Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про відбиток печатки на документах, що подаються до органів ДКС

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи потрібно дошкільним навчальним закладам комунальної форми власності проставляти печатки на документах, які вони подають до територіальних органів Державної казначейської служби України?

Дійсно, 19.07.17 р. набрав чинності Закон України від 23.03.17 р. № 1982 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами — підприємцями» (далі — Закон № 1982).

Законом № 1982 внесені зміни, зокрема, до Господарського кодексу України (далі — ГК) та Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП).

Так, оновленою редакцією ст. 581 ГК передбачається, що суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки. Відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом будь-якого документа, що подається суб’єктом господарювання до органу державної влади або ОМС.

Копія документа, що подається суб’єктом господарювання до органу державної влади або ОМС, вважається засвідченою у встановленому порядку, якщо на такій копії проставлено підпис уповноваженої особи такого суб’єкта господарювання або особистий підпис фізичної особи — підприємця.

Орган державної влади або ОМС не вправі вимагати нотаріального засвідчення вірності копії документа у разі, якщо така вимога не встановлена законом.

Вимога посадової особи органу державної влади або ОМС про наявність на документі, що подається суб’єктом господарювання, відбитка його печатки або нотаріального засвідчення вірності копії документа, якщо обов’язковість такого нотаріального засвідчення не встановлена законом, або відмова у прийнятті документа у зв’язку з відсутністю на ньому відбитка печатки суб’єкта господарювання або нотаріального засвідчення вірності копії документа, якщо обов’язковість такого нотаріального засвідчення не встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нова ст. 16624 КпАП).

Суб’єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов’язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством (ч. 1 та 2 ст. 55 ГК). Ними є, зокрема, господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГК, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

У листі Державна казначейська служба України від 08.08.17 р. № 16-10/700-13201 (далі — Лист) зазначала, що:

— відносини, що виникають у процесі складання, розгляду та виконання бюджетів, звітування про їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства, а також питання відповідальності за порушення бюджетного законодавства регулює Бюджетний кодекс України (далі — БК);

— бюджетні установи, які не є органами виконавчої влади, але утримуються за рахунок бюджетних коштів та створені такими органами, наприклад, дошкільні навчальні заклади, загальноосвітні навчальні заклади, заклади охорони здоров’я та інші, мають дотримуватись вимог бюджетного законодавства та проставляти печатки на документах, що надаються до відповідних органів ДКС.

Нагадаємо: бюджетні установи — це органи державної влади, ОМС, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету (ст. 2 БК).

У Листі ДКС зазначила й про підтвердні документи, які надаються органам ДКС разом з Реєстром бюджетних зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів / Реєстром фінансових зобов’язань.

Згідно із законодавством проставляння відбитка печатки виконавців робіт, які відповідно до укладених договорів виконують для бюджетної установи або одержувача відповідні роботи (надають послуги, поставляють товари), на оригіналах підтвердних документів або їх копіях не є обов’язковим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі