Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про використання КЕКВ при придбанні будівельних матеріалів для встановлення огорожі

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Наша рада планує встановити залізобетонну огорожу навколо будівлі, в якій вона розташована. За яким КЕКВ необхідно проводити видатки на придбання будівельних матеріалів для такої огорожі?

На допомогу приходить Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету (далі — Інструкція), затверджена наказом Мінфіну від 12.03.12 р. № 333. І однією з найголовніших вимог Інструкції є застосування КЕКВ залежно від економічної сутності платежу. Тож для відповіді на запитання треба чітко розуміти, яка саме це огорожа: стара, яка потребує ремонту, чи нова.

Звернемо увагу на Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд (далі — Перелік). Він надає можливість визначити, які роботи відносяться до поточного чи капітального ремонту.

Нагадуємо, що документ затверджено наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.04 р. № 150 (ср. ). На нашу думку, у запитанні йдеться про встановлення нової огорожі на території, що відноситься до капітального будівництва. Відповідно до вимог Інструкції видатки на придбання або створення власними силами активів, віднесених згідно із законодавством до основних засобів та окремих інших необоротних матеріальних активів, передбачають за КЕКВ 3100 «Придбання основного капіталу», і вони належать до капітальних видатків.

У своєму листі від 22.02.17 р. № 16-08/191-3083 Державна казначейська служба України (далі — ДКС) зазначала, що придбати будівельні матеріали для огорожі можна за двома кодами 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів» та КЕКВ 3131 «Капітальний ремонт житлового фонду (приміщень)».

Одночасно ДКС наголосила, що за правильність віднесення видатків до поточного чи капітального ремонту відповідає саме розпорядник (одержувач) бюджетних коштів. Така вимога небезпідставна та повторює припис п.п. 3.1.3 п. 3.1 Інструкції.

Якщо проектно-кошторисною документацією визначено, що об’єктом будови є «встановлення огорожі», то придбання обладнання, яке підлягає встановленню, треба здійснювати за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

У випадку якщо документи підтверджують, що встановлення огорожі дійсно належить до капітального ремонту (договори та складені кошториси на капітальний ремонт), то витрати на придбання обладнання, що підлягає встановленню, проводять за КЕКВ 3131 «Капітальний ремонт житлового фонду (приміщень)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі