідно до положень п. 5 Порядку мають право отримувати інформаційну довідку з Державного реєстру прав, у якій зазначаються відомості, наявні у Державному реєстрі прав та реєстрах, щодо об’єкта нерухомого майна, крім персональних даних суб’єктів речових прав на нерухоме майно (реквізитів документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податку).

Окремим видом інформації з Державного реєстру прав є інформація, що містить відомості про отримання іншими особами, відмінними від суб’єкта права, інформації з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що стосуються такого суб’єкта права. Отже, інформація про запит також вноситься до Реєстру.

В інформаційній довідці з Державного реєстру прав, що видається у паперовій формі органом державної реєстрації прав, нотаріусом за заявою власника (співвласника) квартири, житлового чи нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, у разі створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (асоціації власників житлових будинків, якщо їй делеговані повноваження з управління неподільним та загальним майном відповідного житлового комплексу), зазначається інформація про суб’єктів права власності на квартири, житлові та нежитлові приміщення, розташовані в багатоквартирному житловому будинку, наявні у Державному реєстрі прав на дату та час її формування.

В роз’ясненні додатково зазначено, що плата за надання таких інформаційних довідок у разі звернення співвласників багатоквартирних будинків у зв’язку з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління з 1 липня 2015 року не справляється.

Отримання відомостей від БТІ

Як відомо, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно запрацював лише з 01.01.13 р., до того моменту інформацію про правочини щодо нерухомого майна заносилась до реєстру Бюро технічної інвентаризації3.

3 Далі за текстом — БТІ.

Після початку роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно БТІ мали інформацію із паперових реєстрів надати державним реєстраторам для внесення відомостей до вказаного Реєстру, що на практиці відбулось не в повній мірі, внаслідок чого інформація не про всіх власників об’єктів нерухомого майна занесена до Державного реєстру. Тобто на сьогоднішній момент отримати інформацію про деяких власників можна лише в БТІ.

Задля урегулювання вказаної прогалини Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України4 листом від 27.12.15 р. № 8/9-3770-15 надало роз’яснення про порядок надання відомостей про власників у разі звернення до БТІ.

4 Далі за текстом — Мінрегіон.

З метою забезпечення виконання вимог Закону № 417 у разі звернення співвласника багатоквартирного будинку (власника квартири або нежитлового приміщення в ньому) до БТІ щодо отримання інформації про суб’єкта права власності на всі квартири, на нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу таких квартир та приміщень мають усі правові підстави для надання такої інформації в межах відомостей, що наявні в БТІ.

Інформація в якості відповіді на такий запит має містити такі відомості:

1

прізвище, ім’я, по батькові (для юридичних осіб — найменування) власника (власників)

2

загальна площа

При цьому БТІ має застерегти запитувача такої інформації про те, що відомості є дійсними станом на дату фактичного припинення БТІ функцій з реєстрації речових прав на нерухоме майно в конкретному населеному пункті. Мінрегіон пропонує звернення про надання зазначеної інформації розглядати в порядку та строки, зазначені Законом України від 02.10.96 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян». Також Мінрегіон зауважує, що від заявника необхідно вимагати пред’явлення документа, який підтверджує його статус співвласника відповідного багатоквартирного будинку (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу квартири/приміщення тощо), оскільки саме цей статус дає йому право звертатися із запитом про надання такої інформації.

Відповідно до вказаного листа Мінрегіону оплата за надану послугу розраховується відповідно до Збірника норм часу на роботи, що виконуються суб’єктами господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 21.11.03 р. № 198, та вартості нормо-години, затвердженої згідно з вимогами КМУ від 24.12.96 р. № 1548 (ср. ). Разом із тим із вказаною рекомендацією Мінрегіону важко погодитись, оскільки Закон № 417 надає право кожному співвласнику у багатоквартирному будинку отримувати відомості про власників саме на безоплатній основі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі