Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про нарахування надбавок

Мацокін А., головний редактор журналу «Держслужбовець»
У штаті селищної ради: діловод, касир, інспектор ВОС та спеціаліст-паспортист, які не віднесені до категорії державних службовців. Надбавка їм за вислугу років нараховувалась згідно з Положенням про порядок та умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років, затвердженим постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049. На підставі постанови КМУ від 23.08.16 р. № 521 постанова № 1049 втратила чинність. Просимо дати роз’яснення: чи слід здійснювати нарахування надбавки за вислугу років працівникам ОМС зазначених категорій? Якщо так, то на підставі якого нормативно-правового акта та в якому розмірі? Чи можуть зазначені особи обіймати посаду держслужбовців ОМС?

Перш за все слід наголосити, що ні посадові особи ОМС, ні інші працівники цих органів не є державними службовцями!

Відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону України від 10.12.15 р. № 889 «Про державну службу» (далі — Закон № 889):

«Державний службовець — це громадянин України, який займає посаду державної служби в органі державної влади, іншому державному органі, його апараті (секретаріаті) (далі — державний орган), одержує заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету та здійснює встановлені для цієї посади повноваження, безпосередньо пов’язані з виконанням завдань і функцій такого державного органу, а також дотримується принципів державної служби».

Крім того, відповідно до ст. 3 Закону № 889 цей Закон регулює відносини, що виникають у зв’язку із вступом на державну службу, її проходженням та припиненням, визначає правовий статус державного службовця, а його дія не поширюється, зокрема, на депутатів місцевих рад і посадових осіб місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 07.06.01 р. № 2493 «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493):

«Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. Дія цього Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування».

Плутанина щодо статусу працівників ОМС має свої витоки з норм щодо проходження служби в ОМС, які врегульовувались нормативними актами старого законодавства, зокрема попереднім Законом України від 16.12.93 р. № 3723-XII «Про державну службу».

Відповідно до п. 2 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2493 визначено, що «дія Закону України «Про державну службу» поширюється на органи та посадових осіб місцевого самоврядування в частині, що не суперечить Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», цьому Закону та іншим законам України, що регулюють діяльність місцевого самоврядування». Але зверніть увагу, у цьому випадку йдеться про «старий» Закон і «старі» нормативні акти, які поки і залишаються чинними для посадових осіб ОМС.

Також, зокрема, залишається чинною для службовців ОМС і постанова КМУ від 20.12.93 р. № 1049 «Про надбавки за вислугу років для працівників органів виконавчої влади та інших державних органів». Вона втратила чинність стосовно працівників, розміри посадових окладів яких були затверджені постановою КМУ № 268 від 06.04.16 р., яка упорядковувала умови оплати праці працівників державних органів (які виконують функції з обслуговування) у 2016 році.

Відповідно до ст. 22 Закону № 2493 до стажу служби в ОМС зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Стосовно посад в ОМС. Відповідно до ст. 3 Закону № 2493 посадами в ОМС є:

— виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

— виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

— посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Посади в ОМС віднесені до відповідних категорій посад ст. 14 Закону № 2493. Віднесення інших посад ОМС, не зазначених у цій статті, до відповідної категорії посад в ОМС здійснюється Кабінетом Міністрів України за поданням керівників відповідних ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі