Теми статей
Обрати теми

Фандрайзинг для новачків: з чого почати отримувати гранти для своєї громади

Бабій О., виконавчий директор Клубу сталого бізнесу, Михальська В., менеджер зі зв’язків з громадськістю ВБ «Фактор»
Україна сьогодні знаходиться в зоні особливої уваги всього світу у зв’язку із чисельними реформами, що знаходяться на стадії становлення та реалізації в країні. Особлива увага прикута до реформи децентралізації як до найперспективнішої реформи для сталого розвитку всієї країни, у тому числі для її найвіддаленіших місцевостей. Чисельні проекти місцевого розвитку не завжди фінансуються за рахунок державного та місцевого бюджетів. Багато розвинених країн світу сприймають питання міжнародної стабільності як питання свого національного інтересу. Тому Україна сьогодні отримує чисельні фінансові вливання для задоволення власних потреб, що спрямовані на розвиток. Сьогодні органу місцевого самоврядування як ніколи легко отримати кошти на реалізацію проекту у своїй громаді. За різними підрахунками, фінансування проектів в Україні і для України на сьогодні сягає 13 млрд євро зовнішнього фінансування у вигляді грантів. Ви все ще не долучилися до фандрайзингу на користь своїх громад? Тоді цей матеріал для вас.

Що таке гранти?

Гранти — це кошти міжнародних організацій (яких ще називають міжнародними фінансовими структурами або донорськими організаціями), що надаються безповоротно, безоплатно та без подальших тривалих зобов’язань. Ці кошти надаються для реалізації певних завдань, які мають для суспільства соціальну значимість та інтерес. Ознака безповоротності вказує на той факт, що ці кошти не підлягають поверненню надавачу гранта (якщо вони витрачені за цільовим призначенням, про що буде йтися далі). Ознака безоплатності полягає в тому, що за використання цих коштів отримувач гранта не сплачує донору ані процентів за користування цими коштами, ані певної винагороди. У свою чергу, під ознакою відсутності подальших тривалих зобов’язань розуміється той факт, що зобов’язання звітувати за ці кошти поширюються тільки на конкретний проект, який реалізується за кошти донора, та не потребують від отримувача гранта подальших взаємовідносин із донором у контексті здійснення ним іншої діяльності або реалізації інших проектів.

На сьогодні в Україні можна отримати грант майже на будь-яку діяльність, яка буде сприяти процесам розвитку в громаді. Зокрема, але не виключно, особливими сферами пріоритету для донорів є:

1

стратегічне планування та формування сталого управління в органах місцевого самоврядування, особливо в новостворених об’єднаних територіальних громадах, які ще не мають досвіду роботи з новими моделями, що пропонуються реформою децентралізації

2

система розвитку інфраструктури та соціальних послуг (лікарні, школи, ЦНАПи та ін.)

3

розвиток малого і середнього підприємництва в громадах як основна галузь, яка створює додану вартість, формує нові робочі місця та забезпечує надходження «сталих» грошей з податків та зборів

4

розвиток громадянського суспільства, зокрема проекти взаємодії неурядових організацій із владою

Здебільшого, донори не фінансують:

1

політичну діяльність

2

діяльність релігійних організацій

3

індивідуальні підприємницькі проекти (не слід плутати із фінансуванням розвитку малого і середнього підприємництва. Власне, конкретний проект конкретного підприємця фінансуватися не буде, разом з тим створення сприятливого клімату для підприємництва в громаді донора неодмінно зацікавить)

Хто може претендувати на грант?

Для органів місцевого самоврядування існує декілька моделей подання заявки на грант від міжнародної фінансової структури (розташовані за порядком пріоритетності для донора):

1

спільний проект органу місцевого самоврядування та неурядової організації на користь громади. Такий проект має найбільший шанс отримати прихильність від донора. Спільна заявка стане для донора гарантією отримання реальних результатів у громаді

2

власне проект організації громадянського суспільства, що вона реалізує самостійно. Такий проект, якщо його реалізація є цікавою для органу місцевого самоврядування, може бути «підсилено» гарантійним або рекомендаційним листом з боку органу місцевого самоврядування, що має збільшити його шанси перед донором

3

власне проект органу державної влади або органу місцевого самоврядування. Такі проекти також можуть знайти підтримку в донорів, утім, цим органам треба бути дуже обережними із визначенням галузей для залучення фінансування, адже ключові галузі діяльності фінансуються з бюджетів відповідного рівня і підтримка діяльності у цих сферах не буде цікавою для донора

Таким чином, головною порадою для органів місцевого самоврядування є активно співпрацювати з інституціями громадянського суспільства у своїй громаді. Це не тільки збільшить шанси на отримання фінансування проекту в громаді. Неприбуткові організації можуть забезпечувати проект власними ресурсами (у тому числі командними) та можуть взяти на себе технічну частину забезпечення проекту, що значно спростить роботу органу місцевого самоврядування, обмеженого формальними процедурами. Долучайтеся до проектів громадянського суспільства у своїй громаді та підтримуйте їх — результат однозначно перевищить витрачені зусилля.

Пошук та подання проектної пропозиції

Є декілька практичних порад для визначення «вашого» донора, який зможе підтримати ваш проект місцевого розвитку.

Перш за все варто звернути увагу на грантові пропозиції, які відкриті саме зараз та приймають заявки. Оголошення про такі конкурси можна знайти, наприклад, на сайті «Клубу сталого бізнесу» — http://sbiz.club/. При обранні таких відкритих конкурсів необхідно завжди зважати на дедлайн подання грантової пропозиції — кінцевий термін подання заявки.

Також чисельні донорські структури надають фінансування постійно, без оголошення конкурсу з чітко визначеним дедлайном. Тут варто звернути увагу на конкурси посольств розвинених країн (США, ФРН, Сполучене королівство та ін.), конкурси інституцій ЄС та ООН (Європейська комісія, Програма розвитку ООН), міжнародних та регіональних банків (Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку), а також конкурси урядових структур іноземних країн (Міжнародна агенція розвитку США UDAID, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, Агенція міжнародного розвитку Швеції SIDA та ін.). Також в Україні працюють чисельні неурядові фонди, готові підтримати певний проект у тій чи іншій пріоритетній для них галузі (програми підтримки демократії, молоді, науки, культури). У цьому випадку варто контактувати безпосередньо з представниками таких інституцій (контакти менеджерів зазвичай можна знайти на сайтах цих програм) та запитувати в них про можливості отримання від них фінансування.

Порада! Якщо ви вирішили звернутися до організації, яка не має відкритого конкурсу, або формулювання пріоритетів донора в оголошенні про конкурс визначені нечітко — спробуйте знайти, чи має вже така організація досвід фінансування проекту, схожого на той, що ви хочете їй запропонувати.

Але знайти донора — це тільки початок процесу. Тепер ви маєте запропонувати донору ваш проект — «продукт», який він захоче профінансувати. Опис цього «продукту» зазвичай міститься в проектній пропозиції (або технічній пропозиції).

Здебільшого кожен донор має свою аплікаційну форму, якої необхідно суворо дотримуватися при описі вашої проектної пропозиції. Утім, для того щоб завчасно підготувати форму, ми опишемо вам стандартний набір даних, які зазвичай має містити проектна пропозиція:

1

Найменування проекту, його мета та очікувані результати. Результати проекту мають бути цілком досяжні та відчутні. Мета проекту повинна чітко відповідати вашій діяльності в рамках проекту. Бажано також визначити цільову аудиторію проекту, яка відчує на собі його вплив, із визначенням кількісного показника такої цільової аудиторії

2

Чітко і детально розроблений план заходів з реалізації проекту. Такий план має містити конкретну діяльність або подію в рамках проекту, її орієнтовну дату або тривалість, бажано також кількість залучених осіб

3

Команда проекту. Донору важливо знати, що проект буде реалізовуватися компетентними особами, які мають відповідні повноваження та досвід роботи як у сфері, на яку спрямована діяльність у межах проекту, так і у сфері залучення грантів. Чітко розмежовуйте ролі учасників команди з реалізації проекту. Також будьте готові, що донор може запросити резюме учасників проекту. Звертайте в цих резюме увагу саме на досвід, необхідний донору (інформація про роботу вашого проектного менеджера у юнацтві перукарем донору цікавою не буде)

4

Бюджет проекту. Бюджет проекту має містити реальні ціни на товари та послуги, які будуть придбаватися за грантові кошти. Заздалегідь з’ясуйте у ваших підрядників, яку стандартну суму вони очікують отримати за подібні роботи чи послуги. Бюджет повинен бути збалансованим та містити тільки ті потреби, які будуть задовольнятися цим проектом. Також радимо з’ясувати, чи може бюджет змінюватися в процесі реалізації проекту внаслідок зміни або уточнення цін на подібні товари і послуги

Звертайте увагу також на технічні умови оформлення грантової заявки (формат документів, що надсилаються, спосіб відправлення — електронною або звичайною поштою, наявність підписів). Недотримання певних технічних умов може стати причиною відхилення навіть дуже хорошої заявки.

Для отримання більш детальної інформації щодо підготовки та подання проектної пропозиції уважно читайте оголошення про конкурс, а при виникненні додаткових запитань — звертайтеся з цими запитаннями безпосередньо до донора, а також до тих органів місцевого самоврядування або організацій, які вже мають досвід реалізації проектів, підтриманих цим донором. Також у багатьох регіонах існують неурядові організації, які надають індивідуальні консультації та практичні поради щодо підготовки заявок на гранти.

Сьогодні багато справді корисних проектів для громад реалізуються за кошти донорських організацій. Такою перспективою слід активно користуватися.

Фандрайзинг — це не складно. Знаючи алгоритм роботи з донором, ви маєте всі шанси реалізувати у вашій громаді проект за кошти, залучені зовні. Більше того, спробувавши вперше, ви отримаєте досвід та будете продовжувати використовувати цей інструмент у вашій діяльності надалі.

Маєте запитання з приводу отримання гранта або складання проектної пропозиції? Або маєте власні історії успіху отримання гранта, якими хочете поділитися з усією країною? Звертайтеся до редакції «Місцеве самоврядування» — і ми опублікуємо відповіді на ваші запитання та розповідь про ваші успішні проекти у цій сфері!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі