Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про плату за оренду земельної ділянки

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Декілька років тому фізична особа — підприємець орендувала земельну ділянку комунальної власності. Наразі цей підприємець подав позов до суду про визнання укладеного договору оренди землі недійсним. Чи треба буде повертати з місцевого бюджету такому підприємцю усю суму орендної плати, яку він щомісяця сплачував протягом цих років, якщо позов буде дійсно задоволено судом?

При наданні відповіді на запитання в першу чергу слід керуватись нормами Податкового кодексу України (далі — ПК) та Закону України від 06.10.98 р. № 161-ХІV «Про оренду землі» (далі — Закон № 161), а також самим договором оренди землі.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (далі — орендна плата). Про це свідчить п.п. 14.1.136 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі — ПК). Крім того, таке саме визначення містить й ст. 21 Закону № 161 (ср. ). При цьому розмір, умови внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Водночас строки внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності встановлюються відповідно до вимог ПК.

Отже саме договір оренди за земельну ділянку є підставою для нарахування орендної плати за неї, що підтверджує й п. 288.1 ст. 288 ПК. Надамо визначення терміна «договір оренди землі» відповідно до діючого законодавства.

Договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону № 161).

Наголосимо, що право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав. Саме про це йдеться у ст. 125 Земельного кодексу України.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) мають самостійно обчислювати суму податку щороку станом на 1 січня. Не пізніше 20 лютого поточного року вони подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПК, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Більш детальну інформацію про це містить п. 286.2 ст. 286 ПК.

У ч. 6 ст. 21 Закону № 161 зазначено, що у разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Отже, у разі визнання у судовому порядку недійсним договору оренди землі, строк дії якого закінчився, суб’єкт господарювання не має права зменшити податкові зобов’язання з орендної плати за фактичний строк перебування землі в оренді за таким договором. Але оскільки у запитанні відсутня інформація щодо того, чи закінчився чи ні договір оренди землі, зазначимо наступне.

На Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 112.05 фіскали зазначали щодо ситуації, коли строк дії договору оренди землі не закінчився.

На думку фіскалів, тільки у цьому випадку (якщо рішенням суду такий договір визнається недійсним), суб’єкт господарювання має право зменшити податкові зобов’язання з орендної плати за земельні ділянки, але тільки з дати набрання законної сили таким рішенням суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі