Теми статей
Обрати теми

Як «депутати» квест розгадували: нові формати роботи з молоддю у Харківській обласній раді

Андрієвський Т., менеджер зі зв’язків з громадськістю ВБ «Фактор»
Останнім часом проекти, спрямовані на роботу з молоддю, посідають вагоме місце в українській політичній реальності. Не стоять осторонь цього тренда й органи місцевого самоврядування. Залучаючи партнерів у вигляді громадських організацій та навчальних закладів, органи місцевого самоврядування реалізують проекти, що спрямовуються як на надання молоді додаткових умінь та навичок, необхідних для роботи в органах місцевого самоврядування, так і на підвищення престижу служби в органах місцевого самоврядування та роботи в депутатському корпусі серед молодого покоління. Залучення молоді до нових проектів, що реалізуються органами місцевого самоврядування, є надзвичайно розумним кроком, що не тільки формує світосприйняття у виборців, але й спонукає молодь більш відповідально ставитись до вирішення проблем місцевого значення, а разом з тим і формує своєрідний «кадровий резерв», що в майбутньому буде працювати на благо своєї громади. Такі молодіжні проекти зараз відбуваються в усіх великих центрах України, а тому й Харківська обласна рада не є винятком.

18 квітня 2017 року при обласній раді стартував цікавий новий проект DEPUTATQUEST (Депутатквест) — перший молодіжний квест по Харківській обласній раді, що відбувався за підтримки заступника голови обласної ради Володимира Скоробагача. На два тижні учасники квесту взяли на себе роль депутатів обласної ради, зустрічалися із керівництвом ради, подорожували Харківською областю, відвідували комунальні заклади обласної ради, працювали на своїх виборчих дільницях. Цей новий формат взаємодії ради із молоддю викликав зацікавленість у молодих активних харків’ян — організатори вимушені були обрати лише 30 учасників із більш ніж 90 заявок. Формат квесту — 10 різних завдань для 5 команд, які, відповідаючи духу квесту з місцевого самоврядування, стали «депутатськими фракціями», сформували свою ідеологію та програму, розробили символіку. За кожною фракцією був закріплений радник — діючий депутат обласної ради. Ознайомившись під час оглядової екскурсії із структурою обласної ради, молоді депутати розпочали виконання своїх конкурсних завдань.

img 1

Розв’язання головоломок від організаторів супроводжувалось також навчанням — після одного із завдань учасники зустрілися із головою бюджетної комісії облради Людмилою Немикіною, від якої дізналися, за рахунок яких надходжень формуються державний та місцеві бюджети, як розподіляється фінансування на місцевому рівні, а також розібралися із функціонуванням постійних комісій ради.

Учасники квесту, що вже остаточно вжилися у роль місцевих депутатів, сформували три комісії: з питань охорони здоров’я, культури та спорту; після чого організатори відправили представників кожної комісії «інспектувати» свої профільні заклади. Для комісії з охорони здоров’я об’єктом інспекції став Харківський спеціалізований медико-генетичний центр, для культури — Харківська обласна філармонія, а для спорту — Харківське обласне училище фізичної культури та спорту. У кожному закладі дітей зустріло керівництво та ознайомило з досягненнями закладів, розмовляли про поточний стан справ, про потреби закладів та основи функціонування. За результатами відвідування молодь повинна була підготувати порядок денний засідання комісій, звіти про відвідування закладів, а також відповідні проекти рішень на розгляд комісій та пленарного засідання.

img 2

Готуючись до своєї першої не навчальної, а депутатської сесії, молоді депутати встигли проїхатись громадами Харківської області — кожна з фракцій змагалася у кількості відвіданих рад Харківської області, що підтверджували своїми фотографіями (селфі) на фоні табличок з назвами місцевої ради. До речі, переможці за два дні відвідали 56 різних сільських, селищних та міських рад. Також учасники квесту встигли пограти із головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим у гру «камінь-ножиці-папір». Звісно, Сергій Іванович не лише поспілкувався із дітьми, але й поділився корисною для них інформацією про проекти та конкурси від обласної ради, а також про те, як це бути депутатом та працювати на свою громаду.

Крім того, депутат обласної ради, перший віце-президент — виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов провів для учасників проекту екскурсію до Музею місцевого самоврядування, розповів про основні тенденції розвитку місцевих громад та особливості нинішнього законодавства щодо об’єднання громад в Україні.

28 квітня у великій залі Харківської обласної ради відбулося пленарне засідання молодих депутатів. На заході були присутні діючі депутати обласної ради, керівник проекту — Володимир Скоробагач та депутати, що виконували функції кураторів молоді: Денис Дорожкін, Євген Мошняков, Альберт Кононенко, Володимир Рожанський, Роман Веприцький, Анастасія Кобець, Микола Тітов. Фракціям розповіли про роботу електронної системи голосування, показали приклади проведення голосування на прикладі однієї з останніх сесій облради. Потім пленарне засідання провів депутат Харківської обласної ради Микола Тітов. Голосування проходило без застосування електронної системи (руками). За підсумками двотижневої роботи депутатів на сесію винесли й одноголосно проголосували за такі питання:

1) звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією надання статусу «національної» Харківській обласній філармонії;

2) створення міжрегіонального центру по лікуванню рідкісних захворювань з наявністю стаціонару;

3) облаштування автобусної зупинки поруч з Харківським обласним училищем фізичної культури та спорту.

Так і закінчилася двотижнева каденція молодих депутатів. Підбивши підсумки і визначивши переможців квесту, Володимир Скоробагач поставив усім учасникам своєрідне додаткове одинадцяте завдання — відвідати Верховну Раду України і поспілкуватися із народними депутатами, екскурсія до якої стала подарунком для усіх — до речі, корисний досвід, адже який місцевий депутат не бажає стати народним.

«За эти две недели вы получили большой объем знаний, которыми поделились наши депутаты с опытом, приобретенным за много лет. Уверен, эти знания вы примените по назначению, и в ближайшее время кто-то из вас станет помощником депутата областного совета, Верховной Рады Украины, а кто-то станет депутатом. Главное, что вы — целеустремленная молодежь, которая имеет характер, а такие всегда достигают своей цели», — зазначив Володимир Скоробагач.

img 3

Отже, ми сподіваємося, що цей успішний пілотний проект не довго буде унікальним у своєму роді, що обласна рада продовжить реалізацію цього та інших молодіжних проектів, що стане усталеною практикою, а цей корисний досвід буде перейнятий районними і місцевими радами всієї області і України. Робота з молоддю повинна стати одним з основних пріоритетів розвитку та функціонування місцевого самоврядування, тому що проблеми і завдання кожної нашої громади повинні вирішуватись з раннього віку. Чим раніше у кожного громадянина сформується культура зацікавленості і небайдужості до свого будинку, двору, вулиці, а водночас і до села, селища, міста, тим ефективніше стане дійсно спроможне місцеве самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі