Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про підвищення розміру добових

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи змінилась сума добових у цьому році для працівників, які вибувають у відрядження?

Так, у 2017 році сума добових для працівників, які вибувають у відрядження, дійсно змінилась. Зміни до додатку 1 до постанови КМУ від 02.02.11 р. № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» внесені постановою КМУ від 05.04.17 р. № 241 (далі — постанова № 241).

Зауважимо: таке підвищення добових та граничної суми витрат на найм житлового приміщення є цілком обґрунтованим. Адже з 01.01.17 р. завдяки Закону України від 21.12.16 р. № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік» відбулось підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, які автоматично призвели до підвищення ринкових цін на оренду житла та продукти харчування, особливо у великих містах.

Постанова № 241 набрала чинності (опублікована у газеті «Урядовий кур’єр», 19.04.17 р. ). Відтак застосовувати нові розмірі добових та граничну суму витрат на найм житлового приміщення треба починати для відряджень, які оформлюються включно з 19.04.17 р.

Відповідно до вимог постанови № 241 з дати набрання чинності постановою № 241 працівникам-бюджетникам, яких направлено у відрядження, треба відшкодовувати:

— суму добових витрат у розмірі 60 грн. (раніше — 30 грн.);

— граничну суму витрат на найм житлового приміщення за добу в межах України — 600 грн. без ПДВ (раніше — 250 грн.).

Як бачимо, завдяки постанові № 241 добові підвищились у 2 рази, а от відшкодовувати витрати на найм житлового приміщення за проживання, наприклад, за добу в готелі, відтепер можна у сумі до 600 гривень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі