Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про розмір кошторисної заробітної плати при визначенні вартості будівництва у 2017 році

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Який розмір кошторисної заробітної плати треба врахувати у поточному році, якщо необхідно визначити вартість будівництва об’єктів, які споруджуються із залученням коштів комунального підприємства?

Щоб відповісти на запитання, необхідно зазирнути до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 20.10.16 р. № 281. Зазначеним документом затверджено Порядок розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів (далі — Порядок).

Орієнтовний розмір кошторисної заробітної плати, який доцільно враховувати у 2017 році при визначенні вартості будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, складає від 3590 до 5500 гривень, що відповідає середньому розряду складності робіт у будівництві 3,8 при виконанні робіт у звичайних умовах. Про це зазначало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у своєму листі від 03.04.17 р. № 7/15-3463 (ср. ).

Нагадуємо: такий показник призначений для врахування замовниками (інвесторами) при визначенні вартості будівництва на стадії розроблення проектної документації. По кожному конкретному об’єкту замовники будівництва мають прийняти рішення щодо рівня кошторисної заробітної плати у складі вартості будівництва. При цьому виходити слід із виду будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) та особливостей здійснення будівельних робіт на об’єкті будівництва.

Зауважимо: Мінрегіон у зазначеному листі зазначає, що для врегулювання проблемних питань залежно від стадії інвестиційного процесу (розробка проектної документації, підготовка тендерної пропозиції учасника конкурсних торгів (договірна ціна), проведення взаєморозрахунків за укладеними договорами підряду) цей показник може використовуватись у такий спосіб.

При складанні інвесторської кошторисної документації розмір кошторисної заробітної плати треба враховувати замовником у складі вихідних даних на проектування на підставі розрахунків, виконаних відповідно до Порядку. При складанні ціни пропозиції учасника конкурсних торгів (договірної ціни) підрядник має здійснити розрахунок кошторисної заробітної плати виходячи із середньомісячної заробітної плати одного працівника в режимі повної зайнятості, яку планує отримувати на об’єкті будівництва, та з урахуванням положень галузевих (міжгалузевих), територіальних угод та колективних договорів.

Наголосимо: думка Мінрегіону небезпідставна та підтверджується п. 1 та 2 розділу III Порядку.

Враховуйте, що:

— при взаєморозрахунках за обсяги виконаних будівельних робіт розмір кошторисної заробітної плати визначається виходячи з розміру, розрахованого та передбаченого у договірній ціні. Уточнення можливе, якщо договором передбачено порядок та випадки уточнення договірної ціни у зв’язку із зміною вартості трудових ресурсів;

— для проектної документації, яка направлена для здійснення експертизи, вартість трудових ресурсів уточнюється за рішенням замовника виходячи з фінансових можливостей. За цих умов кошторисна частина проектної документації підлягає перерахунку;

— при підготовці документації до конкурсних торгів замовники відповідно до Закону України від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» можуть визначати в критеріях умови щодо визначення розміру кошторисної заробітної плати на підставі розрахунку, виконаного відповідно до Порядку, та встановлення у договорі підряду порядку, випадків та термінів уточнення договірної ціни;

— джерелом покриття додаткових витрат, пов’язаних зі зміною вартості трудових ресурсів на стадії виконання договорів підряду, можуть слугувати кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, та кошти на покриття ризиків, що передбачені у затвердженій в установленому порядку проектній документації (кошторисній частині цієї документації).

Зверніть увагу, п. 2 розділу II Порядку передбачено можливість встановлення органами місцевого самоврядування розміру кошторисної заробітної плати при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів місцевих бюджетів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі