Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про порядок оплати електроенергії

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
На Форумі, що розміщений на порталі «Бухгалтер», в обговоренні між форумчанами підіймалась тема про відміну попередньої оплати за електроенергію для установ та організацій, які фінансуються з державного та місцевого бюджету . Чи це дійсно так і яким нормативно-правовим документом це закріплено?

Спочатку зазначимо, що мова йде не про відміну попередньої оплати, а про розширення варіантів оплати за електроенергію для установ та організацій, які фінансуються з державного та/або місцевого бюджету.

Відповідні зміни внесено постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 06.04.17 р. № 492 (далі — постанова № 492) до Правил користування електричною енергією (далі — Правила).

Нагадуємо: Правила затверджені постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики від 31.07.96 р. № 28.

Відповідно до змін, які принесла із собою постанова № 492, установи та організації, які фінансуються з державного та/або місцевого бюджету, можуть здійснювати оплату вартості електроенергії за попередньою оплатою, плановими платежами з наступним перерахунком або оплатою, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Торкнулись зміни й суб’єктів господарювання, предметом діяльності яких є надання житлово-комунальних послуг населенню. Такі суб’єкти у межах наданих населенню послуг, включаючи установи та організації, які утримуються за рахунок коштів (внесків) населення, здійснюють повну оплату вартості обсягу спожитої електричної енергії один раз за фактичними показами засобів обліку електроенергії на початку періоду, наступного за розрахунковим, згідно з договором про постачання або купівлю-продаж електроенергії.

Зауважимо: зміни до Правил спрямовані на поліпшення стану розрахунків за електроенергію та набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування в газеті «Урядовий кур’єр». На дату підготовки відповіді документ не опубліковано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі