Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про замовника землевпорядної документації у разі облаштування місць поховання

Макієнко М., спеціаліст у сфері права
Для нашої сільської ради наразі дуже актуальним є питання облаштування місця поховання. Ще у 2014 році сільська рада звернулася до Управління Держгеокадастру та районної державної адміністрації з клопотанням про надання дозволу на розробку документації із землеустрою. Такий дозвіл ми отримали і звернулися до землевпорядної організації для замовлення проекту виготовлення проекту землеустрою. Проте, договір з нами не уклали, посилаючись на те, що з цього питання має звернутися спеціалізоване підприємство, установа, організація. Як нам вирішити це питання?

Для відповіді на запитання слід проаналізувати вимоги Закону України від 10.07.03 р. № 1102-IV «Про поховання та похоронну справу» (далі — Закон № 1102). Так, ст. 8 Закону № 1102 передбачає перелік прав, обов’язків та повноважень центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) в частині реалізації діяльності у сфері поховання. Зокрема, ч. 5 ст. 8 Закону № 1102 визначено, що ОМС серед іншого вирішують відповідно до їх компетенції питання про відведення земельних ділянок для організації місць поховання, забезпечують будівництво, утримання в належному стані та охорону місць поховання, створюють ритуальні служби.

Отже, законодавством прямо передбачено в переліку повноважень ОМС створення та організацію функціонування на відповідній територіальній одиниці спеціалізованого комунального підприємства, установи, організації (яким і є ритуальна служба, якщо подивитися визначення, наведене в ст. 9 Закону № 1102) з метою реалізації та виконання вимог Закону № 1102.

Більше того, відповідно до ст. 23 Закону № 1102 для розміщення місця поховання рішенням уповноваженого органу в установленому законом порядку відповідному спеціалізованому комунальному підприємству, установі, організації в постійне користування надається земельна ділянка. Цю норму слід вважати спеціальною в частині надання земельної ділянки для зазначених потреб, згідно з якою використовувати земельну ділянку у відповідності до вимог Закону № 1102 для організації місць поховання може лише спеціалізоване комунальне підприємство, яке буде займатись наданням ритуальних послуг.

В той же час питання щодо розробки документації із землеустрою врегульовано нормами Земельного кодексу України (далі — ЗК). Так, відповідно до ст. 123 ЗК особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або ОМС, які відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Враховуючи вищевикладені норми законодавства, сільська рада не може бути замовником послуг щодо виготовлення проектної землевпорядної документації.

З метою отримання дозволу на розробку землевпорядної документації повинно бути утворене спеціалізоване підприємство, яке у передбаченому ЗК порядку і матиме змогу звернутися з цим питанням до відповідного органу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі